Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik… een biotoop?

Biotopen waren rond de jaren 70 helemaal in en maken de laatste jaren een enorme comeback. Zulke biotopen kunnen best duur zijn, maar zelf maken kan en is veel goedkoper. Ik leg je stapsgewijs uit hoe je dat doet.

Vooral nu wij meer binnen zitten is het leuk om groen in huis te hebben. Het voordeel van een biotoop is dat hij (haast) geen water nodig heeft! Biotopen worden meestal in flessen of glazen containers gemaakt en zijn vrij luchtdicht afgesloten. Hier een stapsgewijze handleiding om een biotoop thuis te maken.

Stap 1: Het juiste materiaal 

Benodigdheden:

·       Fles of glazen container/ potje 

·       Stokje

·       Planten

·       Fijn grind

·       De juiste aarde voor de planten die je wilt gebruiken
 

Handig om te hebben:

·       Kwastje

·       Oud linnen doekje of vliegnet (moet dun zijn maar geen aarde doorlaten)

·       Extra steentjes of schelpen voor de sier

·       Spuitfles met water


Vóór je een biotoop maakt, moet je erover nadenken wat voor soort planten je wilt gebruiken. Alleen planten die onder dezelfde omstandigheden groeien kunnen in dezelfde biotoop. Anders gaat de plant verdrogen of verrotten. Als voorbeeld voor deze blog heb ik ervoor gekozen om een ‘droog’ biotoop te maken. Hiervoor gebruik ik cactussen en vetplanten. Deze planten hebben maar heel weinig water nodig en groeien het best op speciale cactusaarde (te verkrijgen bij tuincentra). Zorg ervoor dat het potje of de fles schoon en droog is (anders blijft de aarde overal plakken). 

Stap 2: De bodem van de biotoop

Op een grindlaag van circa 1cm leg ik een oud linnen doekje (in vorm gesneden). Op de rand van het doekje komen ook steentjes zodat het blijft liggen en niet te zien is. Het doekje voorkomt dat aarde en grind gemengd worden. Het verteert wel, maar in een droog biotoop kan dat heel veel jaren duren. Door de aarde van het grind te scheiden ontstaat een soort waterreservoir in de grindlaag. Het kan zonder, maar is handiger met. Op het doekje komt circa 4 cm aarde.

Stap 3: De planten

Qua design is het mooi om planten met verschillende textuur te hebben. Groot, puntig, grijzig, groen, rond blad en lang blad… kijk maar wat erin past. Ik heb gekozen voor twee cactussen en twee vetplanten. Het meeste heb ik zelf gestekt, dat is bij vetplanten bijzonder makkelijk! (zie mijn blog: Hoe maak je… meer plant van je plant). Deze planten groeien vrij langzaam en kunnen dus vele jaren gelukkig in de biotoop leven. 

Hoe veel water? Het makkelijkste doseren gaat met een spuitfles. Een aantal keren gelijkmatig sprayen. Je ziet door het glas hoe de aarde donker wordt namaten het water erin trekt.


Om alle planten goed te kunnen zien is het handig om de grote planten in het midden of aan een ‘achterkant’ te planten. Met het stokje maak ik kuiltjes tot het doek. Dan voorzichtig de planten laten zakken (let op de prik van de cactus!) en met het stokje de wortels in de aarde duwen. De aarde rond de planten ophogen. Dan om het af te ronden nog wat grind erop en versieren met mooie steentjes (strandvondsten). Met het kwastje aarde en grind netjes vegen.

En nu het moeilijkste! Hoe veel water? Het makkelijkste doseren gaat met een spuitfles. Een aantal keren gelijkmatig sprayen. Je ziet door het glas hoe de aarde donker wordt namaten het water erin trekt. Als de hele aarde nat is maar de steentjes nog niet, stoppen! Deksel erop en klaar is Kees!

Veel plezier met je biotoop!

Martina

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen