Meer dan 200.000 tegels vervangen voor groen

16-11-2023

Na twee succesvolle jaren als winnaar van het NK Tegelwippen ziet Den Haag de winst naar een andere hardwerkende gemeente gaan. Arnhem wipte van maart t/m oktober 2023 de meeste tegels. Toch maakten maar liefst 207.448 Haagse tegels plaats voor planten. En onze stad gaat door met vergroenen.

Aan de top blijven is soms moeilijker dan er komen. Er deden dit jaar 173 gemeenten mee. “Twee keer achter elkaar winnen was heel bijzonder, maar je kunt niet ieder jaar de winnaar zijn”, zegt Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag, organisator van Steenbreek-acties waarbij straatstenen uit tuinen, pleinen en straten worden ingeruild voor planten.

Buurt gezelliger maken
In 2023 hebben heel veel Haagse tegels plaatsgemaakt voor meer groen. In onze stad zijn sinds de aftrap van het NK Tegelwippen in maart maar liefst 207.448 tegels ingeruild voor planten. De eerste tweehonderd tegels werden door medewerkers van supermarkt Jumbo Laakweg gewipt.
Sayed, Ben, Ayman, Yomna en Yeliz legden bij hun supermarkt een geveltuin van veertig meter aan. 

“Met de geveltuin willen we onze buurt gezelliger maken en willen we bewoners op een idee brengen”, zegt filiaalmanager Ilias Chohabi van de supermarkt.

Boom- en geveltuitjes
Veel stadsgenoten legden boom- en geveltuintjes, groene schoolpleinen en parkeerplaatsen aan. Bewoners en scholen ruilden ruim 48.000 tegels in voor planten. Zo wipte ST-Ittithaad in de Schilderswijk 530 tegels. De vrijwilligers legden 33 geveltuinen bij buurtgenoten aan. Daar gaan ze ook volgend jaar mee door.

Ook konden bewoners twee keer bij Tuincentrum Ockenburgh tegels inleveren voor gratis planten. Verder is er vergroend in de openbare ruimte zoals pleinen, wegen, bermen en tussen trambanen. Zo zijn bijvoorbeeld in de Torenstraat en Vondelstraat fraaie groenvakken gemaakt.

Vrijwilligers van ST-Ittithaad wipten 530 tegels in de Schilderswijk.

Diepgroen akkoord
De stad gaat keihard door met vergroenen. In het nieuwe diepgroene coalitieakkoord staan veel ambities om te vergroenen, vooral in wijken als Schilderswijk, Transvaal en Stationsbuurt. “Daar is veel extra geld voor uitgetrokken. In deze versteende wijken voeren wij kansenstudies voor vergroening uit: op welke plekken kan er meer groen bij? We zijn druk met voorbereidingen van geschikte locaties.
En dat levert voor 2024 heel veel te wippen tegels op”, zegt wethouder Robert Barker van buitenruimte, dierenwelzijn en milieu van Den Haag.

Belang van meer groen
De gevolgen van klimaatverandering zijn merkbaar door warmere zomers en hevigere regens. Meer groen gaat wateroverlast tegen; de grond kan als spons functioneren. Groen koelt de stad, geeft schaduw en zorgt voor een prettige omgeving voor insecten en vogels. Bovendien maakt meer groen een wijk prettiger om te leven.

“We zijn daarom onverminderd druk om de stad te vergroenen en richten ons vooral op de versteende wijken. Daar winnen we het NK Tegelwippen misschien niet op aantallen tegels, maar daar is het belang van meer groen des te groter”, aldus Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag.

Doe ook mee!
Operatie Steenbreek en het NK Tegelwippen starten weer in het voorjaar. Met Operatie Steenbreek wordt Den Haag dankzij de inzet van bewoners en stichting Duurzaam Den Haag al jaren groener gemaakt door straatstenen weg te halen uit tuinen, pleinen en straten. Deze stenen worden ingeruild voor gratis planten. In verband met de winterstop is het momenteel niet mogelijk om stenen om te ruilen. Operatie Steenbreek begint volgend jaar weer in maart. Kijk hier voor meer informatie.

Aan de vierde editie van het NK Tegelwippen, van maart tot en met oktober, deden 173 gemeenten mee. Er werden in totaal ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. In absolute aantallen wipte Arnhem maar liefst 462.000 tegels.

 


Foto's: Arnaud Roelofsz

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen