Meten is weten: Den Haag houdt vergroening bij in Groenmonitor

27-11-2024

Den Haag wordt tegel voor tegel groener. Zo ruilde onze stad dit jaar bijna 250.000 tegels in voor extra groen, vooral in versteende wijken. De gemeente is volop bezig met vergroenen, plant extra bomen en versterkt de stadsnatuur. In de Haagse Groenmonitor houden we al die inspanningen bij.

In de nieuwe digitale Groenmonitor Den Haag houden we bij hoe het gaat met het behalen van de doelen uit het beleid voor bomen, stadsnatuur en openbare ruimte. Immers: meten is weten. Zijn we op de goede weg? Waar kan er een tandje bij? En hebben de groene inspanningen effect? Het Haagse Groen zet een aantal resultaten uit de Haagse Groenmonitor op een rij.

Hoe groter het bladerdak, hoe beter voor de stad
Hoe meer bomen, hoe beter voor de stad. Toch zegt het aantal bomen niet alles. Het gaat vooral om het kroonoppervlak van bomen. Dit is de grootte van het bladerdak van de bomen van bovenaf gezien. En dat moet groeien. Want, hoe groter een boom en haar bladerdak, hoe groter de ‘bijdrage’ aan onze stad als het gaat om leefbaarheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit. Het doel is dat het totale kroonoppervlak aan stadsbomen in 2030 met 5% stijgt.

De opbrengst van een boom voor de stad
De opbrengsten van een boom voor de stad.

Bladerdak meten vanuit de lucht
De grootte van het bladerdak meten we met de ‘LiDAR’ scan, een soort 3D-scan vanuit de lucht. In 2021 was de grootte van het bladerdak van alle bomen in de stad 21,2%. In 2015 was dat 21,1%. Dat is dus een lichte stijging, ondanks de noodzaak om onveilige populieren (met een groot bladerdak!) te kappen. We hebben goede hoop dat de stijging in het kroonoppervlak de komende jaren verder doorzet. In de volgende monitor kunnen we daar meer over zeggen.

Hoe zorgen we voor een groter bladerdak?
De gemeente  vergroot het laderdak door meer bomen te planten. Eind 2021 stond de teller van het aantal stadsbomen op 121.041 en eind 2023 op maar liefst 123.484 stadsbomen. Daarnaast krijgen de bomen die we planten betere groeiplaatsen en verbeteren we groeiplaatsen van bestaande bomen. Hierdoor groeit een boom beter en wordt hij groter. Ook delen we gratis bomen uit zodat ook achtertuinen, schoolpleinen en sportterreinen steeds groener worden. In de afgelopen jaren deelden we bijna 7.000 bomen uit!

Hoeveelheid groen in de wijken
Ook het oppervlak aan openbaar groen zoals plantsoenen, bermen en grasvelden moet in 2030 met 5% zijn gestegen. Bij de eerste meting in 2021 telde Den Haag 14.127.971 m2 openbaar groen. In 2023 stond de teller op 14.493.719 m2. Dat is een stijging van 2,6%. We houden dit tempo van vergroenen vast en doen er nog een schepje bovenop! Met het actieprogramma klimaatadaptatie zetten we vooral in op het vergroenen van versteende wijken. 

Vergroening van versteende plekken zoals Haagweide in Stationsbuurt.

Hoe staat het met de natuur in de onze stad?
Den Haag wil graag een ‘natuurinclusieve’ stad zijn. Dat betekent dat onze stad een plek is waar de mens, dier en natuur naast elkaar leven. We willen de natuur in onze stad graag versterken. Niet alleen in de natuurgebieden, ook daarbuiten. Dat begint eigenlijk al bij jouw eigen straat.

De ‘staat van de natuur’ is vooral af te lezen aan biodiversiteit, dus de variatie van verschillende soorten insecten, vogels en ander kleine dieren zoals egels, eekhoorns en vleermuizen. De ontwikkeling van insecten en andere dieren wordt volop gemonitord. We kunnen daar voor de meeste soorten  op dit moment nog geen conclusies aan verbinden omdat we daarvoor metingen over meerdere jaren nodig hebben. In de volgende Groenmonitor komen de eerste resultaten.

Een boost aan de stadsnatuur
We geven de stadsnatuur een boost via allerlei kleine en grote projecten. Kort geleden zijn we gestart met de actie waarbij bewoners gratis bloemzaden kunnen aanvragen waarmee zij een boomtuintje kunnen maken in hun straat. 

Ook zijn we bezig om op veel plekken in de stad het openbaar groen natuurvriendelijker in te richten en te beheren. Het college besloot een paar weken geleden om natuurgebieden in de stad op veel plekken flink te vergroten. Er komen duizenden vierkante meters natuur bij de komende jaren. De eerste plekken worden al in 2025 vergroend!

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen