Aanpak onveilige populieren van start

01-05-2019

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 2.200 populieren in de stad in slechte staat zijn. Deze boomsoort wordt slap en kwetsbaar als ze ouder wordt, waardoor er gemakkelijk grote takken afbreken. Dit is een gevaar voor de vele duizenden Hagenaars die dagelijks onder de bomen lopen of fietsen.

Daarom is de gemeente helaas genoodzaakt om deze bomen te vervangen. De eerste kapvergunningen voor de populieren op locaties in de stadsdelen Escamp, Scheveningen en Loosduinen zijn inmiddels aangevraagd. Op plekken waar veel populieren staan, gaat de gemeente eerst nog in gesprek met omwonenden.

Ernstige ongelukken

We spreken kort met Albert-Jan van de Scheur, beleidsmedewerker Groen over de populieren: ,,Populieren zijn grote, indrukwekkende bomen. Het is echt triest dat we deze bomen moeten kappen maar het risico op takbreuk is echt heel groot. Er zijn in de afgelopen jaren huizen en auto's beschadigd door takbreuk. Maar erger nog: er zijn ook meerdere ernstige ongelukken gebeurd doordat er grote takken op voorbijgangers zijn gevallen. Dat mag niet nog een keer gebeuren.”

Kaart met onveilige populieren

De populieren waarvoor een kapvergunning is aangevraagd, zijn herkenbaar door een gele stip en tape. Op deze kaart kun je terug vinden waar de populieren staan die onveilig zijn en worden vervangen. Omwonenden rondom de plekken waar populieren worden vervangen, krijgen een brief zodra de kapvergunning is verleend. Bewoners kunnen tot 6 weken na het verlenen van de kapvergunning nog bezwaar maken. Iedere populier die we weghalen, wordt vervangen door een nieuwe boom. In de brief staat ook hoe bewoners kunnen meedenken over de boomsoort die wordt terug geplant.

populier waarvoor een kapvergunning is aangevraagd

In gesprek met omwonenden

,,We realiseren ons goed, dat als we deze bomen gaan aanpakken, dit een enorme impact op de omgeving kan hebben", vertelt Albert-Jan. ,,Daarom zijn we op locaties waar meer dan 50 populieren staan die in slechte staat zijn, in gesprek gegaan met de omwonenden. Zij konden met ons meedenken over de aanpak van deze bomen: de populieren vervangen of de bomen deels flink terug snoeien (‘kandelaberen’)." 
Er zijn bijeenkomsten geweest voor de Brasserskade, Meppelweg, Lozerlaan (Kijkduinsestraat) en Sportvelden Groen-Assenkruis (gebied tussen Meppelweg, Erasmusweg, Lozerlaan en Loevesteinlaan). Op 1 oktober volgt nog een bijeenkomst voor de Sportvelden aan de Houtrustlaan. 

Veiligheid staat voorop

Albert-Jan: ,,Tijdens deze bijeenkomsten gaven de bewoners aan blij te zijn met deze aanpak. Veel bewoners herkennen het probleem en zijn vaak ook voor vervanging van de populieren."Bij drie locaties adviseerden bewoners dan ook om de populieren te vervangen. Alleen op de Conradkade - waar heel veel populieren staan - adviseerden bewoners om maar een deel van de populieren te vervangen. Het andere deel blijft staan en wordt flink gesnoeid.De gemeente heeft hiermee alle adviezen van bewoners opgevolgd. Albert-Jan: ,,Uiteraard delen we dat het jammer is dat deze grote bomen nu uit het straatbeeld verdwijnen. Veiligheid staat echter voorop."

Op de plekken waar minder dan 50 onveilige populieren staan, gaat de gemeente over tot vervanging. ,,We planten dan weer nieuwe, veilige bomen terug zoals een iep of een linde”, aldus Albert-Jan. ,,Omwonenden kunnen ook meedenken over de boomsoorten die we terug planten."

Start uitvoering

,,We verwachten begin oktober te starten met het vervangen van de onveilige populieren. Eind 2020 moet de klus klaar zijn. Ongeveer een half jaar tot een jaar na de kap, planten we weer een nieuwe boom terug. Dat duurt even omdat er ondergrondse resten van de oude boom weg gehaald moeten worden. Ook wordt er weer nieuwe voedzame grond aangebracht."

In de stadsdelen Escamp en Loosduinen staan de meeste populieren. Deze zijn na de oorlog geplant om de wijken weer snel een groen karakter te geven.
 

Gevallen tak van een populier

 

Cookie-instellingen