Hoe maak ik... een vogelvriendelijke tuin/balkon?

18-01-2021

Om de vogels in je buurt te helpen heb je geen grote tuin nodig. Een balkon of kleine tuin kan ook waardevol zijn. Maar wat hebben vogels nu eigenlijk nodig? Eigenlijk hetzelfde als iedereen: eten, drinken en een schuilplek. Het is makkelijk om ze een handje te helpen. Maak eens een nestkastje.

In het weekeinde van 29, 30 en 31 januari 2021 kun je meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Als je ervoor wilt zorgen dat de vogels graag langskomen (zodat jij ze kunt tellen), heb ik hier een paar tips voor je.

Bied gezond eten aan

Wel geven: Geef de vogels wat lekker strooivoer, fruit, ongebrande en ongezouten pinda’s en mezenvetbollen (liefst zonder plastic netje). Als je er plaats voor hebt, plant in je tuin een paar besdragende struiken aan. Als je graag knutselt kun je vogelvoederhuisjes ook makkelijk zelf maken. Kijk hier voor een leuke handleiding.

Niet geven: Het meeste verwerkte voedsel wat voor mensen is gemaakt, is niet geschikt voor vogels. In brood zit bijvoorbeeld zout en dat is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood beleg zoals jam of boter. Daar krijgen vogels diarree van en het plakkende beleg komt in hun verenkleed te zitten. 

Geef ze een slokje

Wij hebben in Den Haag natuurlijk veel water, maar vogels kunnen lang niet overal van dat water drinken. Vogels hebben ondiep water nodig dat niet snel stroomt. Bij grachten of kanalen met rechte kademuren kunnen zij niet dicht genoeg bij het water landen om ervan te drinken. Er is dus water, maar daar hebben zij niets aan.
Je kunt ze helpen door een kom met water buiten te zetten. Het beste buiten bereik van katten en kinderen. Als de kom wat dieper is, kun je er het beste nog een paar stenen in leggen. Zo kunnen zij veilig drinken en badderen. Het water moet wel regelmatig ververst worden. 

Geef ze een veilig plekje

Onze huizen worden steeds beter afgedicht. Dat is wel energie-efficiënt, maar juist in kiertjes en gaten vinden vele beestjes een veilig plekje om te schuilen en te broeden. Vogels zoals de huismus zijn er zelfs best afhankelijk van dat mensen voor een alternatief thuis voor ze zorgen. Gelukkig is dat makkelijk.
Er zijn hele diverse opties voor vogelhuizen en rustplaatsen. Bij voorbeeld een wijnkist kan met enkele handelingen worden omgetoverd tot mezenhuis. En roodborstjes vinden zelfs een theekan een prima thuis! Gewoon met de tuit naar beneden veilig ophangen zodat hij niet door de wind kapotslaat. Heel makkelijk, en het ziet er ook nog grappig uit. 

Een wijnkist kan worden omgetoverd tot vogelhuis.
Een wijnkist kan worden omgetoverd tot vogelhuisMaak zelf een nestkast

Als je een stevig vogelnestkast van hout wilt maken heeft Vogelbescherming Nederland er een paar leuke handleidingen voor. Veel vogelsoorten hebben wel hele specifieke eisen wat betreft de afmetingen en grootte van de opening. Het is belangrijk om de vogelhuisjes veilig op te hangen. De meeste vogels wonen graag op 2-4m hoogte op een beschutte plek. Uit de wind en niet in de volle zon. Buiten bereik van katten en met een vrije aanvliegroute. 

Veel succes!

Martina

Lees ook de andere doe-verhalen van Martina:

Hoe maak ik een vogelvoederhuisje?
Hoe maak ik een egelhuisje?
Hoe maak ik een biotoop?
Hoe maak ik een vijver(tje)?
Hoe maak ik meer planten van mijn plant? (beginners)
Hoe maak ik meer planten van mijn plant? (gevorderden)

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen