Eetbaar groen in het plantsoen: leuk, lekker en lokaal

Eetbare plantsoenen en perken, moestuinen, groene binnentuinen met vergeten groenten.... In onze stad zijn steeds meer bewoners bezig met het verbouwen van hun eigen voedsel. Leuk, lekker en lokaal. Het Haagse Groen ging op ontdekkingstocht langs goed bewaarde en verstopte plekken in Den Haag.

De zon schijnt al uitbundig op de moestuin als Het Haagse Groen en 45 andere deelnemers zich ‘s ochtends verzamelen in het Toverbosch. Van jong tot oud wil meer weten over voedselinitiatieven in Den Haag. Onze stad kent veel bewoners die in groepen op kleine en grotere schaal zelf voedsel verbouwen. Als je alle stadslandbouwprojecten wilt bekijken, ben je wel drie weken zoet... 

"Ik ben trots op wat er al is en wat er nog allemaal mogelijk is”, zegt Liane Lankreijer van Ons Eten.


“Er gebeuren zoveel mooie dingen in de stad. Ik ben trots op wat er al is en wat er nog allemaal mogelijk is”, zegt Liane Lankreijer van Ons Eten Den Haag. Als organisator van de eenmalige fietsexpeditie maakte ze een selectie van mooie projecten. De ochtendgroep verkent Den Haag-Noord, de middaggroep Den Haag-Zuid. “Door te laten zien wat er aan stadslandbouw wordt gedaan, hoop ik mensen te inspireren.” 

Het Toverbosch


De ontdekkingstocht begint in het Toverbosch, een goed verscholen plekje in Haagse Hout. “Wij hebben dit stukje grond, een parkeerterrein, in 2018 mogen omtoveren tot een bijzondere ontmoetingsplek waar kinderen kunnen spelen en waar volwassenen kunnen ontspannen”, zegt initiatiefnemer Jerney de Wilde, terwijl ze de moestuinen laat zien. 

In het Toverbosch kunnen kinderen komen timmeren, zijn workshops Tekenen in de Moestuin en worden de seizoenen gevierd. Ook is het een afhaallocatie van Lekkernassûh; wekelijks halen bewoners pakketten op met producten van lokale boeren. “Hier ontmoeten mensen elkaar en genieten van de natuur. Die is elke keer weer anders.”

Samentuin de Mariahof

Iets verderop ligt de Samentuin de Mariahof, midden in Park de Horst in Mariahoeve. Elke maandagmiddag bewerken zeven vrijwilligers dit stukje grond. Dat doen ze onder aanvoering van tuinbegeleider Jan Morsch, die zichzelf ook wel de CompostBakker noemt. 

CompostBakker en tuinbegeleider Jan maakt zelf compost van groente-, fruit- en tuinafval.


Jan maakt zelf compost van groente-, fruit- en tuinafval (gft). “De gemeente haalt het gft-afval niet meer op in onze wijk. Dat komt ons goed uit. Wij maken er compost van om de grond te verbeteren en de planten mee te voeden. Inmiddels brengen dertig tot veertig huishoudens elke week hun gft-afval naar ons”, vertelt Jan. De Mariahof was een succesvolle proef van De CompostBakkers.

Niet al het gft-afval kan in een compostbak. Op de flyer staat wat er wel en niet in mag. 

Eetbaar Plantsoen

Niet veel verder ligt in het eetbare plantsoen, een initiatief van Mireille Hollaar. Rozemarijn is volop aanwezig, net als de geneeskrachtige kruiden als melkdistel, de Canadese fijnstraal en de stinkende gouwe. Verder staat er  rabarber, snijbiet en kolen. 

Het plantsoen is voor en door bewoners en wordt onderhouden door vijf vrijwilligers. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat er geen watertappunt is. Daarom halen de bewoners soms water uit de dichtbijzijnde sloot en mogen ze soms water tappen bij de kapper, de kook- en proefstudio, de fitnessstudio en andere ondernemers die er hun winkel hebben.  

 Mireille Hollaar vertelt wat er in de eetbare plantsoenen groeit.

Panderpleinproject

Op naar het centrum van Den Haag. Vanaf de Brouwersgracht ga je onder een poort door en sta je plots in een sfeervolle binnenstadvolkstuin: het Panderpleinproject aan het Binnendoor. De tuin bestaat dit jaar tien jaar. 

Het Panderpleinproject is het eerste stadslandbouwproject in Den Haag.


