Maak jouw tuin groener en duurzamer met deze handige tips!

08-04-2024

De lente geeft energie om te werken in de tuin of op je balkon. Hoe kun je duurzaam tuinieren? Met de aanleg van een diervriendelijke, natuurlijke tuin met streekeigen groen en weinig tegels help je klimaatverandering tegen te gaan. Op het Haagse Groen geven we je handige tips.

Ontsteen je tuin: tegel eruit, plant erin!
Stap één naar een duurzame tuin is het verwijderen van onnodige verharding. Stenen en tegels maken de tuin onnodig heet, belemmeren de natuurlijke bewatering en dragen niet bij aan de biodiversiteit. Ruil je tegels daarom in voor gras, planten, én misschien zelfs een kleine moestuin. Dat maakt je tuin een stuk levendiger. Om Den Haag groener te maken kun je van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 tegels inruilen voor gratis planten. 
Meer weten over tegel eruit, plant erin? Kijk op Operatie Steenbreek.

Tip: Ruilactie!
Op zaterdag 13 april kun je bij Tuincentrum Ockenburgh vanaf 09:30 tot 14:00 uur jouw tuintegels inleveren en ruilen voor gratis biologische planten. Aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn en kan hier

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 kun je tegels inruilen voor gratis planten. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Zorg voor een bodem mét genoeg leven erin
Meer dan 25% van al het leven op aarde bevindt zich onder onze voeten. Belangrijk dus om de grond goed te verzorgen. Een gezonde bodem is daarom de sleutel tot een duurzame tuin. Verrijk je grond met compost en organisch materiaal om het bodemleven te voeden en de vruchtbaarheid te vergroten. Een gezonde grond zorgt niet alleen voor gezonde planten, maar draagt ook bij aan het vasthouden van vocht en het voorkomen van erosie. Wil je zelf compost maken van groente-, fruit- en tuinnafval? Kijk op de site van Milieueducatie Den Haag.

Verrijk je grond met compost en organisch materiaal om het bodemleven te voeden en de vruchtbaarheid te vergroten. (foto: Martijn Beekman)

Varieer met lokale planten 
Kies voor lokale plantensoorten. Inheemse soorten zijn bomen, heesters, planten en bloemen die in onze omgeving thuishoren, zoals winterlinde, wilde lijsterbes, duindoorn, hazelaar, teunisbloem, veldsalie en daslook. Deze planten zijn echt aangepast aan de lokale omstandigheden en ondersteunen de biodiversiteit. Ze trekken namelijk vlinders, bijen en andere nuttige bestuivers aan, waardoor je tuin nog mooier wordt! 
Benieuwd naar de tips van Maarten en Jurien van tuincentrum Ockenburgh? Bekijk de Groen bezig video! 

Ontwerp jouw tuin in Groene Tuinen
Ontwerp een prachtige tuin met lokale planten op de site groenetuinen.nu op basis van jouw tuinsituatie. Daar krijg je tips bij en een boodschappenlijstje van inheemse planten. Het ontwerp is opgedeeld in drie rijen planten van verschillende hoogten. Met het project Groene Tuinen wil Nationaal Park Hollandse Duinen tuinen vergroenen. Als de 1 miljoen tuinbezitters die in het nationaal park wonen hun tuin allemaal voor twee derde met groen zouden inrichten, krijgen we er in Nederland een natuurgebied zo groot als het Nationaal Park de Hoge Veluwe bij. Kijk hier voor inspiratie. 

De wilde lijsterbes is een lokale plant (Foto: Pixabay)

Hang insectenhotels en nestkastjes op
Wil je van jouw groene tuin ook een levendige tuin maken waarin vogels, vlinders, insecten en egels zich thuis voelen? Hang nestkastjes voor vogels, bijenkasten of insectenhotels op. Het is ook leuk om deze zelf te maken. Op het Haagse Groen staat hoe je zelf een egelhuisje en een insectenhotel van tuinafval of een vijvertje maakt.

Hang nestkastjes voor vogels, bijenkasten of insectenhotels op. (Foto: Pixabay)

Koop tweedehands tuinmeubelen
Duurzaam tuinieren gaat óók over de materialen die je gebruikt. Schaf tweedehands tuinmeubelen aan in plaats van nieuwe. Op deze manier geef je oude spullen een nieuw leven én verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen en productie. En het scheelt ook in je portemonnee! 

Schaf tweedehands tuinmeubelen aan in plaats van nieuwe. (Foto: Pixabay)

Deel tuingereedschap met je buren
Waarom zou je allemaal individueel tuingereedschap aanschaffen als je het kunt delen? Stel een gemeenschappelijke gereedschapskist samen met je buren of vrienden. Op deze manier bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook de ecologische impact van de productie en het transport van extra gereedschap. 

Stel een gemeenschappelijke gereedschapskist met je buren of vrienden. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Regel een regenton 
Door een regenton te installeren, vang je regenwater op dat anders verloren zou gaan. Hiermee bewater je gratis je planten én draag je bij aan het verminderen van je waterverbruik. In sommige delen van de stad kun je zelfs met subsidie een regenton aanschaffen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Met deze slimme tips verander je jouw tuin in een groene oase van duurzaamheid. Laat die lentestralen maar komen! Succes!

Hoofdfoto: Martijn Beekman

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen