Aan de slag met MartinaMartina heeft groene vingers en kan jou precies uitleggen hoe je aan de slag kunt met groen.

Hoe maak ik… Meer planten van mijn plant? (beginners)

Hoe maak je meer planten van je plant? Door te stekken! Er zijn veel manieren voor: een stek in de aarde stoppen, in een bekertje water doen of een kluit te splitsen. Een mini-cursus stekken voor beginners.

Je neemt een stuk van een plant en zorgt ervoor dat die wortels krijgt. Simpel. Hoewel dit principe altijd hetzelfde is, zijn er toch vrij veel andere manieren om meer plant van je planten maken: een stek in de aarde stoppen, in een bekertje water doen of een kluit te splitsen.

Stekken in de aarde

Misschien wel de makkelijkste manier om te stekken is om een deel van een plant simpelweg in aarde te stoppen. Dit werkt bijzonder goed met vetplanten, zoals sedums. Verwijder de laagste bladeren en stop de stengel voorzichtig in de grond. Je kunt ook proberen om de bladeren zelf voor de helft in de grond te stoppen, ook dat worden dan meestal planten. De aarde mag voor deze stekjes niet heel nat zijn, daar houden vetplanten niet van. De handigste manier om de stekjes de juiste hoeveelheid water te geven is om elke dag kort met een spuitfles te sprayen.

Stekken in aarde werkt trouwens ook vrij goed met snelgroeiende struiken of bomen zoals wilg en hazelaar. Stop een stokje ervan in enigszins vochtige grond en je hoeft helemaal niks te doen! 

Stekken in water

De manier van stekken die de meeste mensen kennen is: stekken in water. Knip een stuk van een willekeurige plant af en zet hem in vers water. Dit werkt bijzonder goed met planten die luchtwortels maken zoals de philodendron en monstera, maar ook met de meeste andere (kamer)planten. 

Belangrijk bij het stekken in water is om het dagelijks te verversen. Ook is het handig om een niet-doorzichtig bekertje te gebruiken zodat het zonlicht minder bij de wortels komt. In combinatie met het regelmatig vervangen van water zorg je zo ervoor dat er geen algen in het water komen. Algen belemmeren de groei van de wortels en kunnen ervoor zorgen dat het stekje afsterft. 

Er zijn verschillende manieren van stekken

 

Kluit van planten splitsen

Wat je ook nog kunt doen om meer planten van je planten te maken, is de kluit van planten te splitsen. Het kan met kamerplanten zoals de vetplant op de foto, maar ook met buitenplanten zoals bamboe. Als het een plant is die een wortelkluit met goede wortels heeft en diverse takken boven de grond, kun je hem splitsen. De gesplitste planten bloeien misschien niet in het eerste jaar, maar met voldoende voeding en water zullen zij het prima gaan doen!

Veel plezier en succes met je nieuwe planten!

Martina

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen