Wie of wat scharrelt er in de Haagse achtertuin?

20-02-2020

De kat van de buren staat op nummer één. Maar wie of wat scharrelt er nog meer in jouw achtertuin? Wildcamera’s in 45 Haagse tuinen, van buitengebied tot binnenstad geven het antwoord. En de resultaten zijn verrassend. Welke wilde zoogdieren staan er allemaal op de gevoelige plaat?

Met hulp van sleutelvrijwilligers én acht geleende wildcamera’s hebben we een beter beeld gekregen van welke ‘wilde’ zoogdieren in de Haagse achtertuinen rondscharrelen. Want ook dat is een belangrijk onderdeel van de Haagse stadsnatuur. Wij spraken met Roy Mol, ecoloog en mede eigenaar van Silvavir ecologisch edvies. Hij heeft in opdracht van stadsecoloog Esther Vogelaar het project ‘Wildcamera, zoogdieren in de achtertuin’ gecoördineerd.

,,…tuinen zijn vaak een onbekend gebied”

Roy: ,,Er is meestal al veel bekend over de biodiversiteit van stadsparken en natuur binnen een gemeente, maar tuinen blijven vaak een onbekend gebied. Grootschalig ecologisch onderzoek doe je niet zo snel op privé terreinen. Om hier toch ook wat meer beeld over de biodiversiteit te krijgen, zijn we dit project gestart en voeren we het inmiddels al in meer dan twintig gemeentes uit. Bijkomend voordeel is dat mensen op deze manier met hun eigen ogen zien hoe verschillende dieren gebruik maken van hun tuin. We denken dat ze daardoor ook eerder bereid zijn om hun tuin meer te vergroenen. In een kale, stenen omgeving zal je bijvoorbeeld niet snel egels of vossen tegenkomen.”

Zo werkte het

In anderhalf jaar tijd hebben vier sleutelvrijwilligers uit Den Haag in totaal acht wildcamera’s iedere maand in een andere tuin geplaatst. In totaal hebben 45 tuinen meegedaan, van buitengebied tot binnenstad. Roy: ,,De camera werd steeds volgens een vast protocol opgesteld. Op 1,5 tot 2 meter afstand voor de camera bevestigden we een geperforeerd blikje sardines aan een paal. De geur zorgde ervoor dat de in de buurt levende dieren nieuwsgierig werden en een kijkje kwamen nemen. Omdat de dieren niet bij de sardines konden komen, waren ze niet van plan zich permanent te vestigen. Zo hielden we ook het ongedierte buiten de deur. Voedsel is nou eenmaal de belangrijkste reden voor een dier om wel of niet op een plek te blijven.”

Kiekeboe...

Welke ‘wilde’ zoogdieren zijn nu typisch Haags?

 In de 45 Haagse tuinen zijn in totaal 5387 waarnemingen gedaan van 13 verschillende soorten zoogdieren en 20 verschillende soorten vogels. Maar welke ‘wilde’ zoogdieren zijn nu typisch Haags en hebben zich het vaakst vast laten leggen op de gevoelige plaat? ,,Als het om tuinbezoekjes gaat, staat de huiskat op nummer één, er zijn echt heel veel nieuwsgierige katten gefotografeerd”, lacht Roy.

Serieus gaat hij verder: ,,In Den Haag komen echt opvallend veel vossen op bezoek. Deze laat zich zelfs bijna even vaak zien als de egel; toch wel het vlaggenschip van de gemiddelde Nederlandse tuin. Dat betekent dat de vossen zich goed hebben aangepast aan de aanwezigheid van mensen. Ook is de boommarter – de enige martersoort in Den Haag- een paar keer  aangetroffen aan het Hubertuspark, een plek waar hij nog niet eerder was gesignaleerd.

En aan de grens met de gemeente Wassenaar zijn zelfs een paar keer reeën gezien. Hoewel men bij het plaatsen van de sardines vaak bang was om ratten in de tuin te krijgen, is de bruine rat maar in vijf tuinen gezien. In Delft heeft het project in dezelfde periode gelopen. Hier zijn de vos en de boommarter veel minder vaak gezien, maar zij hebben dan wel weer een aantal keer de bunzing op bezoek gehad.

De boommarter laat zich zien

En de vogels?

En hoe zit het met de vogels? Roy: ,,Van de vogels werd de houtduif verreweg het meest gefotografeerd. Ook de merel, roodborst, koolmees en heggenmus zijn vaak  gezien in de onderzochte tuinen. Wat opvalt is dat de winterkoning, pimpelmees  en huismus in Den Haag minder vaak gezien zijn dan in andere gemeenten.”

Het project is inmiddels afgerond en de stadsecologen gaan aan de slag met de resultaten. Stadsecoloog Esther: ,,We hebben nu een goed overzicht gekregen van welke dieren waar gebruik maken van de Haagse tuinen. Dat geeft ook een beeld hoe de dieren zich door de stad bewegen. We zijn heel erg blij met de resultaten en willen bij deze de sleutelvrijwilligers en de tuineigenaren hartelijk danken voor hun hulp.”

Locaties van de camera’s en kenmerkende buurtbewoners 

Meer weten?
Het project ‘Wildcamera, zoogdieren in de achtertuin’ is een samenwerking tussen de Zoogdiervereniging, Wageningen Universiteit en Silvavir ecologisch advies. Het project werd uitgevoerd in opdracht van de stadsecoloog van gemeente Den Haag en uitgevoerd door vrijwilligers binnen de gemeente. Alle foto’s van de wildcamera’s zijn opgenomen in een internationale databank waarmee de Wageningen Universiteit verdere analyses kan uitvoeren. Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Silvavir Ecologisch Advies: roy.mol@silvavir.com

Lees ook:

Project wildcamera Den Haag brengt bijzondere stadsbewoners in beeld
Wie komt er in onze achtertuin?
De Haagse Lord of the Trees

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen