BBQ in het Haagse Groen: wat mag wel, wat mag niet?

June 27, 2019

Het is zomer! Tijd voor zon, zee, strand en een gezellige barbecue in het Haagse groen. Maar mag dat wel? En waar moet je op letten? Wij vroegen het aan boswachter Simon.

De zomer is dé tijd om buiten de barbecue aan te steken. Maar niet iedereen heeft een tuin of balkon waar dit kan. Dan moet je een andere plekje zoeken. Boswachter Simon: ,,In principe mag je overal barbecueën in Den Haag. Ook op het Noorderstrand of in onze groengebieden. Zolang je maar geen overlast of gevaar veroorzaakt.”

Speciale barbecueplekken

Op de plekken waar het niet mag, staat dit duidelijk aangegeven. ,,In de Japanse Tuin en het Rosarium van het Wesbroekpark mag het bijvoorbeeld niet omdat dit niet goed is voor de bloemen en planten en in Park de Verademing zijn te veel spelende kinderen, waardoor het niet meer ongevaarlijk is.”

,,Om het extra makkelijk te maken, hebben we in een aantal parken speciale barbecueplaatsen ingericht. Deze vind je in het Westbroekpark (op de speelweide), in het Zuiderpark (op de speelweide en het Roggeveld) en bij de Uithof.”

Waar moet je op letten?

,,Het is vooral van belang dat je anderen niet tot last bent en elkaar de ruimte geeft. En het moet veilig zijn natuurlijk. Kijk uit voor loslopende honden en kleine kinderen. Daarnaast vinden we het ook erg belangrijk dat je alles netjes achterlaat.”

De belangrijkste spelregels op een rij:

  • Iedereen moet in het Haagse groen kunnen barbecueën. In principe kan dit overal, tenzij anders aangegeven. Ook zijn er speciale barbecueplekken.

  • Ga niet langs de bosranden bbq’en en let op met zeer droge tijden en vuur.

  • Je barbecue moet veilig en ver genoeg van de grond staan, zodat het gazon geen schade kan oplopen. Leg kolen of briketten daarom niet direct op het gras. Maar doe ze in een bak op een standaard.

  • Laat gloeiende kolen eerst helemaal afkoelen voordat je ze weggooit. Op de meeste barbecueplaatsen staan speciale bakken waar je gloeiende kolen in kunt achterlaten. Op de overige plekken staan afvalbakken of je neemt de kolen mee naar huis.

  • Overgebleven etenswaren, botjes, verpakkingsmateriaal en dergelijke horen in de afvalbak.Zit de bak vol? Laat het vuil dan niet naast de bak liggen. Maar neem het mee naar huis. Anders krijgen we overlast van dieren zoals ratten.

 ,,Den Haag is een grote stad, dus houd een beetje rekening met elkaar”

Ook wethouder Richard de Mos houdt van een goede barbecue op zijn tijd. Maar we moeten dan wel een beetje rekening met elkaar houden. Richard: ,,Barbecueën is niet alleen lekker, maar ook heel gezellig. Er zijn wel een paar spelregels, maar er kan heel veel. Den Haag is een grote stad, dus houd een beetje rekening met elkaar. En laat geen rommel achter. Zo houden we het lekker, gezellig én schoon!"

Kortom, barbecueën in het Haagse Groen mag, als je je maar aan een aantal spelregels houdt. En dat zijn er niet eens zo veel.

Veel BBQ-plezier in onze mooie Haagse natuur!

Speciale afvalbak voor gloeiende kolen

Meer weten?
Op de website van de gemeente Den Haag vind je meer informatie over barbecueën in het Haagse groen. Onze boswachters controleren regelmatig of mensen zich aan de afspraken houden. Als dit niet het geval is, heb je kans op een boete.

 

Cookie settings