Uitvindershof: groene oase in de stad

13-06-2019

Eerst een kaal binnenterrein van een oude houtzagerij. Toen een stenen speelplaats van een kinderdagverblijf. En nu? Een groene oase! Dankzij initiatief en doorzettingsvermogen van een enthousiaste groep buurtbewoners. Lees hier hoe het allemaal begon.

Tussen de Van Swindenstraat, Newtonstraat en Regentesselaan ligt het Uitvindershof. Een groot terrein, midden tussen de huizenblokken. Bijna verborgen voor voorbijgangers. Wat ooit een kaal plein was, is nu langzaam maar zeker veranderd in de groene oase die buurtbewoners al een tijdje voor ogen hebben. Met fruitbomen, zitplekken, vogelhuisjes, een vijver en plantenbakken. Een rustige tuin, met af en toe leuke activiteiten voor jong en oud. Een gezellige buurttuin voor en door bewoners. 

Geduld wordt beloond

Wij spraken in oktober 2018 met Sanne Maes, bestuurslid van de Stichting Uitvindershof. Zij vertelde over hun plannen en de soms lange weg naar realisatie. Maar… geduld wordt duidelijk beloond.
Sanne: “Al een hele tijd was het stenen plein waar we op uit keken aan het verloederen. Het kinderdagverblijf gebruikte het wel eens als speelplaats, maar verder gebeurde er weinig. We waren erg blij dat we eind 2016 het terrein in bruikleen kregen en aan de slag konden met andere buurtbewoners om iets gaafs te maken van dat kale, stenen plein. Samen met een paar andere buren hebben we een stichting opgericht om alles in werking te stellen.”

“We hadden geluk dat we veel know-how in de buurt hadden"

Bijna een jaar zijn ze bezig geweest met plannen maken en subsidies regelen. “We hadden geluk dat we veel know-how in de buurt hadden. Onze secretaris, Wendy, werkt bij een goed doel en had veel ervaring met het aanvragen van subsidies en tijdens een van de eerste bijeenkomsten bleek een tuinarchitect om de hoek te wonen. Chris Willem heeft samen met buurvrouw Astrid een fantastisch ontwerp gemaakt, daar zijn we nog steeds erg blij mee.”

Er waren ook buurtbewoners die niet meteen stonden te springen bij het idee van een buurttuin. Ze waren bang voor geluidsoverlast en hangjongeren. “Door een duidelijk regelement te maken en de afspraak om de tuin ‘s avonds af te sluiten, raakten ze overtuigd en zijn ze nu net zo enthousiast als wij. Er is in deze wijk niet zoveel groen, dus ze zijn ook hartstikke blij met dit initiatief.”

"We hebben besloten dat we er geen stress van moeten hebben"

Na een jaar van overleggen, regelen, afstemmen en plannen maken kon de ingehuurde aannemer aan de slag en kon de grote transformatie eindelijk beginnen.”Al met al duurde het allemaal wat langer dan we van tevoren bedacht hadden. We wilden allemaal wel snel, maar je bent afhankelijk van zoveel partijen. Uiteindelijk hebben we ook besloten dat we er geen stress van moesten hebben. Dan maar niet dat jaar nog planten, het moet tenslotte wel leuk blijven.”

“We kiezen voor veel eetbare planten, kruiden en fruitbomen"

De aannemer is inmiddels klaar en de contouren van de nieuwe oase zijn duidelijk zichtbaar. Door de gehele tuin loopt een breed, verhard pad met verhoogde bakken zodat de tuin ook door minder valide mensen optimaal gebruikt kan worden. Er is een vijver met waterval en een brug, een zonneterras, een zitkuil, plantenbakken, pergola’s en klimrekken voor fruit. Sanne vertelt: “We kiezen voor veel eetbare planten, kruiden en fruitbomen. Er stond al een perenboom en mijn man en ik hebben jaren geleden een kersenboom geplant. Deze zijn aangevuld met jonge fruitbomen. We geven de bomen zelf water, dat was afgelopen zomer wel een hele klus. Zeker met die warmte. Gelukkig komt er straks een bewateringssysteem.”

"De basis is gelegd, nu is het aan de buurt om het verder in te vullen" 

Sanne: “ De basis is gelegd, nu is het aan de buurt om het verder in te vullen. Zo hadden we pas geleden de eerste klusdag. Iedereen die wilde komen helpen is gekomen. We hebben al veel werk verzet. En er komen vast meer van dit soort dagen! Met echt zaaien en planten moeten we helaas nog even wachten op het juiste moment. Hoewel ik wel een klein beetje ongeduldig ben, ik kan niet wachten tot de planten er in gaan.”

Meer weten?

De Uitvindershof wordt een buurttuin voor en door buurtbewoners. Een groene oase midden in de stad. Vrijwilligers helpen bij de aanleg, het beheer en onderhoud van de tuin en bij de organisatie van kleine evenementen. Wil je ook meedoen? Meld je dan aan als vrijwilliger via vrijwilligers@uitvindershof.nl. Meer informatie vind je op www.uitvindershof.nl

Heb je zelf een idee om je wijk, buurt of straat te vergroenen? Laat het ons weten! Je kunt ook altijd contact opnemen met de Haagse Tuinbank, zij helpen je graag verder!

Cookie-instellingen