Bomenfonds: Mariahoeve krijgt mini-bos met eetbare planten

28-01-2021

Boom eruit is boom erin. Zo houdt Den Haag de stad mooi groen. In Mariahoeve gaat er niet één boom in de grond, maar wordt er zelfs een mini-bos aangelegd! Het Haagse bosje met eetbare planten maakt de wijk nog groener. En dat is precies de bedoeling van het Haagse Bomenfonds.

Het is geen tuin, geen boomgaarde, geen bos, geen park. Het Haagse bosje van 35 meter lang en 15 meter breed wordt eigenlijk een beetje alles in een. De initiatiefnemers noemen het zelf een voedselbos. Een voedselbos heeft verschillende lagen begroeiing: van lage en hoge struiken tot hoge en lage (fruit)bomen.

Een mini-stadsbos, ook wel Haags bosje genoemd, is ideaal voor vogels en andere dieren.


De structuur van een jong natuurlijk bos wordt nagebootst met vaak eetbare planten voor mens en dier. Zo komen er struiken met rode, witte en zwarte bessen, kruisbes en Japanse wijnbes, en planten zoals bosaardbei, tijm, basilicum, winterpostelijn en rabarber. 

Met de aanplant van nieuwe bomen en struiken willen de initiatiefnemers, Lekker Bezig Buiten Tuinprojecten, de wijk niet alleen groener maken, maar ook bijdragen aan de biodiversiteit en het ecosysteem. Ook willen ze er voedsel uit halen en moet het een prettige ontmoetingsplaats voor buurtbewoners zijn. Verder willen ze scholen uitnodigen zodat leerlingen leren over stadsnatuur. 

Geld uit het Bomenfonds

Het mini-bos aan het Isabellaland in Mariahoeve wordt naar verwachting deze winter aangelegd. Door de coronacrisis is de aanplant vertraagd. Het is een van de mooie voorbeelden van de manier waarop geld uit het Haagse Bomenfonds kan worden besteed. Elk jaar wordt er een besluit genomen waar het geld in het fonds naartoe gaat. Op 26 januari is het voorstel voor 2021 in het college geweest.

Voor elke boom die in de stad verdwijnt komt een nieuwe boom terug.


Het Haagse Bomenfonds gaat uit van het principe: boom eruit, boom erin. Voor elke boom die in de stad verdwijnt komt een nieuwe boom terug. Bij straatbomen lukt dat bijna altijd. Er is vrijwel altijd voldoende ruimte om weer een nieuwe boom te planten. De gemeente en ontwikkelaars planten in het plantseizoen, nu volop gaande, gemiddeld zo’n 1.500 tot 2.000 stadsbomen terug.

Stad blijft groen

Maar soms lukt dat niet, bij grote bouwprojecten bijvoorbeeld waar op het terrein te weinig ruimte overblijft voor duurzame aanplant. "In dat geval moet de aanvrager van de kap voor elke gekapte, en niet te vervangen boom geld storten in het Haagse Bomenfonds. Hiermee planten we nieuwe bomen, het liefst dicht bij de plek van de kap. Zo zijn we er zeker van dat onze stad groen blijft”, zegt groenbeheerder Remco Bouchier van de gemeente en betrokken bij het Haagse bosje. 

Mini-stadsbos als modeltuin

Het voedselbos in Mariahoeve is dus zo’n nuttige besteding. Overigens dient het Haagse bosje ook als modeltuin. “De ervaring die we opdoen met de beplanting, de oogst en de organisatie kunnen we gebruiken voor andere nieuwe stadsbosjes in Den Haag”, zegt bomenexpert Paul Boeters van de gemeente. 

Voordeel van zo’n bosje met boompjes en struiken van verschillende formaten is dat het een relatief goedkope en een makkelijke manier om bij te dragen aan de biodiversiteit en vergroening in de stad. “Het is een toegankelijke manier om de omgeving nog aantrekkelijker te maken voor dieren zoals vogels, insecten, egels en padden. En voor ons mensen is het ook leuk en waardevol. Het geeft variatie in het landschap”, aldus Paul.

In het Haagse bosje komen tal van eetbare struiken.

Bomen planten in 2021

Dit jaar worden er ook weer bomen geplant uit het Bomenfonds en wel op de volgende plekken: het Stellebosplein (stadsdeel Centrum), het Florence Nightingale Park, Zuiderpark, Erasmuszone (Escamp), Hildebrandstraat, Max Havelaarstraat, Van Zeggelenlaan, Damasstraat, Supernovaweg, Trekvlietplein, Waldorpstraat (Laak), aan de Singel (Leidschenveen-Ypenburg), Robert Stoltzplantsoen (Loosduinen), Kruispunt Cremerweg en Haringkade (Scheveningen) en ten slotte De Verademing (Segbroek).

In het Haagse bosje in Mariahoeve worden ook knotwilgen geplant. 


Vraagje: Hoeveel is een boom eigenlijk waard?

Een gespecialiseerde taxateur berekent hoeveel een boom waard is. Hij kijkt naar de boomsoort, de omvang, de verzorging, de gezondheid en de status van een boom (is het een boom in een bosplantsoen of een straatboom?). Op basis hiervan bepaalt de taxateur de waarde.

Een boom die bijvoorbeeld spontaan is ontstaan en die nooit specifiek boomonderhoud heeft gehad kan bijvoorbeeld € 100 waard zijn, terwijl een gezonde, goed verzorgde straatboom € 2.000 of meer waard kan zijn. Het gemiddelde bedrag om een nieuwe jonge stadsboom te planten is € 1.500 (dit zijn de kosten voor alle werkzaamheden die nodig zijn om een nieuwe boom te planten).

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen