Zomerstormschade

10-06-2019

Begin juni was het weer flink raak in Nederland: een zomerstorm zorgde voor flink wat gesneuvelde bomen. In Den Haag viel de schade gelukkig nog mee… Lees hier waarom!

“Begin juni waren er meerdere momenten waarbij er in een korte tijd veel regen viel gecombineerd met flinke rukwinden", vertelt onze bomenexpert, Paul Boeters. “Juist op het moment dat bomen vol in blad staan is die combinatie gevaarlijk. De bladeren worden zwaar door het regenwater en hangen dan als een soort zeil waardoor ze meer wind vangen. En met de rukwinden die er waren, zorgde dit voor extra schade door en aan bomen.”

Wind komt vaker uit andere richting
Wat die week ook weer opviel waren de plaatselijke verschillen. In Den Haag waaiden iets meer dan 20 bomen om terwijl er bijvoorbeeld in Amsterdam ongeveer 500 en Eindhoven zelfs 800 bomen omwaaiden. Paul Boeters: “De lokale verschillen waren weer groot in de hoeveelheid regen, harde windvlagen en valwinden met bijbehorende gevolgen. Die verschillen lijken groter te worden en wat ook lijkt te veranderen is de heersende windrichting bij storm. Loofbomen danken hun stabiliteit met name aan zogenoemde ‘trekwortels’. Aan de kant van de heersende windrichting maken zij sterkere wortels om zich te wapenen tegen dit natuurgeweld. Zo zijn onze Haagse volwassen bomen groot geworden met trekwortels gericht op de noordwesten wind. Met name de zomerstormen van de afgelopen jaren komen met enige regelmaat ook uit andere windrichtingen waardoor de gevolgen bij eenzelfde windkracht relatief groot zijn."

Veel gebroken takken
Naast het compleet ontwortelen van bomen zorgen zomerstormen ook vaker voor veel afgebroken takken. Dat was in deze stormweek ook goed te zien in Den Haag. Met name de boomsoorten met een zwakkere houtstructuur zoals populieren en wilgen zorgen daarbij voor veel losliggende takken op straat. Een populier aan de Conradkade viel door de storm op een tramleiding zoals hierboven op de foto is te zien. Gelukkig was er alleen materiële schade! Onze boomverzorgers en hoveniers waren maar liefst twee weken bezig om alle takken en omgewaaide bomen op te ruimen.


 

Cookie-instellingen