Het is het eerste stadslandbouwproject in Den Haag waar een kale stenen parkeerplein van 1.250 m2 werd opengebroken om groente en fruit te telen. Bewoners kweken onder meer vergeten groenten, onbekende rassen en eetbare bloemen. “Door de komst van het groen is een aangename ontmoetingsplek ontstaan. Een plek van rust. In plaats van hangjongeren zien we nu alleen nog zoenende jongeren”, zegt kunstenares Annechien Meier, bedenker en ontwerper van de stadstuin. 

“Door de komst van het groen is een aangename ontmoetingsplek ontstaan”, zegt Annechien Meier, bedenker van de stadstuin. 

Tropische dakvolkstuin 

Door naar de tropische dakvolkstuin op het voormalige schoolgebouw De Helena. De energiekas is een zonnedak op pootjes. Een ambitieus plan dat eind dit jaar op het 120 m2 grote dak moet komen. “Wij willen vooral tropische gewassen kweken zoals mango, gember en citroen omdat die altijd een lange weg afleggen voordat ze in Nederland zijn”, zegt een van de bedenkers Iris Schutten. Dit idee won de Energie in je Wijk-Challenge. 

Iris Schutten hoopt dat de tropische kas voor het einde van het jaar op het dak ligt. 

StadsOase Spinozahof 

Spinozahof was een braakliggend stuk grond voordat het een stadstuin werd.


De tocht eindigt met een lunch in het StadsOase Spinozahof in het centrum. Maar liefst 250 mensen zijn lid van deze gezamenlijke tuin en tuinieren samen, verzorgen dieren, maken compost en organiseren activiteiten zoals het vrijdagavond-diner. Ook is het een afhaallocatie van Lekkernassûh. “Dit was een braakliggend stuk grond dat we op deze manier tot leven hebben gewekt”, zegt één van de omwonenden Michael Driebeek van der Ven. Hij is lid van de compostwerkgroep. De tuin van woningcorporatie Staedion mag tot 1 januari 2025 blijven. 

"Een braakliggend stuk grond hebben actieve bewoners tot leven hebben gewekt”, zegt lid van de compostwerkgroep, Michael Driebeek van der Ven.

Van niets naar iets

Opvallend in al deze projecten is dat er grond is gebruikt waar of niets was of waar stenen overheersten. “Het zijn allemaal initiatieven waar vanuit het niets iets moois is gemaakt”, zegt Tom Voorma van Stadslandbouw Den Haag van de gemeente. “Denk gerust groot, maar het hoeft niet, weet dat je ook best klein gewoon kan starten, zoals eetbaar groen in een geveltuin, plantenbak of plantsoen...."

Organisator Liane zou het geweldig vinden als iedereen lokaal voedsel zou kunnen eten. “Direct van de boeren, die daar dan een eerlijke prijs voor krijgen. Ik zou met Ons Eten Den Haag graag de beschikbaarheid van lokaal voedsel in Den Haag willen uitbreiden, zodat het voedsel minder transportkilometers maakt, er minder CO2 wordt uitgestoten en dat we van jongs af aan leren waar ons eten vandaan komt.” 

Zelf voedsel verbouwen: Leuk, lekker en lokaal


Benieuwd naar de video van de fietsexpeditie? Kijk 'm hier!

Wil je zelf aan de slag?
Ben je enthousiast geworden over stadslandbouw? Of was je dat al, en wil je gewoon meteen aan de slag? Neem eens een kijkje op de website van Stadslandbouw Den Haag. Daar staat ook het overzicht, de Haagse initiatievenkaart.

Meer weten ons voedselsysteem?
Een uitgebalanceerd voedselsysteem zorgt voor minder bodemuitputting, watertekort, stikstof uitstoot, broeikasgassen uitstoot co2, ontbossing, insectensterfte en minder gezondheidsschade. Lees er meer over op Duurzame stad Den Haag.

Meer weten over Ons Eten Den Haag?
Wil je je aansluiten/of op de hoogte blijven van activiteiten van Ons Eten Den Haag. Kijk dan eens op de website.  De vereniging is aangesloten bij het landelijke initiatief Voedsel Anders, die door Nederland dit soort excursies organiseert.

Meer weten over Lekkernassûh?
Lekkernassûh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samen werkt richting de visie van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. Lekkernassûh zorgt voor verse lokale groenten uit de regio, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal. Via de website kun je je opgeven voor een wekelijks voedselpakket die je op verschillende locaties in de stad kunt afhalen. In een pakket vind je ten minste 7 verschillende groenten. 

Tekst & Beeld: Merijn van Grieken

Lees ook:

Zelf een moestuin maken
Stappenplan voor meer groen in je buurt

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen