Een voor een wrikken de medewerkers met een schop de tegels omhoog. De 200 tegels belanden met een harde plof in een container. Hier geen grijs meer, maar groen. “Met deze lange geveltuin willen we onze buurt gezelliger maken en willen we bewoners op een idee brengen. We willen onze klanten laten zien dat je met een simpele handeling kunt vergroenen”, zegt filiaalmanager Ilias Chohabi.
Hij is altijd op zoek naar maatschappelijke projecten om een verschil te maken in de wijk. “Het is een eer dat wij het seizoen van het NK Tegelwippen mogen openen. Hopelijk kunnen we veel mensen die bij ons over de vloer komen inspireren. Het is even heel veel tegels sjouwen, maar dan heb je ook wat: een mooie groene omgeving.”
Goed voor mens en dier
Meer groen is hard nodig in sterk versteende stadsdelen zoals Laak. “Een groene stad is goed voor mens en dier”, zegt Edwin Cornelissen, projectleider groen en water bij Duurzaam Den Haag. “Planten zorgen voor verkoeling tijdens hitte en in een groene straat kan regenwater goed weglopen. Ook draagt meer groen bij aan de biodiversiteit. Daarom is het zo belangrijk om Den Haag groener te maken.”
Den Haag koppositie
Het NK Tegelwippen levert daar een bijdrage aan. Met de wedstrijd, van 21 maart tot en met 31 oktober 2023, gaat gemeente Den Haag de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 andere gemeenten. Bewoners, bedrijven, scholen en andere organisaties wippen zoveel mogelijk tegels om Nederland verder te vergroenen.
Voor Den Haag hangt er nog al wat vanaf. Onze stad wipte de afgelopen twee jaar de meeste tegels van Nederland en werd landelijk Kampioen NK Tegelwippen. Den Haag won de Gouden Schep in 2021 en de Gouden Tegel in 2022. Die koppositie wil Den Haag graag behouden.
Alle bewoners nodig
“Hoe mooi zou het zijn als we drie jaar op rij deze prijs winnen? We willen op zijn minst 325.000 tegels door groen vervangen. Ruim 15.000 meer dan afgelopen jaar. Daar hebben we dan wel alle bewoners van Den Haag voor nodig”, zegt Arjen Kapteijns, wethouder Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.
Kapteijns, die vanochtend de eerste tegel wipte, roept alle Hagenaars op met het NK Tegelwippen mee te doen. “Als meest versteende stad van Nederland streven wij naar zoveel mogelijk groen. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Den Haag klimaatbestendig, koeler op warme dagen. En meer groen is goed voor insecten en dieren. Daarnaast oogt een groene buurt of tuin ook veel gezelliger."
Meedoen?
Graag! Kijk op de website van Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag. Trommel buurtbewoners op voor een straatactie of lever zelf je tegels in bij zorgkwekerij Mens en Tuin. Daar krijg je dan meteen jouw gratis planten mee. Gewipte tegels kun je aanmelden via nk-tegelwippen.nl.
Waarom meer groen? Door meer groen...
- wordt Den Haag een fijnere stad om in te wonen;
- bereiden we ons voor op een veranderend klimaat;
- maken we onze stad klimaatbestendig;
- hebben we meer schaduw en koelte in steeds warme zomers;
- helpen we insecten, vlinders en vogels (dus we helpen de biodiversiteit)
- kan regenwater van hevige regenbuien beter de grond in.
Weg met tegels in de tuin!
Ruim een derde van de Nederlandse tuinen is voor minimaal de helft betegeld. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft betegeld. Dat blijkt uit een rapport van Stichting Steenbreek. We kunnen dus veel tegels wippen voor een groener Nederland.
Waarom Tegelwippen?
Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in jouw tuin of straat beperkt overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. In nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, staat dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen door extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen.
Jumbo Laakweg houdt later deze maand een actie. De datum is nog niet bekend. Wijkbewoners kunnen er stoeptegels inleveren en krijgen er planten voor terug.
Op de hoofdfoto (vlnr) :
Ben, Sayed en Ilias -zittend (Jumbo), Jessica, Edwin, Lotte en Yasmina (Duurzaam Den Haag), Arjen en Arno (gemeente Den Haag), Sukru (aannemer), Ayman, Yomna, Yeliz (Jumbo).
Foto: Arnaud Roelofsz
Tekst: Merijn van Grieken
Nieuwsbrief
Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Aanmelden