Leerlingen trappen NK Tegelwippen af met geveltuin van 50 meter

21-03-2024

Leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek in Transvaal zijn lekker groen bezig. Zij legden een geveltuin van 50 meter aan langs hun school. Zij trapten daarmee het NK Tegelwippen af. Een landelijke wedstrijd tussen steden om zoveel mogelijk stenen voor planten te vervangen. Jij kunt meedoen!

Meer groen, minder steen. Daar draait het om. Om steden voor te bereiden op een veranderend klimaat, is meer groen nodig. Meer groen geeft koelte en schaduw, helpt tegen wateroverlast, is goed voor insecten en vogels en maakt de stad mooier en gezelliger.

Meer kleur in de straat
250 stoeptegels zijn er met een schop uitgehaald, er is een geul uitgegraven en nieuwe aarde toegevoegd. Scholieren Nabil, Philip, Samantha, Joyce en Noa en andere leerlingen zetten de planten in de grond. “Het is zweten, maar door de planten krijgt de straat meer kleur”, zegt Nabil. De school ligt in Transvaal, een van de meest versteende wijken van de stad. “Ik ben blij. Planten zijn goed voor de vlinders en bijen”, zegt Philip. Zie de video onderaan het artikel.

Nabil duwt Philip in een kruiwagen: "Door de planten krijgt de straat meer kleur."

Tom Rompelman, leraar Dierverzorging & Groen, heeft eerder al met zijn leerlingen de twee pleinen van de school vergroend met twee grote moestuinen, tien fruitbomen (waarvan zes gratis bomen van de actie Bomen voor Den Haag), een kruidenspiraal, insectenhotels, regentonnen en een vijvertje.

Zelf friet maken
“Al het groen onderhouden we samen in de lessen. De leerlingen leren in de praktijk waarom groen nodig is en hoe de natuur werkt, waar een appel vandaan komt”, zegt Tom. “We hebben friet gemaakt van aardappelen die we zelf hebben geplant en geoogst. Dat was echt lekker. Toen was ik wel trots”, zegt Nabil, die net als zijn klasgenoot Philip nu thuis ook een moestuin heeft aangelegd.

Tom Rompelman, leraar Dierverzorging & Groen, heeft eerder al met zijn leerlingen de twee pleinen van de school vergroend.

De scholieren kregen hulp van vrijwilligers van ADO Groen, wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. 

Wethouder Robert Barker: “Het is mooi om met jongeren zo'n lange geveltuin aan te leggen. De komende jaren zet Den Haag volop in om versteende wijken groener te maken. Daar hebben we bewoners, scholen en andere organisaties bij nodig. Juist in versteende wijken is steen eruit en groen erin belangrijk voor mens en dier."

Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu zet met leerling Samantha planten in de geventuin.

Ook ADO Groen, het maatschappelijke deel van de voetbalclub, hielp mee. Lewis Walker: "Wij vinden het als club heel mooi om hier midden in het hart van Den Haag mee te werken aan de vergroening en de verduurzaming van de stad. Om zo als ADOgroen mee te werken aan de vergroening in de wijk."

Full swing aan de slag
Den Haag werd in 2021 en 2022 Nederlands Kampioen NK Tegelwippen. Joris Wijsmuller, directeur Duurzaam Den Haag: “Den Haag werd al twee keer Nederlands Kampioen, en we hebben laten zien dat we samen met bewoners het verschil kunnen maken. Ook dit jaar gaan we weer full swing aan de slag voor de titel en een groener Den Haag! Iedereen kan meedoen en bij ons terecht voor plantjes, adviezen en hulp!”

Meedoen?
Kan jouw straat ook meer groen gebruiken? Doe mee en lever jouw tegels in voor gratis planten. Organiseer een actie bijvoorbeeld met je straat via Duurzaam Den Haag. Je kunt ook gewoon zelf aan de slag en tegels inruilen tegen gratis plantjes. Kijk op de website van Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag hoe dat werkt. Maak jij Den Haag weer kampioen NK Tegelwippen? Geef het aantal gewipte tegels door op via de site van het NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is van 21 maart tot en met 31 oktober.

 

Foto's: Arnaud Roelofsz

Lees ook: 

Haagse start NK Tegelwippen 2023: Hallo groen! Dag tegels! 
Buurtvaders Laak blij met groen; startschot NK Tegelwippen 2022
NK Tegelwippen 2021: Wip een tegel eruit en plant groen erin!

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen