Boswachter: 'Schatzoeken? Liever niet. Natuur is de échte schat!'

01-04-2021

Net als wandelaars zijn ook steeds meer schatzoekers in onze bossen, duinen, parken en stranden te vinden. Met een GPS-tracker of metaaldetector gaan zij op jacht naar een schat. "Op avontuur vergeten ze vaak de échte schat: onze stadsnatuur", zegt boswachter Tommy Hamelink.

Het is steeds drukker in onze parken, bossen, duinen en stranden met wandelaars en fietsers. Onze boswachters komen ook steeds vaker schatzoekers tegen. Ze zien twee typen schatzoekers.

"We zien geocachers die een speurtocht met GPS-tracker of smartphone doen naar schatten in de natuur. We zien ook mensen die met een metaaldetector de bodem afspeuren naar voorwerpen en overblijfselen, zoals een verloren sieraad, oude gereedschappen of voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog", zegt boswachter Tommy (zie foto).

Boswachters zien mensen met een metaaldetector de bodem afspeuren naar voorwerpen en overblijfselen.

Metaaldetectors en graven mag niet

Met enige regelmaat treffen de boswachters in de natuur kuilen en gaten aan, die vrijwel zeker zijn gegraven door metaaldetectie-hobbyisten. Daar wringt de schoen. “Metaaldetectors zijn in onze parken, bossen, duinen verboden. En ook graven in de grond mag niet. De reden is simpel: het opgraven van voorwerpen kan gevaarlijk zijn. Er zit oude munitie en granaten in de grond die nog niet ontploft zijn. En na al die jaren kunnen ze zomaar afgaan.”

Met regelmaat treffen de boswachters kuilen en gaten van metaaldetectie-hobbyisten.


Het graven brengt ook schade toe aan de bodem. “Je kunt niet alleen leidingen, kabels en drainage beschadigen, maar je maakt planten, wortels en bollen kapot. En je verstoort ook de dieren die in de grond leven, zoals konijnen, mollen, muizen, hommels en zandhagedissen”, zegt de boswachter.

Broedseizoen in volle gang

Bovendien is het broedseizoen in volle gang. Dieren zoeken een partner en planten zich voort. Boswachters drukken bezoekers op het hart om op de wandel- en fietspaden te blijven en de hond aangelijnd te houden om de natuur zoveel mogelijk rust te geven. Dat is extra belangrijk nu het drukker is in de natuur dan normaal het geval is. Om mensen alert te maken op het broedseizoen zijn bij de wandelpaden van het Westduinpark waarschuwingen van krijt aangebracht.

Om mensen alert te maken op het broedseizoen zijn bij de wandelpaden van het Westduinpark waarschuwingen van krijt aangebracht.

Geocaching is in coronatijd toegenomen

Behalve de metaaldetectie-hobbyisten zien de boswachters dat ook het spel geocaching in de coronacrisis is toegenomen. Hierbij zoeken deelnemers met GPS-tracker of smartphone al wandelend naar verstopte ‘geocaches’ ofwel schatten. Dit is vaak een doosje of kistje met iets erin. De GPS-coördinaten van de plek van de cache delen deelnemers met elkaar op internet. Er liggen honderden schatten verstopt in Nederland. Ook in Den Haag.

Boswachters zien dat geocaching in de coronacrisis is toegenomen.

Schat verstoppen? Vraag toestemming!

In onze groengebieden gelden voor geocachers de normale regels zoals op de toegangsborden van het natuurgebied of op de website van de gemeente staan. Voor het verstoppen van een geocache heb je vooraf toestemming nodig van de groenbeheerder van het stadsdeel waar het groendgebied in valt. Hij/zij bekijkt of geocache de natuur op deze locatie niet te veel verstoort.

Voor het verstoppen van een geocache ofwel schatkistje in een groengebied van de gemeente heb je vooraf toestemming nodig.

Geniet!

“Genieten van onze stadsnatuur mag, maar we hopen, zeker nu het broedseizoen in volle gang is, echt aan de regels. Blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en neem afval mee. Laat de metaaldetector thuis en graaf niet in de bodem. Alleen zo houden we onze parken, bossen en duinen mooi voor de toekomst en bieden we de planten en dieren ruimte om te leven. Wij zijn te gast in de natuur”, zegt Tommy. 

De belangrijkste regels op een rij:

  • Lees de regels op de toegangsborden of op de website van de gemeente
  • Blijf altijd op de paden
  • Houd de hond aan de lijn
  • Gooi afval in de afvalbak of gooi het thuis weg

Tip!
Een geocache verstoppen? Vraag toestemming aan de groenbeheerder van het stadsdeel via telefoonnummer 14070.


Het broedseizoen is van 15 maart tot en met 15 juli.

[Foto boswachter: Henriëtte Guest]

Lees ook:
Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen
Boswachters over drukte: ‘Mensen komen zelfs in verboden kwetsbare natuur' 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen