Natuurlijk beheer; hoe doe je dat?

28-08-2018

In de visie die bewoners schreven voor de Scheveningse Bosjes en Westbroekpark, staan aanbevelingen om het gebied meer natuurlijk te beheren. We zijn nu bezig om deze aanbevelingen uit te werken in een concreet plan van aanpak.

Begin juli hebben enkele Hagenaars gehoor gegeven aan onze oproep (via deze site) om met ons tijdens een wandeling door het bos te bespreken wat natuurlijk beheren inhoudt en welke plannen we daarvoor hebben. Lees hieronder het verslag.

 

Jij kan helpen de plannen een stap verder te brengen door ons te laten weten hoe je denkt over het beheer en gebruik van het bos. Vul dus snel deze korte enquête in! 

enquête (afgelopen, feedback volgt later)

Het Scheveningse Bos is een echt duinbos. Dat wordt gekenmerkt door diverse open plekken ofwel ‘zonkamers’ met een kruidenvegetatie en soms zelfs open zand. Ecologisch zijn deze open plekken zeer waardevol. Ook is er veel variatie is in het type open plekken in de Scheveningse Bosjes. Deze plekken geven ruimte aan een veelheid aan insecten, waaronder vlinders, libellen etc. Dit trekt weer vogels en vleermuizen aan. Als in het bosbeheer niets gedaan wordt aan deze open plekken dan groeit het vanzelf dicht. Juist de variatie van dicht en open bos maakt het bos aantrekkelijk voor de recreant én de natuur. Het bos komt daarmee letterlijk en figuurlijk tot bloei. Dit najaar creëren we op drie plekken in de Scheveningse Bosjes ‘zonkamers’.

Een van de manieren om de Scheveningse Bosjes natuurlijker te beheren is door meer dood hout te laten liggen. Dat is een fijne nestelplaats voor insecten en dat is weer goed voor de vogels. Ook gebruiken we dit dode hout deels voor ‘takkenrillen’ waarmee je bijvoorbeeld een pad op een natuurlijke manier kunt afzetten.

 

De proeflocaties komen er aan, kies jij mee?

Cookie-instellingen