Ook groen draagt een stukje bij

15-12-2018

De Dreef is een grijze, betonnen straat in Escamp. Waar een jaar geleden nog veel overlast van hangjongeren was en de buren elkaar nauwelijks kenden. Daar moest verandering in komen. De bewoners gingen samen met Mooi Welzijn en de gemeente aan de slag. En ook groen draagt een stukje bij.

Wij spraken met Elifelet van Leeuwen, een warme, enthousiaste moeder die zich hard maakt voor meer verbinding in de wijk. Als geen ander weet ze hoe eenzaam je je kunt voelen in een buurt. Zeventien jaar geleden kwam ze in de Dreef wonen. Ze had alles achter zich gelaten op Sint Maarten, gevlucht voor de vele orkanen. Elifelet: “Ik had alles, ik had een goede baan als supervisor in een casino en een leuk huis. Maar die orkanen verwoestten alles, alles moest weer opgebouwd worden. Toen ben ik terug naar Nederland gegaan, naar mijn moeder.”

“Liefde en respect voor de medemens staat voor mij centraal”

Na vijf maanden kreeg ze haar flatwoning in de Dreef en heeft ze een opleiding gevolgd. “Ik heb aan mezelf gewerkt om hier een bestaan en een netwerk op te bouwen. Het waren harde tijden en het was zeker niet makkelijk. Vooral niet toen mijn twee jongens nog klein waren.”Inmiddels heeft Elifelet een STIP-baan als cliëntondersteuner bij Xtra Welzijn en is ze blij met de waardering die ze krijgt. 
Elifelet kan niet stil zitten en was altijd al een actieve vrijwilliger op school, bij de voetbalclub en in de buurt.“Ik hou van organiseren.Mensen met elkaar in contact brengen, dingen samen doen.Ik ben continue bezig. De liefde en respect voor de medemens staat voor mij centraal, dat is de basis. Ik ben makkelijk en open, ik transformeer met mensen. Het maakt me niet uit waar ze vandaan komen of wat ze doen. Iedereen is gelijk en heeft zijn of haar eigen verhaal. Je moet niet oordelen over elkaar als je elkaars verhaal niet kent. Iedereen heeft wel iemand nodig.”

De Dreef moest veranderen

Elifelet zag de Dreef veranderen in een buurt met veel verschillende culturen.Met allemaal hun eigen normen en waarden. En veel armoede. Jongeren gingen op straat hangen en gingen uit verveling stelen of brand stichten. De angst voor berovingen nam toe. Er was weinig respect en veel wantrouwen. Samen met Mooi Welzijn, de woningcorporatie en de politie organiseerde de gemeente een wijkbijeenkomst. Bewoners konden hier hun ideeën kwijt voor verbetering. De Dreef moest veranderen. Betere straatverlichting, toezicht, meer speelgelegenheden, meer verbinding en meer groen werden genoemd en opgepakt. 

De bewoners zijn blij met wat er gebeurd is

“Het Pandje is een gouden zet”

Tijdens deze wijkbijeenkomst merkte de projectleider van de gemeente de betrokkenheid van Elifelet op en heeft hij haar gevraagd om een actieve rol te spelen in het verbeterplan.“Ik was toen net STIP-er geworden, maar ik heb wel meegedaan. Omdat ik een druk bestaan heb, ben ik vooral achter de schermen actief. Begin dit jaar is het Pandje geopend. Het Pandje is een ontmoetingsplek voor de bewoners.Iedereen kan hier terecht met ideeën voor een betere buurt. Maar ook voor gezellige activiteiten. “Het Pandje is een gouden zet. Ik heb een aantal moeders gevraagd om af en toe wat te organiseren voor de buurt. Van een straatmarkt, tot een Sinterklaasfeest en wekelijkse kinderactiviteiten. Ik motiveer het moederteam om met ideeën te komen en ik help ze mee met de uitvoering. Achter de schermen, want ik moet het combineren met mijn baan.”

“De buurt is blij met wat er gebeurd is”

Op een aantal plekken in de Dreef zijn inmiddels ook camera’s opgehangen. Dat heeft heel veel geholpen in de overlast. En je merkt al een groot verschil. Elifelet: “De buurt is blij met wat er gebeurd is. De overlast is een heel stuk minder, het is rustiger geworden. De activiteiten vanuit het Pandje worden druk bezocht. Met name door gezinnen. Ik ken veel mensen in de buurt. Ik spreek iedereen aan en zeg dat ze met hun ideeën naar het Pandje moeten komen. Ook de jongeren. Juist de jongeren. Zij moeten het ook fijn hebben. Ze willen graag een voetbaltournooi, dus dat zullen we binnenkort gaan organiseren”

“Het wordt gezellig groen”

De straten en de stoepen zijn opnieuw bestraat. In de brede stoepen zijn grote perken gekomen, hier moet veel groen in komen. In januari worden er bankjes geplaatst, zodat de bewoners ook buiten het Pandje een fijne plek krijgen om elkaar te ontmoeten. Zaterdag 15 december wordt de Dreef opnieuw geopend door wethouder Richard de Mos. Samen met de bewoners gaat hij de perken met planten vullen. En.. met twee kerstbomen. Richard de Mos: ‘’Geweldig dat de bewoners zo betrokken zijn. Er is minder overlast en meer ruimte voor groen. We zeggen dag tegen het vele grijs en beton, het wordt gezellig groen. De eerste stap is gemaakt en wij hopen dat de bewoners enorm kunnen genieten van een mooie groene buitenruimte.” 

Wethouder Richard de Mos plant een boom

“Ik blijf bezig”

Elifelet: “We maken er weer een feestje van. Met en voor de buurtbewoners, met een hapje en een drankje. Maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar. Ik blijf achter de schermen bezig met de verbinding, dat vind ik echt heel belangrijk. Ik wil me nu vooral gaan richten op de vele ouderen in de wijk. Zij zijn eenzaam en komen de deur niet uit. Maar ze zijn ook moeilijk te bereiken. Daar ga ik het nieuwe jaar flink mee aan de slag.”
De Dreef is goed op weg en er is al heel veel verbeterd. Maar het stopt hier niet bij. “We zijn een stapje dichterbij, maar de basis en het gevoel van erbij horen moet groeien, moet nog gebakken worden.”

Net zoals het groen in de nieuwe, brede perken.Dat is nu nog niet zichtbaar, maar zal zeker volop gaan bloeien.

Ook lezen:
Nieuw groen tegen overlast

Tekst: Didi Cobussen
Beeld: Henriette Guest

Cookie-instellingen