Tuinbaas Ed verzorgt al 30 jaar de rozen van ons mooie Rosarium

10-07-2020

Ed Vreeken en rozen. Die kun je niet los van elkaar zien. Als eerste hovenier verzorgde hij 30 jaar de rozen van het Rosarium in het Westbroekpark. Met liefde en trots. En nu hij met pensioen is, helpt hij mee als vrijwilliger.

Ed was 30 jaar 'tuinbaas' van het Rosarium, onze inmiddels beroemde rozentuin. Hij keek al maanden uit naar het Internationaal Rozenconcours. Liefhebbers van deze romantische bloem verheugen zich elk jaar weer op dit evenement. De eerste bloemententoonstelling wordt in 1948 georganiseerd in het Westbroekpark ter ere van het 50-jarig jubileum van koningin Wilhelmina. Het blijkt een begin van een lange traditie. 

In april ging Ed met pensioen maar de rozen laten hem niet los. Hij is nu als vrijwilliger aan de slag in het rosarium en bij de voorbereidingen van het Internationaal Rozenconcours. Ed blikt terug op 30 jaar betrokkenheid bij het Internationaal Rozenconcours.

Gouden Roos

Er gaan veel voorbereiding aan het concours vooraf. In november krijgen Ed en zijn collega's de eerste inzendingen voor de Gouden Roos al binnen. "We planten ze op het Proefveld, geven ze alle liefde die ze verdienen en hopen iedere keer weer dat ze het redden naar de volgende fase. Want een Gouden Roos word je natuurlijk niet zomaar. Daar gaan jaren van keuringen aan vooraf”, vertelt Ed.

In 2019 wint rozenkweker Vissers uit België de Gouden Roos en de Publieksprijs met zijn ‘Perfume Dreams’

 

In 2018 wint Marco Braun de Gouden Roos. Hij werkt als hovenier voor het Groenbedrijf van gemeente Den Haag.


In het Rosarium staan 350 soorten rozen van over de hele wereld en op het Proefveld staan nog eens 300 soorten. "We krijgen ieder jaar rozen van kwekers uit alle delen van de wereld; uit Azië, Europa, Canada, Amerika en zelfs Australië. Allemaal vol verwachting of ze kans maken op de Gouden Roos. Maar er kan er maar een de winnaar zijn", zegt Ed. 

Ed is samen met twee collega’s dag in dag uit met de ruim 22.000 rozenstruiken bezig. Eens in de week worden ze geholpen door een groepje van zo’n 15 vrijwilligsters. "Dat is hard nodig, de rozen en de perken hebben veel aandacht nodig. En die geven we met liefde. Het is echt heerlijk om hier te werken, het draait hier nog echt om het klassieke hovenierswerk. Ik heb de meest magnifieke werkplek van Den Haag", zegt Ed vol trots. 

De tuinbaas houdt van al zijn rozen, maar heeft wel een favoriet. Dat is zonder twijfel de Rhapsody Blue. "Die heb ik zelf ook in mijn tuin. De roos heeft een magnifieke paarse kleur en een heerlijke geur.”

De favoriete roos van Ed is zonder twijfel de Rhapsody Blue.

Bloeiende rozen, een sprookje

Het Internationaal Rozenconcours vindt altijd begin juli plaats. Dat is niet voor niets: van half juni tot half juli staan alle rozen in volle bloei. "Die bloeiende rozen zijn net een sprookje. En dat midden in Scheveningen! Ondanks de zilte zeelucht doen de rozen het hier uitzonderlijk goed. Dat komt omdat het Rosarium in een dal ligt, de bomen houden het zeezout tegen. Zo zijn de rozen altijd mooi beschermd”, vertelt Ed.

Wil je ook genieten van de bloemenpracht? De rozentuin is open voor publiek. Mocht je niet zelf kunnen komen, stap dan met onderstaande video in de sprookjeswereld van Ed.


Meer weten?

Het Westbroekpark is begin jaren ’20, van de vorige eeuw, aangelegd volgens het plan van Pieter Westbroek, de toenmalige directeur van de gemeentelijke Plantsoenendienst.

Het park heeft grote speelweiden, ruime vijvers en een bloementuin. Door de losstaande boomgroepen en schilderachtige doorkijkjes doet het park qua aanleg denken aan Engelse parken. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het pronkstuk van het Westbroekpark is het internationaal rosarium, een rozentuin waarin tussen eind juni en oktober zo’n 22.000 rozen bloeien.

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen