Fladder! Fladder! Tel de vlinders in jouw achtertuin!

12-07-2022

Fladder! Fladder! Daar gaat een dagpauwoog! En zie daar: een citroenvlinder! Ooit wel eens een oranjetipje of kleine vos gezien? Vlinders in de stad… Wij houden daarvan. Hoe gaat het met de vlinders in de stad? Doe 15, 16, 17 juli mee met de Tuinvlindertelling. Lees waarom en hoe je kunt meedoen.

Dagvlinders tellen is leuk en nuttig. “Door vlinders in je achtertuin of balkon te tellen, weten wij welke vlinders tuinen bezoeken en komen wij erachter hoe het met de dagvlinders in de stad gaat. Alleen als we daar een beeld van hebben, kunnen we ze steunen”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag.

En steun hebben ze nodig. “Het is algemeen bekend dat het slecht gaat met insecten. En dus ook met de vlinders. Een telling is een graadmeter hoe het gaat met onze stadsnatuur. Hoe meer vlinders, bijen en hommels, des te beter het gaat. Ze bestuiven planten en zijn onderdeel van de voedselketen”, legt Martin uit.  

Kleine vos legt eitjes op de grote brandnetel en fladdert graag op lavendel.


De vlinder is een aaibaar, mooi en kleurrijk insect, waar iedereen van houdt. “Hij is de ambassadeur van de insecten. Niemand rent gillend weg als hij een vlinder ziet. In tegenstelling tot een wesp of bij kan hij niet steken. Maar het is ook een ingewikkelde soort met een specifieke levenscyclus: van rups tot pop tot vlinder.”

Achtertuinen zijn blinde vlek
In onze groengebieden komen de meeste vlinders voor. Ze leggen eitjes op waardplanten, zoals klimop, brandnetels, vuilboom en zuring. De kleine vos legt eitjes op de grote brandnetel, de citroenvlinder op de vuilboom, de kleine vuurvlinder op zuring en de koolwitjes op koolsoorten. 
"Willen we een gezonde vlinderstand, dan moeten we weten welke vlinders er zijn en waar ze worden geboren. Achtertuinen van bewoners zijn voor ons een blinde vlek. Daarom is de Tuinvlindertelling heel waardevol.”

Hoe werkt de Tuinvlindertelling?
De tuinvlindertelling is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli 2022. Elke telling is waardevol. Je mag zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Via deze site kun je jouw telling doorgeven.

Hoe tel je vlinders?

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  • Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  • Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt.
  • Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.

Hoe herken je vlinders? 
De eerste stap in het herkennen van vlinders, is om gebruik te maken van de herkenningskaart. Download de herkenningskaart

Welke vlinders kun je zien in Den Haag?
Dagpauwoog, citroenvlinder, oranjetipje, atalanta, kleine vos, koolwitje, boomblauwtje, bont zandoogje, zandblauwtje (specifieke duinvlinder), kleine parelmoervlinder (specifieke duinvlinder). Alle info over de vlinderstichting staat hier. 

 
Kleine vuurvlinder


Meer groen, vogels en vlinders in je tuin?
Zo kun je zorgen voor meer vlinders in je tuin.
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat! Meer groen zorgt voor koelte en schaduw in de zomer, zorgt ervoor dat er veel verschillende soorten planten en dieren kunnen leven en maakt onze stad prettig om in te wonen. Ook hier staan tips om van jouw tuin een vlinderparadijs te maken. Ruil tuintegels om voor gratis plantjes bij Duurzaam Den Haag, Operatie Steenbreek. Daarmee doe je ook nog eens mee met het NK Tegelwippen. 

Citroenvlinder.


Tekst: Merijn van Grieken, Beeld: Pixabay

Lees ook:
Meer groen, vogels en vlinders in je tuin? Zo doe je dat!
Martin's blog: De levende tuin in Hollandse duin
Op de stoep in je mini-tuintje vlinders zien fladderen

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen