Het laatste restje asfalt op de locatie aan de Hoek van Hollandlaan wordt weggehaald. Een mooie klus voor wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, die hij met plezier uitvoert. Het resultaat: Minder asfalt en steen, meer duingrasland. Het terrein grenst aan drie zijden aan Natura2000-gebied. Dit is extra beschermd natuurgebied.
“Je zou kunnen denken: Wat heb je nu het weghalen van een stukje asfalt?!”, zegt wethouder Robert Barker. “Door 1000 vierkante meter asfalt weg te halen en terug te geven aan het duin voegen we het feitelijk toe aan het Natura 2000-gebied. We geven op deze plek invulling aan onze ambitie om een groene stad te zijn. We zien dat de natuur de afgelopen jaren onder druk staat en dit is een unieke kans om het Natura 2000-gebied in Den Haag eindelijk weer eens wat uit te breiden. Daarmee versterken we de biodiversiteit en maken we de stad voor mens en dier prettiger om in te leven.”
Natuur terug aan konijn
Het stuk aan de Hoek van Hollandlaan was ooit duingebied. “We hebben dit stukje land ooit van het duin afgesnoept en geasfalteerd”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag. “Nu geven we het weer terug aan het konijn, de roodborsttapuit, de zandhagedis en alle andere dieren en planten die in de duinen leven en bescherming nodig hebben. Het stuk grond kan weer langzaam veranderen in duingrasland.”
Versterking van de duinen is noodzakelijk, want het gaat niet goed met onze duinen. Martin: “We hebben bijvoorbeeld te maken met neerslag van stikstof, waardoor grassen harder groeien en typische duinplanten, zoals oorsilene en wondklaver, verdringen. Maar ook het aantal konijnen en insecten loopt terug. De natuur kan op deze plek in alle rust herstellen want er mogen straks geen bezoekers komen.”
Wie er wel mogen komen, zijn onder meer de medewerkers van de Haagse Straatorganisatie, Dienst Stadsbeheer en Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Het verduurzaamde gebouw op het terrein, dat de gemeente van Hoogheemraadschap Delfland heeft overgenomen, wordt gebruikt voor de stalling van beachcleaners, de machines die ’s nachts het strand schoonmaken. Daarnaast gaat Veiligheidsregio Haaglanden de locatie gebruiken voor trainen en opleidingen voor leden van de reddingsbrigade.
Tekst: Merijn van Grieken
[Beeld konijn: Michal Morawski via Dunea]
Actieplan vergroening versteende wijken
Den Haag maakte al eerder het Actieplan Vergroening versteende wijken bekend. Meer groen geeft schaduw en maakt de stad koeler in de zomer; dat kan tot zeven graden schelen. Door meer groen kan regenwater de bodem inlopen en meer groen is gezond voor mens en dier. Hoe meer planten en bomen, hoe beter voor de biodiversiteit. En groen maakt onze drukker wordende stad fijner, aangenamer en rustgevender om in te wonen. Groen is dus niet alleen goed voor de leefbaarheid van de stad, maar ook voor klimaatadaptatie.
Lees ook:
Aan de slag met natuurherstel duinen, het thuis van 6.800 soorten!
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden