Haagse kades en oevers worden steeds diervriendelijker

26-06-2020

Den Haag heeft een uitgebreid grachtenstelsel met soms te steile of te hoge oevers en kades. Voor onze waterdieren niet altijd handig om zelf uit het water te komen. Daarom helpen we ze zoveel mogelijk, met natuurvriendelijke oevers of met drijvende rustplekken.

Door hoge of steile oevers kunnen waterdieren in de problemen komen. Veel oevers zijn daarom inmiddels opnieuw ingericht. Ook zijn of worden veel kademuren in Den Haag de komende jaren vervangen. Bij deze vervanging hebben we extra oog voor onze waterdieren.

,,…daar waar het kan moeten we onze waterdieren een handje helpen”

We spraken met Arthur Hagen, adviseur Water & Riolering: ,,Zeker de jonge dieren willen nog wel eens verdrinken als ze niet op tijd een plekje op de kant vinden om uit te rusten. Daarnaast wil je vaak ook dat ze net niet de kant op gaan vanwege het verkeer of andere stadse gevaren. Daarom moeten we daar waar het kan onze waterdieren een handje helpen.”

Samen met de Dierenambulance en de Vogelbescherming Den Haag heeft de gemeente gekeken waar de grootste knelpunten zaten en hoe de meeste kades en oevers diervriendelijker gemaakt konden worden.

Drijvende rustplankjes en eendentrapjes

Belangrijkste aandachtspunt was om ervoor te zorgen dat de dieren zelf makkelijk in en uit het water kunnen wanneer ze dat willen. Zonder dat ze ze daarbij gevaar lopen van het drukke stadsleven. Arthur: ,,Hier hebben we een aantal oplossingen voor bedacht. Zo hebben we op de plekken met hoge, steile kademuren zoals bijvoorbeeld aan de Veenkade, Toussaintkade, Prinsessewal en het Scheveningse Veer op regelmatige plekken drijvende rustplankjes aangebracht. Vooral meerkoeten maken hier gebruik van om op te zitten of zelfs te broeden. Bij de sloten met lagere oevers waar de waterdieren een extra stapje kunnen gebruiken zie je onze speciale eendentrapjes.”

Jonge eendjes op een drijvende rustplek

 

,,Waar het natuurlijk kan, doen we het natuurlijk”

Arthur: ,,En waar het natuurlijk kan, doen we het natuurlijk. Met name in de gebieden rond de ecologische verbindingszones hebben we inmiddels 50 km natuurvriendelijke oevers aangelegd. Zo hebben we in Ypenburg, Leidschenveen, Mariahoeve, Loosduinen en in onze parken en landgoederen de oude, steile kantjes vervangen voor een geleidelijke overgang tussen het water en het land. Niet alleen voor de dieren heel fijn, het is ook nog eens veel beter voor de waterberging. Overtollig regenwater wordt nu ook door deze oevers opgevangen.”

,,We kijken ook steeds naar nieuwe mogelijkheden”

,,Op de meeste plekken in Den Haag hebben we inmiddels de uittreedbaarheid van het water makkelijker gemaakt. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Dus we kijken ook steeds naar nieuwe mogelijkheden. Een experiment waar we extra trots op zijn, zijn de nieuwe drijvende oevers”,  vertelt Arthur verder. 
De eerste drijvende oever van Den Haag ligt aan de Fijnjekade bij de Haagse Hogeschool. Hier wordt niet gevaren en de omwonenden wilden graag meer groen op en om het water. Dus dit was de aangewezen plek om een drijvende oever uit te proberen.

,,Het biedt veel mogelijkheden”

Arthur: ,,Toen ik de kans kreeg om een drijvende oever aan te leggen, heb ik die meteen gegrepen. In 2019 hebben we 100 meter drijvende groene oevers aangebracht en twee aparte drijvende groene eilanden. Op de eilanden hebben we twee verschillende methodes uitgeprobeerd: een met kokosmatten en een met een pvc skelet. We gaan kijken welke het het beste doet; qua ecologie, uiterlijk en beheer. Binnenkort weten we welke methode het meest geschikt is en of én waar we deze nog meer aan kunnen leggen. In het groeizeizoen van 2020 hebben de oevers zich goed ontwikkeld. Ze liggen er nu supermooi bij en ze worden al goed benut als rustplaats én als nestplek.Het biedt echt veel mogelijkheden“

Drijvende oever aan de Fijnjekade

 

Denk je mee?
Gelukkig zijn er heel wat plekken in de stad waar waterdieren makkelijk het water in en uit kunnen. Met de drijvende rustplankjes, natuurlijke of drijvende oevers. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de zwanen. Door hun lange nek hebben zij moeite met de standaard eenden-trapjes. Weet jij een goed alternatief of weet je nog plekken waar onze waterdieren hulp kunnen gebruiken? Laat het ons weten via kademuren@denhaag.nl.

Lees ook:

 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen