Groen in Transvaal: ‘Mag dat dan, zo’n geveltuin?’

18-09-2020

Geveltuinen zijn in trek. Ook in de wijk Transvaal. Bewoners durven ze vaak niet aan te leggen omdat ze denken dat een geveltuin niet mag en dat het heel duur is. Niets is minder waar! Onder het motto ‘Tegel eruit, plant erin’ krijgen bewoners zelfs gratis planten van Operatie Steenbreek.

"Legt u tuinen aan? Want ik zou ook graag zo’n tuintje willen hebben", zegt bewoner Sadia tegen Jan. Met een groep vrijwilligers van Haagse Zwam legt hij geveltuinen aan in de Lau Mazirellaan in Transvaal-Zuid. Nog geen kwartier later zijn de stoeptegels langs haar huis al getild. “Zó, dat gaat makkelijk!”, lacht ze. Na een uurtje geniet Sadia van haar nieuwe, kleurige geveltuintje. Dit is een smalle groenstrook langs het huis.

Bewoners vragen Jan regelmatig of ze ook een geveltuintje mogen hebben. 


Veel van haar buren denken dat zo’n tuintje niet mag van de gemeente. Of dat het heel erg duur is. Maar niets van dat alles! Een geveltuin mag - heel graag zelfs! - en is helemaal gratis. “Niemand gelooft het. Maar het is toch echt zo”, zegt Jan. 

Bewoners kunnen gratis planten krijgen van Operatie Steenbreek dat wordt georganiseerd door Duurzaam Den Haag, partner van de gemeente. Het doel is om onze stad nog groener te maken. Meer groen zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan lopen, dat er meer bloemen zijn zodat insecten voldoende voedsel hebben en dat het in de zomer niet zo heet wordt in de stad. Stenen houden warmte vast. Bijkomend voordeel van al dat extra groen is dat het de buurt een stuk mooier maakt.

"Door de buurt mooier te maken, hoop ik dat mensen beter voor hun wijk gaan zorgen", zegt Jan.

Beter voor de wijk zorgen

Vooral de leefbaarheid van de buurt vindt Jan belangrijk. Hij is namelijk ook bewoner van Transvaal en was actief in het bewonersplatform. “Door de wijk mooier te maken met zoiets kleins als een geveltuin hoop ik dat mensen beter voor hun buurt gaan zorgen. Ik zou willen dat dat mensen twee keer nadenken voordat ze hun afval of grof vuil op straat gooien, zoals nu vaak gebeurt”, vertelt Jan. 

Medewerkers van Haagse Zwam en vrijwilligers vinden het heerlijk bezig te zijn met plantjes.


De ploeg van Haagse Zwam van ondernemer Annelies Goedbloed is lekker bezig. Haar medewerkers, veelal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, leggen sinds juni van dit jaar geveltuinen aan. Door de coronacrisis kreeg haar bedrijf het rustiger. Ze kweekt oesterzwammen op de koffiedik van bedrijven. Doordat mensen thuiswerken en thuis koffie drinken, is er onvoldoende koffiedik voor Annelies.

“We willen als bedrijf een positieve bijdrage leveren aan de buurt”, zegt Annelies. Voor de organisatie en werkbegeleiding heeft ze José Hamer gevraagd die als vrijwilliger ook geveltuinen in andere wijken aanlegt. “De bewoners zien ons bezig, maken een praatje en bieden koffie en thee aan. Als we dat allemaal zouden opdrinken, was er nog geen plant neergezet! Het is hartverwarmend. Iedereen wil dit, echt iedereen. Dus we zijn nog wel even bezig”, zegt Annelies.  

Medewerkers van Haagse Zwam leggen nu geveltuinen aan. 

Wil je ook een geveltuin? Leuk! 

Met een geveltuin kun je heel makkelijk je huis en je straat opfleuren. Dus tegel eruit, plant erin! Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Je mag altijd een tuintje tegen je eigen gevel aanleggen. Daar is geen vergunning voor nodig. Er zijn wel een aantal spelregels: 

  • Je mag niet meer dan anderhalve stoeptegel (45 cm) weghalen.
  • De tuin ligt direct tegen je gevel aan, dit mag over de volle lengte.
  • Er moet nog genoeg ruimte overblijven voor voorbijgangers met een kinderwagen of rolstoel (minimaal 1.50 meter).
  • Je hebt van tevoren afgestemd met je buren, huisbaas, VvE of woningbouwvereniging.
  • Je mag geen bomen of heesters planten die te groot worden en zo de stoep kunnen beschadigen.
  • Je onderhoudt je tuintje zelf, zorgt ervoor dat er geen overhangende takken zijn en haalt zwerfafval weg.
  • Je moet de tegel(s) altijd terug kunnen leggen, als je zelf of een nieuwe bewoner geen tuintje meer wil.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.
  • Bij werkzaamheden aan de openbare stoep kan het zijn dat het tuintje tijdelijk even plaats moet maken.

Makkelijk toch? Snel aan de slag met die geveltuin dan maar! Want samen maken we het groener! Bij Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag kun je je tegels inruilen voor gratis planten.

Meer weten?
Meer informatie vind je ook in de folder van de gemeente. 

Geveltuinen aanleggen met de straat?
Wil je het groter aanpakken en met de hele straat een geveltuin aanleggen? Dat kan! Ga in dat geval naar onze partner Duurzaam Den Haag en zij helpen je het organiseren. Link naar handleiding straatactie Duurzaam Den Haag

Lees ook:

Geveltuinen hit in de wijk: 'Buurvrouw ik geef jouw geveltuintje wel water'

'Tuintjes en groen zijn altijd een goede aanleiding voor een gesprek'

Tekst & beeld: Merijn van Grieken

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen