‘Griepprik’ voor 8.200 Haagse iepen

May 10, 2019 2038 keer bekeken

Vanaf 10 mei 2019 injecteert de gemeente Den Haag weer ruim 8.200 iepen tegen de iepenziekte. Dit gebeurt jaarlijks. Zo zijn de iepen weer een jaar beschermd tegen de iepenziekte.

Een hardnekkige en hele besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Door de iepen te vaccineren zijn ze beter beschermd tegen deze ziekte.

“De iep hoort bij Den Haag”

Wethouder de Mos hielp onze boomverzorgers een handje mee. Wethouder de Mos: “De iep hoort bij Den Haag en dat willen we graag zo houden. Ik ben trots dat we onze iepen kunnen injecteren en zo kunnen beschermen tegen de nare iepziekte. Bomen zijn erg belangrijk voor onze stad, we doen er dan ook alles aan om ze gezond en veilig te houden. Ik hoop dat we in de toekomst ook zo’n vaccin vinden tegen de kastanjebloedingsziekte, dat zou heel mooi zijn.” 

16.000 iepen

Den Haag telt ongeveer 16.000 iepen die langs de Haagse straten en lanen staan. “Ongeveer de helft krijgt dus prikjes rondom in de stam, de andere helft bestaat uit nieuwere iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte”, vertelt Paul Boeters, bomenexpert bij de gemeente Den Haag. De iep is een boom die veel voorkomt in Den Haag. “Hij houdt van een schrale bodem en ze kunnen goed tegen de zoute zeewind”, aldus Paul. “Deze boom hoort echt in ons Haagse straatbeeld. Gelukkig hebben we sinds 20 jaar een goed vaccin want op het dieptepunt van de iepziekte stierven er jaarlijks soms wel 1.500 tot 2.000 bomen!“

“We houden de iepen goed in de gaten”

“Onze groenbeheerders, boomverzorgers en hoveniers controleren jaarlijks alle iepen in Den Haag”, vertelt Paul. “Tussen mei en september worden de iepen tweemaal geïnspecteerd. Niet alleen de iepen van de gemeente worden aan een inspectie onderworpen, de gemeente controleert ook iepen op particulier terrein. We houden de bomen goed in de gaten want als een iep ziek is, kan hij razendsnel omliggende iepen besmetten via de wortels of via de kever zelf. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen, als de iepen net uitlopen, gebeuren. Ook moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel ’opzuigt’, aldus Paul.

Hoe werkt het?

Wil je weten hoe het injecteren precies in zijn werk gaat? Kijk dan onderstaand filmpje van onze boomverzorger Rosko Webley.

Zie je een zieke iep? Meld het ons!

Een zieke iep is te herkennen aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. De iepziekte is erg besmettelijk. Als je een zieke iep ziet, meld het dan aan ons! Meer informatie over hoe je een zieke iep kunt herkennen en melden, vind je op de website van de gemeente Den Haag.