Een schoon strand, park of bos: dat is pas écht genieten

18-05-2021

De dagen worden langer en het kwik loopt op. Onze stad heeft veel mooie natuur om van het buitenleven te genieten. Dat doen we massaal. Meer bezoekers betekent ook méér afval. Veel blikjes, peuken en ander zwerfafval belanden niet altijd in de prullenbak. En dat is schadelijk voor planten en dieren.

Boswachter Mark Kras legt in het interview hieronder uit waarom afval zo schadelijk is voor planten en dieren. En Afvalaanpakkers Michiel van Zuijlen en Linda Boddingius vertellen hoe zij ‘hun Den Haag’ schoon houden. Michiel raapt met zijn ‘Plastic Ridders’ zwerfafval op in Sportpark De Verademing en Linda komt met haar afvalknijper in actie op het strand van Kijkduin.

Gooi weg of neem mee
Of u nu lekker uitwaait op ’t strand, wandelt door een van de mooie stadsparken of verkoeling zoekt in het bos… Afval hoort niet in de natuur. Gooi jouw afval in de prullenbak of neem het mee naar huis en gooi het thuis weg. Want een schoon strand, park of bos is pas écht genieten.

Mark roept iedereen op afval weer mee terug te nemen uit het bos. Foto: Thies Bening

Boswachter Mark: plastic gevaarlijk voor dieren

Boswachter Mark Kras is blij dat veel Hagenaren afgelopen jaar de voordelen van buiten zijn (her)ontdekten. “We lopen ommetjes en zoeken onze buitengebieden op. Zo ook het mooie Haagse Bos met 3 miljoen bezoeken per jaar. Maar het achtergelaten afval levert irritatie op bij andere bezoekers en is schadelijk voor plant en dier.”

Mark ziet dat bijna alle bezoekers hun afval netjes in de afvalbak gooien of het er opzetten. “Maar dat waait weg, of dieren nemen het mee. Plastic komt in de natuur en vervolgens in hun maag, waardoor ze verhongeren. Ook zijn onze etensresten vaak ongezond.” Daarnaast vormt zwerfafval een belemmering voor planten. “Leg maar eens een afvalzak op je groene gazon. Het gras daaronder sterft af.”

Daarom roept de boswachter op je afval het liefst ook weer het bos mee uit te nemen. “Je blikje is na consumptie zelfs lichter geworden”, grapt Mark.

Lees ook de blog van Mark over afval: 'Wat neem jij mee naar huis? Laat alleen je voetstappen achter'

Michiel: “De Plastic Ridders trekken ten strijde tegen het zwerfafval”. Foto: Valerie Kuypers

‘Ridder’ Michiel ruimt park op

Michiel woont vlakbij Sportpark De Verademing in het Regentessekwartier. Sinds de coronacrisis gingen veel meer mensen naar het park. Dat betekende ook meer zwerfafval. Samen met een vaste kern van zo’n 10 buurtbewoners ruimt Michiel regelmatig zwerfafval op in het park. Zij noemen zichzelf de Plastic Ridders. Vele handen maken licht werk, maar de gezamenlijke aanpak heeft meer voordelen. “Je trekt als groep snel de aandacht in het park. En het is een leuke manier om – al afval oprapend – bij te kletsen.” Michiel snapt dat niet iedereen andermans afval kan en wil opruimen. “Maar zorg alsjeblieft dat je jouw afval mee naar huis kan nemen als de prullenbakken vol zitten.”

Meedoen met Plastic Ridders?
Wil jij een keer meedoen met de Plastic Ridders? Ze verzamelen elke eerste zondag van de maand om 12 uur naast boksschool de Haagse Directe aan de Newtonstraat 8. Meld je aan via plasticridders@gmail.com en zij zorgen voor extra afvalknijpers.

Linda grijpt strandafval(data)

Linda wandelt in en rondom de Haagse duinen met een bijzondere afvalknijper. Op de stok klemt haar smartphone vast. Met een knop vlakbij het handvat fotografeert ze in één soepele beweging peuken, blikjes en ander zwerfafval voordat het in haar afvalzak verdwijnt. Dit ingenieuze grijp- en registratieapparaat heet een datagrijper. Binnen een jaar stuurde Linda al zo’n 5.000 foto’s naar de online database van afvalregistratie-app Litterati. “Daarmee maak ik het zwerfafvalprobleem inzichtelijker”, licht Linda toe.

Linda fotografeert al het zwerfafval dat ze opraapt rondom het strand. Foto: Frank Jansen


Linda hoopt dat iedereen die afval meeneemt naar het strand dat ook mee terugneemt. “Zodat een ander ook weer van het strand kan genieten. Dan hoef je niet eens andermans zwerfafval op te ruimen.”

Meedoen met Linda?
Ook een keer datagrijpen met Linda? Ze organiseert regelmatig opschoonacties. Houd hiervoor haar LinkedIn-pagina in de gaten.

Meer weten?
Lees hier meer over de campagne schoondoenwegewoon. Help jij ook mee Den Haag zwerfafvalvrij te houden?
 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen