Op pad met Martin...Stadsecoloog Martin blogt maandelijks over de Haagse stadsnatuur.

Martin's blog: Dag van de Grote Bruiloft

24-07-2020

Binnenkort is het weer zover. Wanneer wij mensen aan een zomers drankje nippen en de spiesjes op de barbecue nog eens omdraaien, wordt het onder onze stoepen een drukte van belang. Alle mierenkolonies maken zich namelijk op voor de Dag van de Grote Bruiloft…

Kroonprinsessen en kroonprinsen

Mierenkolonies bestaan uit één koningin en talloze werksters. De vruchtbare koningin kan wel tien tot twintig jaar oud worden. De onvruchtbare werksters worden, afhankelijk van de soort, vaak niet ouder dan een paar jaar. De koningin heeft slechts een doel en dat is eieren leggen. Dat doet ze dan ook haar hele leven trouw. Uit de eieren worden de werksters geboren. In het voorjaar wordt een deel van een eieren door de werksters speciaal gevoerd. Hier ontstaan dan weer vruchtbare mieren uit: de kroonprinsessen. Deze kroonprinsessen zijn, zoals het prinsessen betaamd, uitgerust met een tweetal doorzichtige vleugels. In het voorjaar legt de koningin ook een aantal onbevruchte eieren. Uit deze onbevruchte eieren worden mannetjesmieren geboren. Ook deze kroonprinsen hebben vleugels.

En dan is het bal

Wat is een bruiloft nu zonder bal? Eén dag per jaar heeft elke mierenkolonie een Grote Bruiloft met als hoogtepunt een bal. Op de één of andere manier krijgen mierenkolonies het voor elkaar om de datum van de Grote Bruiloft af te spreken met de naburige kolonies. Want het is wel de bedoeling dat er buiten de familie wordt getrouwd. Waarschijnlijk spelen luchtvochtigheid en temperatuur een rol bij het bepalen van de datum. Het bal wordt geopend door de werksters die de openingen van het nest groter maken. De eerste met glazen vleugels getooide maagden kiezen vervolgens onwennig het luchtruim. De treuzelaars die liever niet willen, worden door de werksters het nest uitgewerkt en uiteindelijk vliegen alle kroonprinsessen en kroonprinsen hoog in de lucht.

Slechts een keer

Het vliegen gaat de glazen bruiden en bruidegoms niet gemakkelijk af. Ze hebben nogal veel ‘babyvet’ en het is de eerste keer dat ze zelf vliegen. Ook de laatste keer overigens. De heren gaan op zoek naar een bal in de buurt en de dames krijgen bezoek van heren van elders. Op een hoogte van 300 tot 400 meter worden de huwelijken gesloten. 
Na de paring zijn de kroonprinsessen voorzien van voldoende zaadcellen om de rest van hun leven dagelijks eieren te kunnen leggen. Zoals in zoveel maatschappijen is het nut van een man maar beperkt… Na de paring storten de bruidegoms ter aarde en gaan ze binnen enkele dagen dood. De kroonprinsessen zijn inmiddels koninginnen geworden en vliegen verder om elders een nieuwe kolonie te stichten. Eenmaal op de grond gekomen proberen ze door hard te schuren hun vleugels kwijt te raken.

Linke soep

Meedoen aan de Grote Bruiloft is niet vrijwillig en levensgevaarlijk. Naar schatting verdwijnt ongeveer 98 procent van de deelnemers aan het bal in vogelmagen. Wanneer de mieren uitvliegen is dit vaak goed te zien aan de grote groepen meeuwen die rustig rondcirkelen en snoepen van de met glazen vleugels getooide snacks. De stoere meiden die het wel overleven, zwaaien tien tot twintig jaar de scepter over hun eigen koninkrijk. Als legmachine van eieren, dat dat weer wel.

Dus…

Mocht je opeens mieren met vleugels onder de tegels van je stoep zien verschijnen, geen paniek. Gun ze hun grote dag! En leef een beetje met ze mee als je de eerste vogels ziet cirkelen…


Blog van de stadsecoloog
Martin is stadsecoloog bij gemeente Den Haag. Via deze blog vertelt Martin maandelijks wat er speelt in de Haagse stadsnatuur. Ontdek de wondere wereld van het Haagse groen! Wil je meer blogs van Martin lezen? Kijk dan eens in onze rubriek Op pad met Martin.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen