Do's en dont's bij Schotse Hooglanders in Westduinpark

10-01-2020

Bijna iedereen kent de relaxte dames van de prachtige kudde Schotse hooglanders in het Westduinpark wel...maar wat doen deze dames in de duinen? En hoe ga je met ze om? Boswachter Hans vertelt de do's en dont's.

Hallo koe

Naast het feit dat deze grote grazers een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op de bezoekers van het Westduinpark en het Zuiderstrand hebben ze een enorm belangrijke functie. Hans: ,,Van nature wordt het duin opengehouden door het duinkonijn. Maar door ziekten hebben de konijnen het moeilijk. Samen met de konijnen voorkomen de Schotse Hooglanders dat het duingebied dichtgroeit. Doordat ze rondlopen in het complete gebied tussen Scheveningen en Kijkduin zorgen ze ook voor meer biodiversiteit."

Waarom Schotse Hooglanders?

,,In een drukke omgeving heb je dieren nodig die van nature rustig zijn en zich goed kunnen aanpassen. Mensen, honden, fietsers; ze raken niet snel overprikkeld en dat is in zo'n populair recreatiegebied van groot belang. De Schotse Hooglanders laten bezoekers respectvol met rust en dat is eigenlijk het enige dat ze terug verwachten. Het gebied is groot, de kudde klein dus ze kunnen zich prima op eigen kracht redden. Ook in de winter."
 

Boswachter Hans bij Schotse Hooglanders

Niet voeren!

Een van de belangrijkste regels is: Niet voeren! ,,Zelfs één appel kan dodelijk zijn" vertelt Hans. ,,Natuurlijk is de appel zelf niet direct dodelijk, maar wel het gevolg daarvan. Het blijven 'wilde' dieren. Als ze gaan wennen aan mensen die ze voeren, zullen ze toenadering zoeken en ongewenst gedrag vertonen. Voordat je het weet raken mensen in paniek als ze bijvoorbeeld op hun kinderen aflopen. Dan komen er klachten en moeten de Schotse Hooglanders verdwijnen, meestal richting slachthuis...."

Heb je verder nog tips, Hans?

,,Houd altijd 25 meter afstand. Een hoorn of een duw van een van de dames, totaal onbedoeld, is geen pretje. Doorkruis de kudde nooit, neem indien nodig een andere route of ga er met een grote boog omheen. Hebben ze je niet in de gaten dan kunnen ze schrikken. Laat de dieren weten dat je er bent door je even te laten horen (hallo koe, ik ga even langs je lopen) dan zullen ze gewoon rustig blijven liggen of grazen. Aaien, op de beesten zitten of heel dichtbij een selfie maken, is natuurlijk uit den boze.’

Kijk hier naar het item van Den Haag FM (30 juli 2018): https://www.youtube.com/watch?v=HqnfjGjVLxw

Lees ook
Haagse kudde groenbeheerders

Cookie-instellingen