Twee mensen die alles weten over de werkzaamheden in de Scheveningse Bosjes zijn Andreas Mensert van Ingenieursbureau van gemeente Den Haag en Michel Romeijn. Hij gaat over de grote groengebieden in de stad.
Zij vertellen dat de gemeente tot het einde van het jaar werkt aan de renovatie van het bos. “Net zoals je je huis af en toe moet opknappen, hebben de Scheveningse Bosjes ook onderhoud nodig", zegt Andreas. "We vernieuwen de paden. Het asfalt op de meeste paden is oud. Er zitten scheuren en gaten in en de randen zijn rafelig. Daarnaast maken we duidelijk welke paden voor voetgangers en fietsers zijn. Fietspaden krijgen asfalt, voetpaden halfverharding.”
Nieuwe bankjes en afvalbakken
Ook het meubilair in het bos wordt vervangen met nieuwe banken en nieuwe eikenhouten afvalbakken. Op de Kapellaan komen zelfs prachtige Engelse parkbanken. Bij de ingangen worden ook nieuwe huisregelborden geplaatst zodat bezoekers weten zien wat wel en niet mag.
Breng de romantiek terug
Aan de basis van de opfrisbeurt staat de visie ‘Breng de Romantiek terug’ van de Denktank Scheveningse Bosjes, een klankbordgroep van natuurminnende bewoners. Zij adviseerden in 2017 al om de bestaande kwaliteiten van de Scheveningse Bosjes, het Westbroekpark en de Waterpartij te versterken door de natuur en biodiversiteit te beschermen en overbodig asfalt weg te halen.
Gezond bos is divers en gevarieerd
Om zoveel mogelijk verschillende soorten bomen, planten en dieren (biodiversiteit) te behouden, worden de Scheveningse Bosjes elk jaar door de gemeente onderhouden, ook maandelijks door enthousiaste vrijwilligers. Michel Romeijn is verantwoordelijk voor het beheerplan.
“Een gezond bos is divers en gevarieerd in soorten en heeft een mix van inheemse soorten, dat zijn bomen en planten die van nature in Nederland voorkomen. Een gezond bos heeft ook bomen van verschillende leeftijden. We zien graag jonge en oude bomen door elkaar. En in een gezond bos ligt ook voldoende dood hout, ook al ziet dat er voor bezoekers rommelig uit”, zegt Michel.
Dood hout is leven
Dood hout, zoals omgevallen bomen, boomstammen en takkenrillen blijven bewust liggen. “Dood hout is, gek genoeg, leven. In dood hout ontstaan schimmels, spleten en holtes waar dieren als pissebedden, kevers en torretjes kunnen vertoeven en schuilen. Ook groeien er schimmels en paddenstoelen op waar weer andere dieren op afkomen. Dat is de cirkel van het leven. De Scheveningse Bosjes zijn weliswaar meer dan 80 jaar oud, het is er straks weer fijn toeven.”
Zie ook: de film over dood hout.
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden