Uitdelen gratis bomen: 'Mooi cadeau zo'n boom'

23-11-2023

Het uitdelen van 2.100 gratis bomen is begonnen! Dit jaar vroegen stadsgenoten een recordaantal bomen aan. Een kwart van de aanvragen komt uit wijken vol steen. De eerste vijf boompjes van de actie 'Bomen voor Den Haag' kregen een plek op het schoolplein van De Ostadeschool in de Schilderswijk.

“Hoe groener, hoe beter”, zegt adjunct-directeur Jacqueline Arts van de basisschool. “De bomen brengen meer groen op het plein, geven spelende kinderen koelte en schaduw in de zomer en helpen tegen wateroverlast. Als het regent kun je hier bijna zwemmen. Ook willen we kinderen en ouders bewust maken dat groen een toevoeging is voor de buurt.”

Zij vindt het belangrijk dat haar leerlingen ‘de seizoenen leren zien’. “Als je in een versteende wijk in een stad opgroeit, leef je minder met seizoenswisselingen. Het is mooi dat onze kinderen kunnen ervaren dat de natuur door het jaar heen verandert”, zegt Jacqueline.

"Laten we Den Haag daarom samen verder vergroenen”, zegt wethouder Robert Barker.

Bomen voor schone lucht
Samen met de leerlingraad plant zij de eerste boom op het schoolplein. Dat doet zij met wethouder Robert Barker van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag. “We zijn blij dat er meer bomen komen, want het is goed voor de natuur en de zuurstof. Bomen halen CO2 uit de lucht”, zegt Houda (9). “Die vieze lucht komt van auto’s en fabrieken. Zonder bomen zouden we eigenlijk niet kunnen leven”, weet Noah (8). “En ze maken ons plein gezelliger”, zegt Ines.

Groene stad
Dit jaar zijn 2.100 bomen aangevraagd, veertig procent meer dan in 2022. 
“Dat geeft aan dat mensen graag willen bijdragen aan een groene stad. Mens en dier zijn gelukkig in een stad met veel bomen. Vooral in versteende wijken zijn bomen hard nodig. Laten we Den Haag daarom samen verder vergroenen”, zegt wethouder Robert Barker.  

Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag ziet ‘elk jaar meer betrokkenheid van bewoners bij het vergroenen van de stad’. “Dat merken we ook aan het groeiend aantal vrijwilligers dat wil helpen bij het planten van bomen. Dat doen we bij kwetsbare bewoners die het zelf niet kunnen doordat ze slecht ter been of op leeftijd zijn. Het is de kracht van onze community!”

Wassim, Abdollah, Houda, Ines, Soraya planten een boom met adjunct-directeur Jacqueline Arts van De Ostadeschool, directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag, wethouder Robert Barker van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu en Anouk van Santen van Duurzaam Den Haag. 

Mooi cadeau
De komende weken leveren zes ploegen van het Haagse Groenbedrijf de bomen bij stadsgenoten af. Danny en Rick delen zo’n veertig bomen per dag uit met een boompaal, boomband, dertig liter aarde en een instructie voor het planten en verzorgen van de boom. “De reacties zijn heel leuk. Zo’n boom is echt een mooi cadeau. Mensen zijn er blij mee”, zegt Danny. Topfavoriet bij bewoners is de najaarsappel elstar.

Marco van Rikxoort uit Bezuidenhout vroeg namens de VvE een sierkers aan voor de gezamenlijke achtertuin van het appartementencomplex. “We willen meer groen rond ons gebouw. Langs het pand komt een lange geveltuin en in de achtertuin planten we deze sierkers. In de zomer hebben we last van de hitte. Dat willen we met meer groen bestrijden. Deze boom gaat daarbij helpen.”

Danny en Rick leveren zo’n veertig bomen per dag af. Bewoner Marco is er blij mee.

Waarom de actie ‘Bomen voor Den Haag’?
De actie Bomen voor Den Haag vindt voor het derde jaar plaats en is een samenwerking tussen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag. Doel is om de stad groener te maken en het bladerdak tot 2030 met vijf procent te vergroten. Kortom: Meer blad voor de stad, want hoe groter het bladerdak, hoe groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig en gezond.

Volgend jaar weer!
Heb je de actie gemist? Geen probleem! Ook volgend jaar delen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag weer gratis bomen uit. Mis de actie niet en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 


Foto's: Arnaud Roelofsz
Tekst: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen