BuitenmensenOntdek de wondere buitenwereld van Den Haag.

"Buiten spelen is mijn werk"

09-11-2018

Titiaan (32 jaar), surfer en trotse eigenaar van de naschoolse opvang Het Schuitengat op Scheveningen. Een opvang waar veel naar buiten gaan geen vraag is, maar een heerlijke gewoonte. Weer of geen weer. Titiaan maakt van buiten spelen zijn werk.

Titiaan is opgegroeid met het strand en het bos om de hoek en is zijn hele leven al liever buiten, dan binnen. Met zijn vriendin Damaris en zoontje Wolfhart, de kinderen van de opvang of om even te skaten of surfen. Buiten is het genieten! En dat wil hij ook graag meegeven aan de kinderen van Het Schuitengat.
Titiaan: “Buiten is het heerlijk, je kunt je gedachten de vrije loop laten. En elke dag is anders. Dat is zo mooi aan de natuur. Ik wil dit de kinderen zoveel mogelijk laten zien en ervaren, zo kunnen ze zelf bepalen wat ze leuk vinden en wat ze er later zelf mee gaan doen.”

"Buiten is het genieten"

Het Schuitengat doet bijna alles buiten. Al is het maar voor een uurtje. “Op gewone schooldagen vliegt de tijd voorbij. Na het eten gaan we er zo snel mogelijk op uit. We doen een potje trefbal, rollen van een zandheuvel af, gaan op krabbenjacht, klimmen in bomen of lopen bij een storm het strand op om de wind te voelen en naar de surfers te kijken. We komen altijd wel wat tegen. Vooral in het voor- en najaar gaan we graag naar het strand. Dan zijn er weinig toeristen of dagjesmensen en zijn we vaak de enigen. Dat is echt genieten!”

"Zelfs de vorm van een eikeltje kunnen we bijzonder vinden"

“Mijn favoriete plekje? De duinen van Meijendel! Daar zijn zoveel paadjes dat er steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. Ook al ben je dan met een groep kinderen die lekker aan het stoeien zijn, je kunt je dan toch even alleen op de wereld voelen. En je kijkt je ogen uit, zeker nu in de herfst. De blaadjes die voor een deel verteerd zijn, zodat je alleen de nerven nog ziet, de gouden gloed op het mos, de grote paddenstoelen. Dat zijn juwelen van de natuur die mij en de kinderen blijven verwonderen. Zelfs de vorm van een eikeltje kunnen we nog bijzonder vinden.”

“Het is dan net alsof ik in de zee ben, dan vergeet ik ook alles om me heen”

Titiaan is een van de weinige mannen die in de kinderopvang werkt. En dat is een gemiste kans vindt hij.
“Ik snap best dat pedagogisch medewerker niet meteen sexy klinkt. Maar dat kan het wel zijn. Je hebt zelf alle ruimte en tijd om er van te maken wat je wilt. Ik denk dat het sowieso belangrijk is om meer mannen in dit vak te hebben, kinderen hebben ook veel baat bij mannelijke rolmodellen."
En…naast het vele buiten zijn, krijg je er superveel voor terug. "Ik kan een rotdag hebben, maar zodra de schooldeuren open gaan en de eerste Schuitengatjes blij op me af rennen, ben ik het kwijt. Het is dan net alsof ik in de zee ben, dan vergeet ik ook alles om me heen.”

Met de Schuitengatjes in Meijendel

Ook een Buitenmens?
Lees hier de verhalen van andere Buitenmensen. Ben of ken jij een echt Haags buitenmens en wil je daar graag meer over willen vertellen in deze rubriek? Laat het ons weten via hethaagsegroen@denhaag.nl

Lees ook:
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...

Cookie-instellingen