Met groep 8 op kamp in het Haagse Groen. Maar dan in Drenthe...

20-11-2018

Zat jij als kind op een Haagse basisschool? Dan is de kans groot dat je in groep 7 of 8 op werkweek naar Buitencentrum Wilhelminaoord bent geweest. Deze week is het de beurt aan de groepen 8 van OBS Het Volle Leven. Zij krijgen een week lang les over de natuur, de prehistorie en het milieu.

En dat alles op 200 kilometer afstand van Den Haag, vlak naast het dorpje Vledder. De gemeente biedt het lesprogramma al sinds 1975 aan en sinds 1977 is Ien Rappold vanuit de gemeente betrokken. "Ik werk hier dus al 40 jaar met veel plezier. Je moet ook wel echt van dit werk houden hoor, en na al die tijd nog uit je dak kunnen gaan van een dennenappel, bij wijze van spreken." Jaarlijks laat zij, samen met haar collega’s, ruim 3.000 Haagse basisschoolkinderen op een bijzondere en intensieve manier kennismaken met de natuur: "Als we braakballen van uilen gaan uitpluizen of diersporen zoeken, is dat natuurlijk een groot avontuur. Het leren gaat dan vanzelf." 

Een bus vol stuiterende schoolkinderen

Het lesprogramma van School in Bos staat al jarenlang als een huis, ook al zijn veel activiteiten seizoensgebonden. Ien: "Op maandagmiddag arriveert een bus met 80 stuiterende schoolkinderen. Eerst leiden we ze rond over het terrein. Dan beginnen we direct met bewustwording over het milieu door ze de zonnepanelen te laten zien." Daarna start een biologieles waarbij de leerlingen sporen zoeken van verschillende dieren of waterdieren bekijken. Of ze maken een excursie en voeren onderhoudsklusjes uit in natuurgebieden in het Vledderveld. "Maar als het zo warm is dat de mussen van het dak vallen, gaan we lekker zwemmen in de plassen."  

Het prehistorisch dorp

Vuurtje stoken

Op het terrein is een prehistorisch dorp nagebouwd, waar de leerlingen workshops volgen over de prehistorie: manden vlechten, brons gieten, vuursteen bewerken... het komt allemaal voorbij. In een prehistorisch huis krijgt een groepje leerlingen les over de mode van toen. Een verwarming zou geen overbodige luxe zijn, maar die was er in de prehistorie natuurlijk ook niet. Ien gooit wat stukken hout in een kuiltje in het midden van de ruimte en leert de kinderen hoe ze een vuurtje kunnen stoken. Ze zijn onder de indruk. Ien: 'Dit kan je natuurlijk niet zomaar in de klas doen." 

Tijdens een fietstocht brengen de leerlingen een bezoek aan een biologisch-dynamische boerderij. Daar leren ze waar hun eten vandaan komt en ervaren ze hoe het er op een boerderij aan toegaat. Als klap op de vuurpijl bezoeken de leerlingen een écht prehistorisch kunstwerk: de hunebedden. De week wordt afgesloten met de bonte avond, vol optredens, disco en spelletjes.

Prehistorische hut

Oersaai

Op vrijdagochtend vertrekken de kinderen weer naar de grote stad. Ze nemen gevlochten manden, stukjes brons, een hoop nieuwe kennis en mooie herinneringen mee naar huis. De meeste kinderen willen na zo'n week lekker buiten bezig zijn niet naar huis, maar als we aan één van de leerlingen vragen of hij hier dan wil gaan wonen, trekt hij een vies gezicht: "Nee, dat lijkt me oersaai. Kinderen in de stad lopen zo naar de winkels of het zwembad. Hier moet je overal voor reizen."

Uniek in Nederland

Er is geen andere gemeente in Nederland die natuur- en milieueducatie op deze manier faciliteert voor basisschoolkinderen. Het is echt uniek. Ien: "Natuurlijk kunnen basisscholen door het hele land werkweken organiseren of zelfs inkopen. Maar omdat School in Bos van de gemeente Den Haag is, is het in principe voor elke Haagse leerling toegankelijk."

Soayschapen

Meer weten?
Als je meer wilt weten over School in Bos, kijk dan op denhaag.nl.

Tekst: Shelley Kouwenhoven en Sandy Vivaldi
Beeld: Mirjam Lensink

 

Cookie-instellingen