Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over de Haagse stadsnatuur.

Martin's blog: Trommelstokken

26-10-2020

Een waterige zonnetje speelt voorzichtig met de gouden kleuren van het bos. Sommige bomen zitten nog in het blad, anderen zijn al bijna kaal. De krentenboompjes laten hun rode blaadjes vallen. Een gaai is druk met zijn wintervoorraad eikels. Bedauwde spinnenwebben glisteren in de zon. Het is herfst!

Vreemde wezens in het bos
De herfst is een van de meest mysterieuze jaargetijden om in een bos te zijn. Je ruikt de muffige geur van rottend blad; de bodem is bedekt met een tapijt van gekleurde bladeren. Bovenin de bomen spieken vogels uit het hoge noorden naar beneden. 

Op tal van plekken in en rond het bos duiken merkwaardig gevormde creaties op... Paddenstoelen. De meest bekende zijn de parasolletjes op steeltjes. Andere doen meer denken aan een stukje koraal, een voetbal of een zitbankje voor fladderende elfjes. 

Paddenstoelen zijn de voortplantingsorganen van schimmels. Schimmels hebben in de bosbodem een vertakt netwerk van draden die op bepaalde plekken paddenstoelen vormen. In Nederland komen wel 5.000 soorten voor. Vandaag wil ik een van mijn favorieten voorstellen: de grote parasolzwam.

Grote trommelstokken
En groot is hij! Het parasoldeel - wat de hoed wordt genoemd - kan een doorsnede hebben van wel 30 cm. Geplaatst op een 40 cm hoge en ruim 2 cm dikke steel, is hij een imposante verschijning. De paddenstoel is crèmekleurig en de steel is versiert met horizontale ribbeltjes. Een stukje onder de hoed heeft de zwam een fraaie, verschuifbare kraag die doet denken aan de kousenband van een stralende bruid.  

Maar leuker nog dan de paddenstoel in vol ornaat, vind ik de grote parasolzwam als de hoed nog niet helemaal ontwikkeld is. Hij lijkt dan sprekend op een grote trommelstok. Zittend op een bankje in een verlaten bos, verwacht je dat er op elk moment twee trollen verschijnen die er, na een kleine ruzie, luid trommelend mee vandoor gaan.

Waar te vinden?
De grote parasolzwam is in verschillende soorten bossen te vinden. Maar je kunt hem ook aantreffen in weilanden, parken, bosranden en in met bomen beplante wegbermen. De grote parasolzwam is vrij zeldzaam in Den Haag. Dat komt vast omdat hij een voorkeur heeft voor wat voedselarmere zandgronden. De grootste kans om hem aan te treffen is in natuurgebied Meijendel, maar ook bij Kijkduin, de Bosjes van Pex en Madestein duiken deze majestueuze trommelstokken zo nu en dan op.

Ga op zoek! Trommel je mee?

Lees ook:
Spot jij de Big 5 van deze herfstvakantie?
Trippen door witte stippen
Hoera herfst! Hoe onstaan die herfstkleuren eigenlijk?

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen