Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik... een vetbolletje voor vogels?

Wat is het koud! Tuinvogels kunnen in de winter wel wat extra's gebruiken. Ze hebben meer vet nodig dan wij. Je kunt natuurlijk vetbollen kopen, maar nog leuker is het om ze zelf te maken! Als je grote dennenappels vult met het vetmengsel heb je een heerlijk lekkernij voor jouw tuinvogels.

Voor de zes tips baseer ik me op de stappen die de Vogelbescherming op de website heeft staan, aangevuld met mijn eigen ideeën. 

Wat heb je nodig?
Gebruik ongeveer één deel frituurvet of kokosvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn.

De stappen:

1. Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. 

2. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. Variatietip: Doe naast het zadenmengsel, rozijnen of meelwormen in de vetbol. Of vogelpindakaas, dat vinden ze ook heel lekker!

3. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot. Variatietip: Gebruik grote dennenappels om het mengsel mee te vullen.

[tekst gaat verder onder de foto]

Je kunt ook grote dennenappels vullen met het zaden-vetmengsel.

 

4. Leg in het potje, blikje (of wat je dan ook maar gebruikt), voordat de brij stolt, een onbewerkt sisaltouw of henneptouw die ruim uitsteekt.

5. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen.

6. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houd een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los. De kokosnoot hoef je niet te verwijderen, hang hem zo op. Je kan het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Behoefte aan vet
Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels goed bruikbaar. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als die op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect, wat zeker in de winter slecht is voor vogels.

Succes met maken!

Cookie-instellingen