Jullie vragen over bomen: Hoe zit het met...?

21-01-2021

Hoe zit het met te grote bomen, wortelopdruk, lichtinval, rupsen, vogelpoep en plakkerig prut dat uit bomen drupt? Onze groenbeheerders krijgen vaak vragen over onze stadsbomen. We leggen de meest gestelde vragen voor aan onze boomdeskundige Paul Boeters. Dus Paul, hoe zit het met…?

… te grote bomen in de stad?

Paul: “Op sommige plaatsen in de stad staan bomen die eigenlijk te groot zijn voor hun omgeving. Dit heeft verschillende oorzaken. Een boom kan er eerder hebben gestaan dan de huizen. Die zijn dan vaak te dicht bij de bestaande bomen gebouwd, waardoor de bomen voor overlast kunnen zorgen. Het kan ook zijn dat de bomen jaren geleden ergens zijn geplant met de bomenkennis van toen. Achteraf blijken die bomen soms veel groter te zijn geworden dan gedacht.”

Hoe zit het met wortelopdruk van stadsbomen?

Paul: “Boomwortels groeien vlak onder de bestrating en zijn altijd op zoek naar voeding, vocht en zuurstof. In die zoektocht kunnen ze wel tien tot twintig meter lang worden. Hierdoor kunnen de wortels van straatbomen in voor- of achtertuinen, kruipruimtes of kelders uitkomen. Meestal is dat geen probleem en merk je daar niets van. Maar als het te druk is onder de grond (met kabels bijvoorbeeld) kunnen wortels de diepte niet ingroeien. Ze worden gaandeweg dikker waardoor stoeptegels ongelijk komen te liggen of andere overlast veroorzaken. Wortelopdruk in eigen tuinen kunnen bewoners zelf, tot de erfgrens, aanpakken. Bij ernstige wortelopdruk in de openbare ruimte verwijdert de gemeente de wortels.”

Hoe zit het met lichtinval in huizen of schaduw op zonnepanelen en in tuinen/ terrassen door bomen?

Paul: “Bewoners stellen onze groenbeheerders vragen over te weinig lichtinval in huizen of te veel schaduw in tuinen of op (dak)terrassen en zonnepanelen door volle of hoge stadsbomen. Bomen zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid van de stad. Ze hebben bijzondere luchtreinigende eigenschappen: ze geven verkoeling en schaduw in de zomer. Mensen voelen zich in een groene omgeving beter. Het algemeen belang van gezonde bomen voor de stad gaat boven het belang van een individuele bewoner. Bij ernstige lichtbelemmering in woningen of takken die de gevels raken, snoeien we wel extra om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar het toppen van bomen gebeurt niet, omdat daardoor de vorm van de boom verandert.

Bij schaduwoverlast op zonnepanelen wordt er niet extra gesnoeid. Zonnepanelen dragen uiteraard bij aan de opwekking van duurzame energie. Stadsbomen dragen ook positief bij aan het klimaat en hebben hun eerder genoemde functies en eigenschappen een groot algemeen belang voor de hele straat en de wijk.”

Hoe zit het met insecten, luizen en rupsen in stadsbomen?

Paul: “Alleen als insecten of rupsen en dergelijke van invloed zijn op de volksgezondheid grijpen we in. Insecten en rupsen zijn namelijk ook van groot belang voor de biodiversiteit in de stad en vormen een voedselbron voor vogels en andere dieren. De meeste insecten en rupsen veroorzaken weinig tot geen overlast voor mensen. Luizen scheiden honingdauw af, wat bijvoorbeeld wel vervelend is als het op je auto valt, maar is na een wasbeurt weer verdwenen. Alleen de eikenprocessierups kan vervelende irritaties veroorzaken. Zodra die wordt geconstateerd in een van onze straatbomen worden de rupsen zo snel mogelijk weggezogen en afgevoerd."

Hoe zit het met allergieën en boompollen en kan de veroorzaker worden verwijderd?

Paul: “Uiteraard is het heel vervelend als iemand allergisch is voor boompollen, maar helaas helpt het niet om de boom voor de deur te verwijderen. Pollen van bomen en struiken worden kilometers ver meegenomen door de wind. Zelfs al zou de gemeente al haar berken en hazelaars verwijderen dan staan er nog duizenden in particuliere tuinen en in groengebieden van andere beheerders in de stad waardoor de allergie blijft.”

Hoe zit het met het planten van nieuwe bomen en waarom duurt dat soms lang?
Paul: “Voor iedere boom die we verwijderen, planten we een nieuwe boom terug. Hier gaat alleen wat tijd overheen. Ongeveer een half jaar tot een jaar na de kap, planten we weer een nieuwe boom terug. Verspreid over Den Haag gaat het gemiddeld om zo’n 1.500 bomen.
Om efficiënt en kostenbewust te werken worden door het jaar heen de plantlocaties verzameld per stadsdeel. Zodra een stadsdeel aan de beurt is, worden er onderzoeken naar de ligging van kabels en leidingen gedaan en of de bodem niet verontreinigd is. Daarna worden alle ondergrondse resten van de oude boom weggehaald en moet er weer nieuwe voedzame grond aangebracht worden.
Deze nieuwe grond moet daarna enkele maanden ‘rusttijd’ krijgen zodat het zuurstofpercentage voldoende is om wortels te laten groeien. Zodra de bladeren daarna van de bomen vallen en de bomen in een rustfase komen, is het tijd om de bomen te rooien op de kwekerij en te planten in de stad. Dat gebeurt in het plantseizoen: vanaf medio november tot begin april.” 

Hoe zit het met poepende en kwetterende vogels in bomen?

Paul: “Regelmatig krijgen onze groenbeheerders de vraag of een boom niet verwijderd of gesnoeid kan worden omdat de vogels die in de bomen zitten auto’s onderpoepen of te veel geluid maken. Natuurlijk is vogelpoep op de autolak vervelend. Schade aan de autolak kun je voorkomen door de poep snel en tijdig weg te halen. De gemeente is niet aansprakelijk voor deze schade en het is ook geen reden om bomen weg te halen. Net zo min als vogelgeluiden dat zijn. Vogelgeluiden, vogelpoep, stuifmeel, bladeren, licht en schaduw en dergelijke horen nu eenmaal bij een boom.” 

Heb je ook een prangende vraag over onze stadsbomen, laat het ons weten en stuur een mail naar hethaagsegroen@denhaag.nl En wie weet komt ook jouw vraag in deze lijst van meest gestelde vragen.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen