Stappenplan voor het creëren van meer groen in de buurt

23-07-2020

Wil jij je inzetten voor een groenere straat of buurt? Vraag al je buren om iets groens toe te voegen. Alle kleine beetjes bij elkaar zorgen al snel voor een groener straatbeeld. In dit artikel staat per stap beschreven hoe je samen met je buren meer groen kan realiseren.

1. Ik heb een idee
Creëer eerst draagvlak door je buren op te trommelen! Dit kan via een buurtapp, een praatje op  straat of organiseer een buurtavond. 

2. Maak een plan
Inventariseer de wensen en ideeën in de buurt en zet alles op een rijtje. Wat willen jullie gezamenlijk bereiken? Denk hierbij ook na over het onderhoud voor de lange termijn, wie is waar verantwoordelijk voor?

3. Zoek de juiste partner
Het opzetten van een buurtinitiatief hoef je niet alleen te doen. Er zijn verschillende instanties die helpen bij het financieren en uitvoeren van je plan. Hieronder staan onze partners beschreven en hoe ze je kunnen helpen. 

4. Gewoon doen!
En dan is het eindelijk zo ver! Jullie geduld wordt beloond... Het idee kan uitgevoerd worden. Steek de handen uit de mouwen en laat je groene vingers wapperen.

Heb je moeite met het optrommelen van je buren en het bedenken van een plan?
Mocht je er zelf niet uitkomen maar wil je je wel graag inzetten voor een groenere straat of buurt dan kan je ook altijd bij de community builder uit je stadsdeel terecht. Ga naar het stadsdeelkantoor bij jou in de buurt en vraag naar de community builder. 

Onze partners

Gelukkig zijn er een hoop intstanties die helpen bij het uitvoeren van een groen plan voor je buurt. Maar welke instantie moet je waarvoor hebben? Hieronder staan ze voor je op een rijtje. 

Duurzaam Den Haag
Alle tuinen groen! Dàt is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven, scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten. 
https://duurzaamdenhaag.nl/activiteiten/operatiesteenbreek

Stadsdeelkantoor gemeente Den Haag
Wil je meer groen in de openbare ruimte? Of heb je een groen idee voor een stuk grond van de gemeente? Ga dan naar het stadsdeelkantoor in je buurt en vraag naar de lokale groenbeheerder of de participatiemedewerker.

Stadslandbouw
Wil je graag samen met je buren aan de slag met het verbouwen van je eigen groente en fruit? Bij Stadslanbouw Den Haag vind je inspirerende voorbeelden. Ook kun je hulp krijgen in het verder brengen van je plan. Van idee tot uitvoering. Je kunt contact opnemen met Stadslandbouw Den Haag via:

Mail: stadslandbouw@denhaag.nl
Telefoon: 06 -124 33 992 
Bezoek de website

Elke maandag tussen 15.00 en 16.00 uur hebben we een telefonisch vragenuurtje voor al je vragen over het verbouwen van je eigen groente en fruit. 

IVN/Groen dichterbij
Groen Dichterbij ondersteunt en versterkt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met de aanleg van het beheer van groenvoorzieningen in hun directe leefomgeving. Je kunt contact opnemen met Groen dichterbij via:

Mail: groendichterbij@gmail.com
Bezoek de website

Groen Dichterbij heeft ook een actieve facebookpagina waar je je vragen kunt stellen.

KNHM Foundation
De KNHM Foundation is een netwerk van vrijwillige adviseurs die actieve bewoners graag op weg helpt met hun groene plannen en ideeën. Samen met jou maken ze je plannen concreet en helpen ze bij de uitvoering. Ook geven ze trainingen en workshops. Je kunt contact opnemen met de KNHM Foundation via:

Mail: zuid-holland@knhm.org
Telefoon: 06 27062242
Bezoek de website

Maex Den Haag
Via Maex kan je aansluiten bij bestaande initiatieven en bijdragen op verschillende manieren. Maex Den Haag maakt de maatschappelijke waarde van Haagse initiatieven transparant en laat zien wat deze initiatieven toevoegen voor hun doelgroep en omgeving, wie dat mogelijk maken, en waar de initiatieven behoefte aan hebben.
Bezoek de website

Cookie-instellingen