Wat doet de hitte met onze bomen?

15-09-2020

Een tropische dag is het. En dat na een hete zomer! Lekker voor ons, maar iets minder lekker voor onze bomen. Terwijl ze ons koel houden, staan ze zelf in de volle zon. Met bladverlies en verschroeiing tot gevolg. Dat is bij sommige bomen in Den Haag goed te zien.

Nooit eerder was het zo laat in het jaar ruim 30 graden: een tropische Prinsjesdag. Het is een bijzonder weerrecord. Gelukkig heeft Den Haag veel groen. Een stad met veel groen is een gezegende stad. Bomen zorgen er namelijk voor dat de temperatuur plaatselijk aanzienlijk verlaagd kan worden. Vooral tijdens warme zomerdagen is dat belangrijk om de stad leefbaar te houden. Bomen fungeren als een soort levende airco’s. 

Op een hete dag kan het temperatuurverschil tussen een dak in de zon en een dak in de schaduw oplopen tot wel 30 graden of meer. Doordat de boom het natuurlijk ook warm krijgt verdampt hij zelf ook nog eens extra water via zijn bladeren. Door dit verdampingsproces koelt de lucht ook nog eens extra af. 

Bladeren laten vallen

Als wij mensen het te warm krijgen, zoeken we een plek in de schaduw. En kunnen we ons beschermen tegen de felle zon door ons met zonnebrand in te smeren. Bomen kunnen niet schuilen. Zodra het voor hen te warm wordt, laten ze een deel van hun bladeren vallen zodat ze minder verdampen en niet omkomen van de dorst. 


Met name de bomen langs straten hebben het tijdens extreem warme dagen niet gemakkelijk. De zon brandt op de bovenkant van de bladeren. Maar door de opstijgende warmte van het asfalt en de tegels worden de onderkant van de bladeren ook sterk opgewarmd. Hierdoor verschroeit een deel van de bladeren. Dat is op dit moment goed te zien is bij een deel van de straatbomen, zoals de iepen aan de Groen Van Prinstererlaan. 

Sterk genoeg

Het hoort erbij; dit is de natuur, zeggen de bomenkenners van de gemeente. Niettemin zijn ze heel blij dat de hittegolf pas later in de zomer plaatsvond. “De bomen hebben hun basis, de knoppen en voeding, voor het nieuwe jaar al gemaakt. Hierdoor zijn ze sterk genoeg om volgend jaar weer bladeren te produceren”, zegt Paul Boeters, adviseur groenbeleid.

Was het eerder in het seizoen zo lang warm geweest, had het grotere gevolgen kunnen hebben. “Als bomen in mei of juni een langere tijd met zulke hoge temperaturen te maken krijgen, zouden we er echt van schrikken. De kans dat bomen in augustus of september door heel hete dagen doodgaan is klein. Zeker omdat het grondwater in Den Haag voor de meeste volwassen bomen goed bereikbaar is”, legt Paul uit. 

Bovendien kunnen bomen wel tegen een stootje van de natuur. Over enkele weken laten ze hun oude en getekende bladeren vallen en staan de hernieuwde airco’s er volgend jaar weer fris bij om ons en de stad opnieuw te verkoelen.

Cookie-instellingen