Martin’s blog: Zwart-witte waterkipjes

20-04-2021

Eind april is het aan de waterkant een drukte van belang. Er wordt geflirt, gekibbeld, vreemd gegaan, gebouwd, gejat, gescholden en geknokt. Hoofdrolspelers in deze soap zijn de meerkoeten. Je weet wel, die leuke zwarte waterkipjes met witte bles boven hun snavel die je in elke vijver kunt vinden.

Stadsbouwmeesters
Meerkoeten zijn geweldige bouwmeesters. Ze zijn vaak al vroeg in het voorjaar aan het slepen met nestmateriaal. Eerst leggen ze een stevige fundering van takken en modder die ze met hun lange poten stevig aanstampen. Daarna verzamelen ze alles wat ze maar kunnen vinden: waterplanten, takken, plastic zakken, bierblikjes en dit jaar ook ongetwijfeld mondkapjes.


In Amsterdam sloopte een meerkoet in een nacht het zadel van een geparkeerde fiets en verwerkte dat in haar nest. Ook kiezen ze vaak de meest onmogelijke plekken uit voor hun bouwwerken. Uit Rotterdam zijn meerdere waarnemingen bekend van dieren die hun nest op een werkende fontein bouwden. Of wat dacht je van een nest in een oude kano, op een steiger of een in het water gegooid winkelwagentje?

Meerkoeten zijn geweldige bouwmeesters.


Straatvechters
Het nest en de omgeving wordt onvermoeibaar verdedigd tegen indringers. In zo’n gevecht, waarmee zowel pa als ma zich bemoeit, kan het er fel aan toe gaan. Met hun lange, gelobde tenen  trappen ze tegen elkaar aan. En als de kans zich voordoet, krijgt de tegenpartij een stevige knauw met een scherpe snavel. Het afbakenen en verdedigen van het territorium gaat gepaard met flink wat herrie en leidde ooit in Dordrecht tot slapeloze nachten bij de omwonenden.

Stiefmoeders en stiefkinderen
De leuke waterkipjes hebben ook zo hun donkere kanten. Niet alle mannetje nemen het even nauw met de echtelijke trouw en niet alle meerkoetmoeders hebben zin in het grootbrengen van hun kroost. Deze dames leggen dan ook ongezien hun eitjes in het nest van andere meerkoeten.
Ik heb geen idee of dit vooral de buitenechtelijke vriendinnen betreft of dat sommige dames, ongeacht hun huwelijkse status, echt geen trek hebben in het grootbrengen van hun nageslacht.

Niet alle meerkoetmoeders hebben zin in het grootbrengen van hun kroost. Ze leggen hun eitjes in het nest van andere meerkoeten.


Extra eieren in een nest vertrouwt de ontvangende meerkoet over het algemeen niet. Door ze aan de rand van het nest te leggen komen ze wat later uit. De kuikens die hieruit komen worden nogal stiefkinderlijk behandeld. Ze krijgen later te eten dan de rest en als ze te veel bedelen, krijgen ze op hun kop of loopt het fataal af.

Meerkeutels
In heb geprobeerd te achterhalen waar de naam meerkoet vandaan komt. Een van de verklaringen is dat het woord koet samenhangt met het woord keutel, wat er op wijst dat de meerkoet een gedrongen, ronde vogel is die enige gelijkenis vertoond met een… Juist! Je snapt me wel. Laten we de waterkippen koesteren.

Martin is stadsecoloog van gemeente Den Haag. Voor het Haagse Groen neemt hij je elke maand mee op pad, de stadsnatuur in. Meer blogs lezen van Martin? Dat kan op de pagina Op pad met Martin

 

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van de verhalen op het Haagse Groen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen