Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik... een insectenhotel van tuinafval?

Vakantie! Zit je lekker in de tuin en denk je ineens ‘hoog tijd om op te ruimen’? Of heb je nog niets gepland om de kinderen bezig te houden? Dan heb ik, Martina, hier een tip met twee voordelen: het kost niets en je tuin is daarna opgeruimd. Hoe maak ik… een insectenhotel van tuinafval?

Veel materiaal dat de gemiddelde tuinier als afval beschouwt, is hartstikke waardevol voor insecten. Ik zou dan ook iedere tuinier willen oproepen om tenminste één rommelhoek in je tuin te behouden waar takken, bladeren en dergelijke gewoon kunnen blijven liggen. Hoe je dat doet, laat ik je hier zien.

Holle slakhuizen
Kinderen vinden het leuk om van alles en nog wat te verzamelen in de natuur. Slakkenhuizen bijvoorbeeld. Maar wat te doen met al die slakhuizen? Maak er samen een insectenhotel van. Bijvoorbeeld door de slakkenhuizen te verzamelen in een oude vogelvoederhouder of een koker te maken van oud gaas. Er zijn verschillende soorten bijen die hier graag gebruik van maken. De gouden slakkenhuisbij is er zelfs gespecialiseerd in en wil nergens anders in wonen!

De gouden slakkenhuisbij wil nergens anders in wonen dan een hol slakkenhuis.


Takken en stengels
Wat te doen met uitgebloeide zonnebloemen en stokrozen? De droge koppen van zonnebloemen zijn makkelijk op te hangen voor de vogels. Maar de stengels? Weg ermee? Welnee! Knip ze in ongeveer gelijke stukken van 10 cm of meer en maak een woonplek van voor bijvoorbeeld de tuinbladsnijder (bij). Veel insecten houden ervan als stengels aan één kant dicht en droog zijn. Daarvoor kun je stengels in een oude wijnkoeler stoppen. Heb jij er geen over? De kringloop vast wel!

Je kunt stengels in een oude wijnkoeler stoppen om een insectenhotel te maken.


Snoeihout en stammen
Van wat dikker snoeihout en stammen kun je de welbekende insectenhotels met gaten maken. Zaag het hout in stukken van 15 cm of meer en boor er gaten in verschillende maten in (tussen de 3 mm en 10 mm). Boor zo diep mogelijk, maar niet door het hout heen. Om het ook voor mensen aantrekkelijk te maken kun je de gaten in een mooi patroon boren. De beestjes maakt dat niets uit, als de randjes van de gaten maar gladgeschuurd zijn. Op die manier kunnen de vleugels niet beschadigen.

Als je een rommelhoek hebt kun je daar ook gewoon een houtstapel maken. Zo houden pissebedden van een lekker vochtig hok. Pissebedden zijn geweldige schoonmakers die hout en plantafval omvormen tot plantenvoeding.

Veel materiaal dat de gemiddelde tuinier als afval beschouwt, is hartstikke waardevol voor insecten.


Gras, bladeren, mos
Vooral liefhebbers van een strak gazon zullen jaarlijks tijd en energie wijden aan het harken en verwijderen van mos, bladeren en dood gras in hun gazon. Dat kun je daarna in de kliko of op een composthoop gooien. Maar je kunt dit ‘gazonafval’ zodra dit droog is ook in terracottapotten stoppen. De potten kun je dan omgedraaid ingraven in de grond, ophangen, of liggend in een hoek plaatsen.

Half of driekwart ingegraven potten worden wel eens door aardhommels gebruikt. Zij wonen graag in dit soort omgevingen. In de natuur kiezen zij regelmatig voor verlaten muizennesten. Maar aangezien wij mensen meestal liever geen muizennesten in onze tuinen willen, kunnen we tenminste een alternatief aanbieden. Liggend in een vochtige hoek worden deze potten ook door oorwurmen gebruikt. Niet schrikken, oorwurmen zijn goed nieuws! Zij eten namelijk een heleboel luizen per nacht!

Heb je ergens nog oude tegels of dakpannen? Maak er op een zonnige plek een nette stapel van!


Oude tegels en dakpannen
Heb je ergens nog oude tegels of dakpannen liggen? Maak er op een zonnige plek een nette stapel van! Heel veel insecten die een stapel warme stenen kunnen waarderen. Of gebruik stenen en tegels om een ‘bijenzandbak’ te maken. Wilde bijen nestelen veelal in de grond en hebben daarvoor zanderige plekken in de zon nodig. Leg een vierkant van tegels op de grond en vul het vierkant op met zand. Leg daarna nog wat stenen, tegels, of pannen erbovenop. Het dusdanig ‘afdekken’ van je bijenzandbak zorgt ervoor dat het geen katten-wc wordt.

Tot slot: insectenhotels dichtbij voedsel plaatsen
Het is belangrijk om insectenhotels dichtbij voedsel te plaatsen. Voor bijen betekent dat bloeiende planten. En niet alleen sierplanten uit de winkel. Als je de natuur wat ruimte geeft zullen er vanzelf planten komen. Soms worden deze door mensen ‘onkruid’ genoemd. Niets is minder waar! Planten die hier vanzelf groeien zijn het beste aan de omstandigheden aangepast. Zij hebben geen extra voeding of water nodig, en de insecten weten precies waar ze aan toe zijn. En laat vooral wat bladeren, stokjes en mos in de hoekjes en onder de struiken liggen. Zo droogt de bodem minder snel uit en de natuur krijgt een kans om een natuurlijke kringloop op te bouwen.

Lees ook: 
Hoe maak ik... een vijvertje?
Hoe maak ik... een biotoop?
Hoe maak ik een egelhuisje?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen