Bokashi jij al?

19-03-2019

Wist je dat je van je eigen GFT- afval zelf compost kunt maken? In Japan doen ze het al jaren.Je laat de natuur haar gang gaan en vermindert ook nog eens de afvalberg. Het geheim? Fermentatie met de juiste micro-organisme. Bokashi: iedereen zou het moeten doen.

Bokashi is het Japanse woord voor: goed gefermenteerd organisch afval. De methode komt voort uit de effectieve micro-organisme (EM) technologie die werd ontwikkeld door de Japanse Prof. Dr. Terua Higa. Je voegt de goede bacteriën aan je GFT-afval toe, laat deze zes tot acht weken fermenteren en dan heb je een hoogwaardige meststof. Voor je tuin of voor je kamerplanten.

De jonge ondernemer Mark van Duijn zet zich met zijn onderneming Smaak voor Groen in voor een groener Den Haag. Toen hij voor het eerst van bokashi hoorde, liet dit hem niet meer los en ging hij er mee aan de slag. Dit leverde hem een nominatie voor de Groenprijs en een plek in de Duurzame jongeren top 100 op.

“Duurzaam denken en doen is voor mij de norm”

Mark: “Ik heb altijd al affiniteit met voedsel en duurzaamheid gehad. Ik ben opgeleid als voedingsspecialist en vinoloog en heb een eigen wijnhandel. Hier is duurzaam denken en doen de norm en werk ik zoveel mogelijk zero-waste. Tijdens mijn stage in de wijngaard groeide mijn liefde voor de natuur en wilde ik ook meer weten over de ecologische kant. Hoe kun je een betere balans krijgen in de bodem? Hoe zorg je ervoor dat planten beter kunnen groeien enzovoort.”

Gedreven als hij was leerde Mark het hoveniersvak in de praktijk. Hij bezocht groenbeurzen en workshops en kwam steeds meer te weten over groeiprocessen en bodemsamenstellingen. Tijdens een van die workshop hoorde hij voor het eerst van bokashi. Bij een bezoek aan een duurzame hovenier zag hij het effect van bokashi in de praktijk.

“Easy does it, toch?”

 “Toen was ik verkocht. Iedereen moet weten wat bokashi is. Van je eigen voedselresten krijg je gewoon de meest hoogwaardige mest. Het enige dat je moet doen is je GFT-afval verzamelen in een dichte pot, daar doe je een mengsel van tarwezemelen met goede bacteriën bij en dan laat je het zes tot acht weken fermenteren. Easy does it, toch?”

Na het fermentatieproces heb je twee eindproducten. Naast de compost heb je ook nog vloeistof die vrijkomt. Mark: “Fermentatie is eigenlijk net als het menselijk lichaam, Je stopt er iets in en je hebt twee eindproducten. De mest is voor in de grond, de vloeistof kun je in huis en tuin toepassen. Als voedingsstof voor planten, maar ook als gootsteenontstopper.”

“Als wij in Den Haag collectief bokashi maken, kunnen we echt toonaangevend zijn”

Naast het gemak heeft bokashi nog meer voordelen. Het gaat sneller dan de traditionele composthoop, het stinkt niet, tijdens het fermentatieproces komt minder CO2 vrij en is er koolstofvastlegging in de bodem. En je produceert maar liefst 40% minder afval. Mark pleit dan ook voor bokashi op grote schaal. “Als wij in Den Haag collectief bokashi maken met ingezamelde voedselresten kunnen we echt toonaangevend zijn. En het zou ook zomaar een antwoord kunnen zijn op de huidige meeuwenoverlast en rattenproblematiek.”

Mark heeft de samenwerking gezocht met horeca, gemeentelijke instanties en lokale initiatieven en zo al een aantal projecten op grote schaal opgestart. In de Tiny House Village op het Erasmusveld staan twee grote containers waar de bewoners hun GFT-afval in verzamelen en met de toegevoegde micro-organismen bokashi maken. De bewoners zijn erg enthousiast. Ze hebben minder afval en ze krijgen er iets praktisch voor terug. Samen met de Haagse Tuinbank kijkt Mark of ze bij alle buurttuinen inzamelplekken voor GFT-afval kunnen maken. “De mensen zijn van hun afval af en de tuinen hebben compost. Win- win voor iedereen.” Ook bij horeca ziet Mark veel kansen. “ Zij hebben heel veel GFT-afval, daar kun je een grote productie bokashi mee maken.”

“Think global en act local: aan de bokashi met z’n allen!”

Op de gezamenlijke verzamelpunten houdt Mark het proces nauwlettend in de gaten en geeft hij demo’s aan andere buurtinitiatieven. Mark: “Er zijn veel initiatieven samen gekomen en deze projecten zijn zeker een goed begin. Maar voor mijn gevoel zijn we nog maar net begonnen. Bokashi moet een begrip worden in Den Haag. Denk eens aan de mogelijkheden bij nieuwbouw, waar duurzaamheid steeds meer een uitgangspunt wordt. En wat kan bokashi wel niet betekenen in de hoogbouw? Ik woon zelf 3 hoog, als ik geen bokashi zou doen, zou ik me suf lopen naar de afvalcontainers. Bokashi staat voor mij voor minder afval, minder stank, minder voedselverspilling en minder CO2 uitstoot. Bokashi gaat verder dan circulair.”

Mark gaat de komende tijd dan ook verder met het bekend maken van bokashi en de mogelijkheden ervan. Samen ons GFT-afval omzetten in een ander natuurlijk product. Dat is een mooie gedachte toch? Dus ‘think global en act local: aan de bokashi met z’n allen!

Mark geeft een demo bokashi maken

Meer weten?
Meer informatie vind je hier

Lees ook:
Bloemen en planten tegen afval

TEKST: Didi Cobussen

Cookie-instellingen