Kamperen in de natuur? Nee, no, nein. Mag niet!

10-08-2023

Slapen of kamperen op het strand en in de duinen - hoe leuk ook - mag helaas niet. "Je verstoort dieren, vertrapt planten en maakt van de natuur een zooitje. Ook neemt het gevaar op brand toe door een vuurtje of sigaret. Het Haagse Groen sprak boswachter Alex over wildkamperen.

Boswachter Alex van het Westduinpark ziet ze regelmatig. Mensen die op het strand slapen of hun tentje opzetten in de duinen. Ze klimmen over het hek of knippen het prikkeldraad kapot, struinen door de duinen en zoeken een stil plekje om hun tent op te zetten. Het klinkt avontuurlijk: slapen in de natuur. Maar helaas, het mag niet.

Dus je mag niet wildkamperen in Den Haag? Ook niet voor de lol?
“Nee, op openbare plekken is het tussen zonsondergang en -opgang verboden om je tentje op te zetten. Het is niet de bedoeling dat onze duinen, het strand en de parkeerplaatsen langs de kust worden gebruikt als goedkope A-locaties voor een overnachting met een tent of camper.”

De parkeerplaatsen langs de kust worden gebruikt als goedkope A-locaties voor een overnachting met een tent of camper.


Wat gebeurt als je wel wildkampeert?
“Dan riskeer je een boete van 160 euro. En die boete is vaak duurder dan een staplek op een camping voor een nacht.”


En mag je dan wel slapen op het strand?
“Nee, op het strand mag je tussen 19.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends niet slapen. Dat heeft met veiligheid te maken. Elke avond en nacht maakt de gemeente het strand schoon met grote machines en legen schoonmakers honderden afvalbakken. Dat werk moet veilig gebeuren.”

Achter deze stoelen ligt een toerist te slapen. Gevaarlijk want de gemeente maakt het strand schoon met grote machines. Dat moet veilig gebeuren.

Gelden in natuurgebieden dan extra regels?
Jazeker! In beschermd natuurgebied is wildkamperen en slapen altijd verboden. Het Westduinpark, Wapendal en het Zwarte Pad liggen in Natura-2000-gebied waar waardevolle planten- en diersoorten leven. Met de natuur moeten we voorzichtig omgaan. Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Planten- en diersoorten sterven uit of verminderen drastisch.”

Mensen vervuilen de duinen door er ook hun behoefte te doen.

Wat gebeurt er met de flora en fauna als je toch kampeert?
“In de duinen leven onder meer rugstreeppadden, vossen, zandhagedissen en konijnen en talloze vogelsoorten. Als mensen daar struinen om een kampeerplekje te zoeken, verstoren ze de dieren en vervuilen ze hun omgeving.
Ook beschadigen of vertrappen ze
planten als zeedistel, sterretjesmos en helmgras. Dat willen we niet. Bovendien bestaat de kans op brand. Kampeerders stoken een vuurtje, roken een sigaret en laten afval achter dat brandgevaar oplevert.”

Waar mag je wel overnachten?

Op de site van denhaag.com staat dit overzicht van alle campings en slaapplekken in de buurt van Den Haag.

Mensen laten helaas het nodige afval achter in de natuur.

Waarom is zwerfafval schadelijk?
Zwerfafval kan in de natuur en in het water terechtkomen. Dit is erg slecht voor het milieu. Het zorgt voor ongedierte zoals ratten en andere dieren kunnen het opeten of er in stikken. Als plastic in het water belandt kan dit via rivieren en de wind op het strand of in de zee terechtkomen. Plastic vergaat niet en brokkelt af tot kleine stukjes die uiteindelijk microplastics worden. Deze microplastics kunnen via de bodem en het water in ons voedsel terechtkomen.

 


Lees ook:
Extra aandacht voor beschermde natuur in het Westduinpark

Fotograaf: Valerie Kuypers
Tekst: Merijn van Grieken

Cookie-instellingen