BuitenmensenOntdek de wondere buitenwereld van Den Haag.

Ineens weet je het…van binnenmens naar buitenmens

29-07-2019

Dylan is geboren en getogen in Den Haag. Als kind speelde hij wel op straat, maar eigenlijk kwam hij de eerste zeventien jaar van zijn leven niet echt buiten. Dat veranderde toen hij het surfen ontdekte. Tijd om het roer helemaal om te gooien en van een binnenmens een echt buitenmens te worden.

De ouders van Dylan woonden in Den Haag Zuidwest en hadden niet zo veel met de natuur of het strand. Als kind speelde Dylan wel veel op straat, maar echt buiten kwam hij niet. Dylan: ,,En dat terwijl we wel in de stad aan zee woonden. Ik merkte dat ik – en ook iedereen om me heen -door school, spelletjes, tv en dergelijke steeds meer naar binnen trok. Daar werd ik helemaal niet blij van. Via een vriendin ontdekte ik het surfen, en dat opende een hele nieuwe wereld. In het water vervaagt de snelheid van de stad en ben ik heel even één met de natuur. Als je dan aan de horizon ligt met helemaal niks om je heen en er ineens een zeehond voorbij zwemt, dan staat je wereld op z’n kop. Toen kwam bij mij het besef; er is nog zoveel dat we nog niet kennen, daar wil ik meer mee doen.”

,,Ik miste iets, maar ik wist niet goed wat het was”

Dylan is nu 28 jaar en werkt inmiddels als adviseur natuur. Na een flinke omweg, want zijn professionele leven begon hij als grafisch vormgever. Toen hij het buitenleven eenmaal had ontdekt, realiseerde hij zich dat een leven achter een computer niet bij hem ging passen. Met hard werken en een flinke dosis positiviteit heeft hij zich omgeschoold tot natuuronderzoeker en ecoloog. Zijn hobby werd zijn werk; de natuur is nu zijn leven ,,Ik ben voor mijn studie veel gaan reizen, ik heb surflessen gegeven op Aruba, het was hard werken maar ik genoot van het buiten zijn. In Australië woonde ik in een auto en bestond mijn leven uit eten, slapen en surfen. Ik leefde buiten en ik was dolgelukkig.Terug in Nederland begon ik met mijn opleiding grafische vormgeving. Ik miste iets, maar ik wist niet goed wat het was. Tijdens mijn stage kwam ineens het besef…ik was een binnenmens aan het worden.”

,,Ik zette de knop om…”

Dylan kwam tot de conclusie dat hij toch echt veel liever buiten is dan binnen. Maar hij wist er niks van af; welke planten of bomen zijn er, hoe leven dieren? Via via kwam Dylan bij de specialisatie Duurzame ontwikkeling op de universiteit terecht. ,,Ik weet het eerste college nog goed: over wolven in Yellowstone National Park en hoe de terugkeer van deze dieren het ecosysteem op zijn kop zette. Toen wist ik het zeker: hier wil ik mee bezig zijn! Ik wil weten hoe de natuur in elkaar zit en hoe we deze beter achter kunnen laten. Toen zette ik de knop om…. Het was wel even zoeken hoe ik hier mijn werk van kon maken. Welke opleiding kan ik het beste doen? Hoe kan ik het praktisch en lokaal houden? Ik wilde geen onderzoek doen in verre landen of allemaal abstracte theorieën testen, ik wilde weten wat wij in Nederland kunnen doen, de praktijk in, buiten zijn.”

,,Midden in het park, niemand in de buurt, één met de natuur”

Het werd uiteindelijke de opleiding Natuurwetenschappen. En door een duidelijke wil en innerlijke passie is het Dylan gelukt om het praktisch en lokaal te houden. Bij het afstuderen kon hij naar Afrika om een onderzoek naar neushoorns te doen, maar Dylan wist dat hij in Nederland wilde blijven en koos voor een onderzoek naar damherten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. En dat bleek de juiste beslissing te zijn. Tijdens zijn onderzoek mocht hij samen met zijn vriendin in een boswachterswoning wonen. ,,Midden in het park, niemand in de buurt, één met de natuur. Dat was een beleving om nooit te vergeten. Wel een compleet andere manier van leven, we waren altijd gewend om midden in de stad te wonen.”

,,Het is in Den Haag niet moeilijk om een goede mix van natuur en stad te vinden”

Na bijna een jaar kwam het besef dat de stad ook zijn voordelen heeft. ,,We misten toch wel ons sociale leven en dat cafeetje op de hoek. Maar gelukkig is het in Den Haag niet moeilijk om een goede mix van natuur en stad te vinden. De zee is er altijd. Dat gevoel dat je hebt als je op zee bent en in de oneindigheid kunt staren is onbetaalbaar. Maar ook Meijendel, het Stille Strand, Solleveld bij landgoed Ockenburg en park Zorgvliet blijven favoriete plekjes. Er zijn best veel stille, verborgen plekjes natuur waar je de drukte van de stad kunt ontlopen.”

,,Het is te leuk om mensen mee naar buiten te nemen en dan hun smile te zien”

Ook als Dylan niet aan het werk is, probeert hij zoveel mogelijk mensen mee naar buiten te krijgen. ,,Ik gun het iedereen om in aanraking te komen met de natuur en te beseffen hoe mooi dat is. En hoe je daar van kunt genieten. De verleiding is heel groot om maar binnen te blijven hangen, ik heb die knop omgezet. Ik ben naar buiten gegaan en heb er mijn werk van gemaakt. In mijn zoektocht kwam ik steeds vaker mensen tegen die ook een betere balans zochten. Daarom ben ik er ook over gaan schrijven, mijn verhalen en ervaringen deel ik op mijn website. Maar ik wil ook letterlijk mensen mee naar buiten nemen, bijvoorbeeld op sup tours over de grachten in Den Haag. Dan zie je de stad echt van een hele andere kant.Of met een stiltewandeling. We duiken dan het groen in in Den Haag en focussen ons op luisteren, ruiken en voelen. Zonder zweverig te zijn. Het is te leuk om mensen mee naar buiten te nemen en dan hun ‘smile’ te zien. Nice!”

 

Ga mee suppen met Dylan

Meer weten?
Dylan wordt na de zomer gastblogger op hethaagsegroen.nl. Regelmatig deelt hij zijn verhalen en tips om meer naar buiten te gaan. Meer info over Dylan vind je op zijn website dylangaatnaarbuiten.nl en op zijn facebookpagina

Wil je deze zomer ook lekker naar buiten? Het vakantiegevoel is dichterbij dan je denkt. Bekijk hier onze tips en ga die frisse neus halen!

 

 

Cookie-instellingen