Haagse wildcamera filmt: bedreigde patrijzen, vos, fazant en haas

20-06-2024

Hoera! Binnen een week na het plaatsen van een wildcamera op de Landscheidingsdijk in Den Haag: twee patrijzen vol in beeld! Om deze zeldzame en bedreigde vogel voor de stad te behouden, komen de Haagse Vogelbescherming en de gemeente in actie. Ook de vos, fazant en haas laten zich op camera zien.

Voor de wildcamera moeten we naar de rand van de stad. Tussen Den Haag en de vogelrijke Nieuwe Driemanspolder ligt de Landscheidingsdijk. Een rustige grasdijk waar schapen lopen. Een walhalla voor dieren.

De Haagse Vogelbescherming en de gemeente Den Haag plaatsten vorige maand een wildcamera. En dat zorgde voor leuke verrassingen. Niet alleen komen de vos, haas en fazant op beeld, ook de bedreigde patrijs laat zich zien.

Twee dagen na het plaatsen van de wildcamera kwamen deze twee partijzen in beeld.

“Dat patrijzen in de stad leven is al heel bijzonder. En nog verrassender: twee dagen na plaatsing van de camera al een koppeltje in beeld! Op dag één liet een haas zich al filmen. Die zijn nieuwsgieriger”, lacht Sem van der Niet. De student Toegepaste Biologie loopt stage bij de gemeente en heeft ervaring met wildcamera’s. Zo kreeg hij in Griekenland puppy’s van de goudjakhals in beeld.

Haas op beeld van de wildcamera.

Van alle kanten bedreigd
De patrijs staat op de rode lijst van bedreigde en kwetsbare Nederlandse broedvogels. “Hij wordt van alle kanten bedreigd. De boerenlandvogel leeft het liefst op kleine akkers met beschutting van houtwallen en hagen. Door schaalvergroting in de landbouw verdween dit type landschap en dus ook het leefgebied van de patrijs”, vertelt stadsecoloog Esther Vogelaar. “Omdat de patrijs op de grond broedt, is het een makkelijk slachtoffer voor de vos, hermelijn en wezel en maaimachines.”

Ook de fazant laat zich zien op de wildcamera.

Rustige broedplaats
Om de patrijs te helpen, hebben de Haagse Vogelbescherming en de gemeente onlangs doornachtige struiken aangeplant.
Die zorgen ervoor dat de partrijs een beschutte plek heeft om rustig te broeden. “Willen we de patrijs aan de rand van de stad behouden, moeten we hun leefomgeving verbeteren. Door de aanplant van Zeeuwse hagen vergroten we de kans dat de patrijzen zich blijvend op de dijk vestigen”, zegt Martin van de Reep van de Haagse Vogelbescherming.

Ook de wildcamera helpt bij de bescherming van de patrijs. De beelden moeten duidelijk maken hoeveel patrijzen op de dijk voorkomen, waar ze zitten en wanneer ze precies broeden. “Als je hun gedrag kent, kun je het beheer erop aanpassen. Bijvoorbeeld door later te maaien. Kuikens hebben dekking nodig om veilig groot te worden”, zegt Martin.

Een vos kijkt recht in de wildcamera. 

Stedelijke Groene Hoofdstructuur
Onlangs werd gemeente Den Haag eigenaar van de Landscheidingsdijk. Daarmee werd de dijk onderdeel van de zogenoemde Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Dit zijn de Haagse parken, bossen, landgoederen en duinen, ecozones en groene lanen met veel bomen, zoals de Scheveningseweg. Dit groene netwerk is met elkaar verbonden en ligt door de hele stad zodat bewoners en dieren door het groen van de ene naar de andere kant van de stad kunnen gaan. “De Landscheidingsdijk biedt kansen om dit als natuurgebied te versterken”, zegt de stadsecoloog.

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen