Aanpak onveilige populieren van start

November 10, 2019

Medio november start de gemeente in stadsdeel Escamp met het vervangen van populieren die in slechte staat zijn. Dat is nodig omdat afbrekende takken voor ongelukken kunnen zorgen. De onveilige populieren herken je aan een gele stip en tape. Eind 2020 moeten alle onveilige populieren vervangen zijn.

We spreken kort met Albert-Jan van de Scheur, beleidsmedewerker Groen over de populieren: ,,Populieren zijn grote, indrukwekkende bomen. Het is echt triest dat we deze bomen moeten kappen maar het risico op takbreuk is echt heel groot. Er zijn in de afgelopen jaren huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Maar erger nog: er zijn ook meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat er grote takken op voorbijgangers zijn gevallen. Dat mag niet nog een keer gebeuren.”

Kaart met onveilige populieren

Na onderzoek is duidelijk dat ongeveer 2.200 populieren in slechte staat zijn. Waar in de stad deze bomen staan, vind je terug op deze kaart. Albert-Jan: “Omwonenden rondom de plekken waar populieren worden vervangen, krijgen een brief wanneer de werkzaamheden op de betreffende locatie starten.“

In gesprek met omwonenden

,,We realiseren ons goed, dat als we deze bomen gaan aanpakken, dit een enorme impact op de omgeving kan hebben", vertelt Albert-Jan. ,,Daarom zijn we op locaties waar meer dan 50 populieren staan die in slechte staat zijn, in gesprek gegaan met de omwonenden. Zij konden met ons meedenken over de aanpak van deze bomen: de populieren vervangen of de bomen deels flink terug snoeien (‘kandelaberen’).” Bewoners rondom de locaties Brasserskade, Meppelweg, Lozerlaan (Kijkduinsestraat) en Sportvelden Groen-Assenkruis (gebied tussen Meppelweg, Erasmusweg, Lozerlaan en Loevesteinlaan) kozen voor het vervangen van de populieren. Rondom de Conradkade en de Houtrustlaan kozen bewoners ervoor om de populieren voor een deel te laten staan en het andere deel flink terug te snoeien. Ook zijn we aan de slag gegaan met het uitwerken van een idee van een bewoner om een kunstwerk te maken van een populier. Kijk hier naar het eindresultaat!

Terug planten bomen

,,Ongeveer een half jaar tot een jaar na de kap planten we weer een nieuwe boom terug”, vertelt Albert-Jan. ,,Dat duurt even omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Ook wordt er nieuwe, voedzame grond aangebracht.”

Geef populierenhout een tweede leven

Albert-Jan: ,,We vinden het belangrijk dat een deel van het hout ook weer gebruikt kan worden door Hagenaars. Daarom stellen de aannemers die de populieren gaan rooien een deel van het hout beschikbaar voor initiatieven van omwonenden en instanties.” Dus wil je bijvoorbeeld een bankje of een andere meubelstuk maken van een vrijkomende stam, de takken gebruiken voor de inrichting van de tuin of heb je een ander creatief idee of goed plan? Kijk dan op www.populierendenhaag.nl.

Populieren door de hele stad

In de stadsdelen Escamp en Loosduinen staan de meeste populieren. Deze zijn na de oorlog geplant om de wijken weer snel een groen karakter te geven. Maar ook in alle andere stadsdelen staan populieren die de komende tijd vervangen worden.


 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie settings