Plantseizoen aangebroken: We planten 2.450 bomen in de stad!

09-12-2021

Het plantseizoen is begonnen en dan planten we 2.450 bomen in onze stad. Nog dit jaar gaan er, verdeeld over alle stadsdelen, maar liefst 1.700 bomen de grond in. Tussen kerst en april 2022 plant de gemeente nog zo’n 750 bomen. Een megaklus! Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zoveel bomen planten?

Wat komt er allemaal kijken bij het planten van bomen? Dat leggen we uit in het filmpje hieronder.

De beste tijd om bomen of struiken te planten is in de herfst en de winter. Dat heeft een hele goede reden. “We planten bomen in het najaar omdat zij dan geen bladeren dragen. Zo kan de boom al zijn energie richten op de wortelgroei”, vertelt Paul Boeters, een van de bomenexperts bij de gemeente. “Dus ook mensen met een tuin kunnen het beste de komende weken struiken of bomen planten.”

Jonge bomen beschermen

Zodra het kwik onder nul daalt, pauzeren de werkzaamheden even om de jonge bomen te beschermen. “Als het flink vriest dan bevriezen de wortelkluiten van de nieuwe bomen en moeten we stoppen. Als je bevroren kluiten namelijk de grond in stopt, duurt het maanden voordat die ontdooit is. Hierdoor kunnen de wortels van de jonge boom geen vocht opnemen en kan de boom direct dood gaan”, zegt Paul.

Extra water en voedingsstoffen

In aanloop naar het plantseizoen, treft het Groenbedrijf al in de zomer en najaar voorbereidingen om de bomen een droomstart te geven. De hoveniers hebben de afgelopen maanden de ondergrondse delen van de oude bomen verwijderd en hebben op die plek een groot gat gegraven en voedingsrijke grond ingebracht. “Dit is nodig om nieuwe bomen een goede start te geven”, zegt Paul.

Op de plekken waar nieuwe bomen komen, staan nu al boompalen met een rood gekleurde top. “Zo maken we omwonenden duidelijk dat er in de winterperiode een nieuwe boom wordt geplant. En voor collega’s op de waterwagen is het duidelijk dat zij deze bomen extra water moeten geven. De bomen krijgen een plastic gietrand waardoor het water goed bij de wortels terechtkomt”, legt Paul uit.

Zieke en onveilige bomen

De bomen worden in de hele stad geplant. Helaas is de gemeente genoodzaakt om elk jaar zieke bomen weg te halen door bijvoorbeeld de iepziekte, of omdat de veiligheid van de boom in het geding is, zoals bij onveilige populieren, of gewoon door ouderdom. Takken kunnen afbreken en bij stevige wind een gevaar opleveren voor voorbijgangers en het verkeer.

Daarnaast zijn er ook regelmatig werkzaamheden waarvoor bomen weggehaald moeten worden, zoals bij de aanpak van kademuren of bij wegreconstructies, dit zijn jaarlijks zo’n 500 tot 700 stuks. “Voor elke boom die moet verdwijnen, planten we nieuwe gezonde bomen terug”, zegt de bomenexert.

Ruimte is schaars

In een drukke stad als Den Haag zoekt de gemeente ook altijd ruimte om extra bomen aan te planten. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het niet, weet Paul. "Want ieder stukje stad heeft vaak al een bestemming en het is heel druk in de grond, het zit er vol kabels en leidingen. Toch is het ook dit jaar weer gelukt om ruim honderd bomen extra aan te planten bij vergroeningsprojecten, zoals de Groen van Prinsterenlaan, in Noordelijk Scheveningen en de Haverkamp. Daar zijn we blij mee.”

Het plantseizoen eindigt ongeveer medio april want dan krijgen de bomen weer blaadjes.

LEES OOK:
Voorbereidingen plantseizoen: 'Bomen een droomstart geven'
Bomendokters op pad: 8.100 iepen krijgen vaccin

 

Ontvang jij onze Nieuwsbrief al?

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen