Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik… plantenvoeding van bananenschil of onkruid?

Goed gevoede planten zijn gezonde planten. Zij groeien mooi, geven mooie oogst en zijn minder vatbaar voor ziektes. Vooral moestuinplantjes en potplanten hebben extra voeding nodig. Daarom in 'Aan de slag met Martina’: Hoe maak ik zelf plantenvoeding van bananenschil of onkruid?

Voeding voor je planten kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar nog leuker is om het zelf te maken. Weet je dat het ook nog eens heel makkelijk is? En gratis! Hoe je zelf voeding maakt en welke soorten voeding er zijn leg ik je hier uit. Bij de meeste plantenvoeding draait het om ‘the big 3’: stikstof, kalium en fosfaat.

Stikstof: Waarom is stikstof goed voor mijn planten?

Stikstof zorgt voor veel sterke, groene bladeren. Planten met een stikstoftekort krijgen gele en slappe bladeren. Stikstof steunt de fotosynthese van de plant. Planten met sappige groene bladeren, zoals ‘onkruid’ als brandnetels en smeerwortels, hebben veel stikstof. Ze zijn heel geschikt als plantenvoeding voor andere planten. Maak stikstofrijke plantenvoeding dus met brandnetel- of smeerwortelthee. 

Van smeerwortel kun je stikstofrijke plantenvoeding maken.

Hoe maak ik brandnetelthee of smeerwortelthee voor mijn planten?

  • Pluk brandnetels of smeerwortels
  • Doe de bladeren in een emmer met deksel of oude wasmiddelfles met dop. Je mag de emmer of fles helemaal volproppen. (Die flessen zijn superhandig: met de dop kun je de voeding goed doseren)
  • Giet er warm water bij
  • Laat de ‘brandnetelthee’ of ‘smeerwortelthee’ minimaal 3 dagen staan en voeg het in de lente om de twee weken toe aan je gietwater (Ik doseer 5 doppen voeding bij 10 liter gietwater)
  • De thee wordt sterker naarmate hij langer staat; de bladeren lossen bijna helemaal op.
  • Tip: Draag tijdens het doseren en gieten handschoenen; aan die thee zit een luchtje die je niet makkelijk van je handen krijgt
  • Let op: Overdrijf niet met deze stikstofvoeding. Planten kunnen ‘verbranden’  als zij teveel krijgen (geen vuur, maar het resultaat is hetzelfde).
Doe de bladeren in een emmer met deksel of schone wasmiddelfles met dop. 

Kalium: Waarom is kalium goed voor mijn planten?

Kalium maakt de planten sterk en helpt de opbrengst en kwaliteit van de oogst te verbeteren. Met kalium geef je je plant een echte immuunsysteem-boost. Hierdoor kunnen de planten ook beter tegen ziektes en droogte. Een kaliumtekort herken je vaak aan verdroogde randjes van de bladeren. Maak kaliumrijke voeding met bananenschil.

Hoe maak ik bananenthee voor mijn planten?

  • Eet twee bananen (ook goed voor jezelf) en bewaar de schillen
  • Hak de bananenschillen in kleine stukjes en doe deze in een fles of oude wasmiddelenfles
  • Vul de fles met 1 liter warm water (gebruik een halve liter per bananenschil)
  • Laat de ‘bananenthee’ twee dagen staan  
  • Giet de bananenthee bij je planten. De kalium wordt vrij snel opgenomen
  • Wil je liever een langzame opname van de voeding? Graaf dan een bananenschil in de aarde van de plant. Om het de plant extra makkelijk te maken kun je de schil ook even pureren in de blender en dat prutje ingraven.
In bananenschil zit kalium dat goed is voor de planten.

Fosfaat: Waarom is fosfaat goed voor mijn planten?

Fosfaat helpt de plant om meer en goede wortels te ontwikkelen en om bloesem en fruit aan te maken. Fosfaat steunt de fotosynthese van de plant. Ook draagt het bij dat een plant energie goed kan opslaan. Planten met een fosfaattekort hebben vaak ‘rare’ bladeren, bijvoorbeeld dat ze erg gekronkeld zijn of een paarse tint hebben hoewel zij glad en groen horen te zijn.  

Fosfaatrijke voeding is helaas minder makkelijk om zelf te maken. Je kunt er bij voorbeeld de poep van zeevogels voor gebruiken, maar ik heb nog geen behoefte gehad om dat te verzameln. Dat wordt kopen dus. Let er in de winkel wel op dat je milieuvriendelijke voeding koopt die niet van fosfaathoudende steen is gemaakt. Die wordt namelijk niet duurzaam afgegraven.

Zeewier is zeer rijk aan voedingsstoffen voor planten

Geheime tip: Gebruik zeewier voor je planten!

Behalve bananen, brandnetel of smeerwortel kun je ook zeewier gebruiken om plantenvoeding van te maken. Zeewier heeft bijzonder veel verschillende voedingsstoffen en kun je gewoon oprapen op het strand. Let op: Verzamel alleen zeewier dat is aangespoeld! En spoel het thuis goed af. Zeewier gebruik je zo:

  • Leg het zeewier op de aarde rondom de plant OF...
  • Graaf het in bij de wortel van de plant;
  • Maak er ‘thee’ van zoals je bij de bananen, brandnetel of smeerwortel hebt gedaan;
  • Laat het drogen tot het hard is en maal het fijn. Voeg dit mengsel toe aan de aarde of meng het met het gietwater. 
Goed gevoede planten groeien mooi, geven mooie oogt en zijn minder vatbaar voor ziektes. 


Waarschuwing!
En dan nog een algemene waarschuwing. Bij plantenvoeding geldt: Gebruik het met mate.  

Heel veel succes met de verzorging van jouw planten! 

Meer blogs lezen van Martina?
Hoe maak ik... een vijvertje? 
Hoe maak ik... een biotoop?
Hoe maak ik... een vogelvriendelijke tuin/balkon?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen