Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik... mijn tuin winterklaar?

Donkere dagen, koude nachten. Het is herfst! Wat gebeurt er eigenlijk met jouw tuin en hoe help je de kleine tuinbewoners een handje om de winter goed door te komen? Dat en meer legt onze eigen gepassioneerde tuinier Martina uit in haar blog ‘Hoe maak ik… mijn tuin klaar voor de winter?’

Bladeren boven bladeren

De gouden herfstdagen waren dit jaar op één hand te tellen. En toch ligt de tuin weer vol met bladeren. Dat is prima. Bladeren zijn namelijk een geweldige isolatie voor je planten. In je border kun je je vaste planten ermee bedekken. Maar je kunt bladeren die op een pad liggen, ook onder planten (heesters) en struiken vegen. Zo maak je een fijn microklimaat voor beestjes die in je tuin overwinteren. Zij eten de bladeren langzaam op en maken daarbij voeding voor je planten. Een win-win situatie!

Voor een mooi gazon is het belangrijk dat daar géén bladeren op blijven liggen. Blad verstikt het gras en dan ontstaat er mos. Als je onder je struiken geen ruimte meer hebt voor de bladeren kun je die composteren. Vul een een kist of zak met al het blad en laat m tot de zomer in een hoek op de grond staan. Dan heb je een half jaar later geweldig lekker luchtige compost.

Voor een mooi gazon is het belangrijk dat daar géén bladeren op blijven liggen.


Snoeien of niet snoeien? Dat is de vraag!

Er is veel onzekerheid over het wel of niet snoeien van planten. Ik heb hier tips voor een paar vaak voorkomende soorten voor je. Snoei in ieder geval niet bij vorst.

Siergrassen: niet snoeien. Laat ze in de winter lekker waaien in de wind. Het gras beschermd de kruin van de plant tegen vorst. In het voorjaar, rond maart, moet je het gras wél rigoureus afknippen tot aan de kruin. Anders verstikken de oude stengels de nieuwe groei.

Fruitbomen: Pitfruitbomen zoals appels en peren kun je snoeien in januari tot maart. Fruitbomen hebben veel zonlicht en goede luchtcirculatie nodig. Als er te veel zijtakken aan de binnenkant van de kroon zijn of als er takken op elkaar wrijven, moeten deze worden gesnoeid. Ook zieke takken kun je beter wegknippen. Als de boom te groot wordt of geen mooie vorm meer heeft kun je de buitenkant van de kroon snoeien tot de gewenste vorm. Dit is niet heel vaak nodig. Steenfruitbomen zoals pruimen en perziken kun je het beste in de zomer na de oogst pas snoeien.

 

Pitfruitbomen zoals appelbomen kun je snoeien in januari tot maart.


Rozen: de vraag is welke roos je hebt staan. Klimrozen willen ander zorg dan stam- en struikrozen. Het is ook belangrijk om te weten of de rozen op nieuwe of oude takken bloeien. Als je het niet weet snoei beter niet en maak volgend jaar een aantekening ervan. Rozen die op nieuwe takken groeien, bijvoorbeeld veel klimrozen, willen graag een frame van hoofdtakken hebben. Alle zijtakken kun je gewoon afknippen. Stamrozen kunnen veelal hard worden teruggeknipt, tot circa 10 cm boven de entplaats (verdikking in het hout waar de takken bij elkaar komen). Zo krijg je in de zomer een mooie vorm die lijkt op een parapluutje of een lollipop.

Groenblijvende heesters: Als het goed is hebben zij in september/oktober al hun laatste knipbeurt gehad. Als je dat vergeten bent kun je ook nu nog zorgen voor een mooie bolvorm of strakke lijnen. Het is leuk om deze in de winter helemaal goed gesnoeid te hebben zodat zij structuur aan de tuin geven terwijl de meeste ander planten slapen.

Vlinderstruiken: Het tijdpunt van snoeien hangt bij deze struiken af van hun grootte. Het is goed om vlinderstruiken jaarlijks te snoeien omdat zij anders te groot en instabiel worden. Als de takken zo groot zijn dat de struik gevaar loopt om door zware wind beschadigd te worden, snoei dan zo snel mogelijk. Als dat niet het geval is, kun je rustig wachten tot maart. Dan hebben de vogeltjes een zitplek terwijl zij wachten om gevoerd te worden.

Neem de tijd voor je gereedschap

Ook gereedschap heeft zorg nodig. En gezien de planten allemaal slapen heb je er nu alle tijd voor! Met name scharen en zagen moeten goed worden schoongemaakt en desnoods geslepen zodat zij weer scherp zijn. Door te werken met bot of vies gereedschap verwond je de planten en kun je ziektes verspreiden.

 

Ook gereedschap heeft zorg nodig. Daar heb je in de winter tijd voor, want de planten slapen.


En heb ook nog mooie keramiek- of aardewerkpotten buiten staan? Als er planten in staan en je de potten niet binnen kunt zetten, houd een oog op de thermometer. Als het gaat vriezen zouden je mooie potten kunnen barsten. Zet de potten op poten en dicht bij een gevel. Als het echt gaat vriezen kun je het beste nog bubblewrap eromheen doen. Zo kun je nog lang ervan blijven genieten.

Denk alvast aan de lente! Planten maar!

Dit is hét moment om alvast te plannen voor volgend jaar. Zolang het niet vriest kun je van alles planten! Bolletjes, zaadjes, bomen en struiken. In de herfst en winter kun je heesters en bomen kopen met kale wortels. Die zijn veel goedkoper dan planten met kluit en makkelijker te tillen! Bloembollen kunnen nog snel de grond in voor het vriest. En wist je dat veel bloemzaad de kou nodig heeft om te ontkiemen? Kortom: Ga nu aan de slag voor een mooie lente!

(Tekst: Martina van der Vegt Beeld: Pixabay)

Lees ook: 
Hoe maak ik... plantenvoeding uit een bananenschil?
Hoe maak ik... vetbolletjes voor vogels?
Hoe maak ik... een egenhuisje?
Hoe maak ik... een biotoop?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen