Weet jij wat je spuit tegen onkruid?

01-07-2021

Onkruid vergaat niet, luidt het gezegde. Maar onkruid vergaat wel. Soms met bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor insecten, drinkwater en mogelijk onze gezondheid. “Wij zijn blij dat veel tuincentra en bouwmarkten stoppen met de verkoop van middelen met glyfosaat”, zegt groenexpert Paul.

Het weer is ideaal voor onkruid: het is lekker vochtig en de grond is al een beetje door de zon opgewarmd. Onkruid groeit daardoor als kool. Maar paardenbloemen, klaver of varkensgras is vaak net niet wat je in je tuin of tussen je tegels wilt hebben. Weg ermee, bestrijden!

Maar hoe doe je dat? Met een middeltje? Of beter: op een natuurlijke manier? Met de hand, een schoffel? Sommige hobby-tuiniers en hoveniers gaan helaas voor de makkelijke weg. Ze kopen een fles bestrijdingsmiddel bij een tuincentrum of bouwmarkt maar kennen de gevolgen voor gezondheid en milieu onvoldoende of niet.

Paardenbloemen, klaver of varkensgras is vaak niet wat je in je tuin of tussen je tegels wilt hebben.

Schadelijker dan gedacht

Onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat, zoals Round-Up, zijn weliswaar goedgekeurd door de Europese Unie, maar over de schade die het kan veroorzaken aan natuur en gezondheid bestaat nog veel wetenschappelijke discussie. Glyfosaat zou mogelijk kankerverwekkend zijn. 

“Het spul verdelgt niet alleen het onkruid, maar heeft ook negatief effect op nuttige insecten en het bodemleven”, zegt Paul. Daarbij sijpelt het middel in de grond. Het komt daardoor via het grondwater in het slootwater en uiteindelijk in ons drinkwater terecht. Eind 2022 beslist de Europese Unie opnieuw of glyfosaat goedgekeurd mag worden.

Goed nieuws

Vooruitlopend daarop hebben tuincentra en bouwmarkten die bij Tuinbranche Nederland zijn aangesloten, besloten na 1 januari 2022 al geen onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer te verkopen. “We zijn daar heel erg blij mee en hopen dat de overige bedrijven dit voorbeeld volgen”, zegt de groenexpert.

Wortelonkruid, zoals zevenblad, is hardnekkiger te verwijderen.


Gemeente Den Haag maakt sinds 2009 geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor het verwijderen van onkruid in het openbaar groen, op verhardingen, sportterreinen, school- en kindertuincomplexen, stadsboerderijen en begraafplaatsen. “Als gemeente vinden we het gebruik ervan niet verantwoord. We nemen daarom liever het zekere voor het onzekere”, zegt Paul.

Natuurvriendelijke manier 

Hij zou het liefst zien dat bewoners  het middel links laten liggen. “Je kunt je tuin ook op natuurvriendelijke manieren onkruidvrij maken. Door tijdig te schoffelen of te schrepelen bijvoorbeeld waardoor onkruid geen gelegenheid krijgt om zaad te produceren. Je kunt het eenvoudig met de hand verwijderen. Heet water op tegels helpt ook goed.”

Varkensgras willen de meeste mensen niet in hun tuin.​


Wortelonkruid, zoals zevenblad of Japanse duizendknoop, is hardnekkiger. Maar ook die kun je op een vriendelijke manier bestrijden. “Als je een aantal keren achter elkaar de nieuwe uitlopers verwijdert, sterft de plant af omdat het geen voedings- en bouwstoffen meer kan aanmaken. Je kunt ze ook met wortel en al uitgraven. Dat is beter voor het milieu, het drinkwater, de biodiversiteit en je eigen gezondheid”, tipt Paul.

Grote misvatting

Een grote misvatting in de strijd tegen onkruid is om azijn, chloor of zout te gebruiken. “Doe dat niet. Zout maakt onbedoeld ook andere planten stuk. Zout onttrekt water juist uit de plant. Zo ook met azijn: op een te zure bodem leven dieren en planten niet meer. Chloor is al helemaal slecht voor de bodem, dat doodt al het bodemleven. We moeten juist zorgen dat we de natuur niet onnodig belasten.”

Recycle jouw onkruid
Heb je het onkruid uit jouw tuin weggehaald? Dan kun je ook nog eens goed gebruiken als plantenvoeding. Lees hier hoe je plantenvoeding maakt van onkruid.

Tip!
Onkruid groeit op plekken die weinig worden gebruikt. Heb je dus veel onkruid tussen de tegels in jouw tuin? Overweeg dan eens de tegels in te ruilen voor gras of planten. Doe mee met het NK Tegelwippen. Lees hier hoe je dat doet. Tegels eruit, groen er in!

Waarom een groene tuin?

  • Een groene tuin draagt bij aan het klimaat;
  • het houdt de omgeving koel in de zomer;
  • het regenwater kan de bodem instromen.

Tekst: Merijn van Grieken

Lees ook:
Japanse Duizendknoop te lijf met biologisch experiment
Hoe maak ik… plantenvoeding van bananenschil of onkruid?

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen