Boomverzorger spot bijzondere insecten in lindeboom

08-03-2021

Eén van onze boomverzorgers keek afgelopen najaar toch even raar op toen hij in een lindeboom in Loosduinen iets opmerkelijks zag. In de boom zag hij een paar grote kluwen van bijzondere insecten. Het bleek de malvawants te zijn die, voor zover is na te gaan, niet eerder in de stad is waargenomen.

De malvawants wordt ook wel lindespitskopwants genoemd. De insect komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied en Afrika - hij houdt van warmte - en werd voor het eerst in 2007 in Nederland aangetroffen. Eerst verbleef de malvawants nog met name in het zuiden van Nederland, maar het insect verspreidt zich nu verder over Nederland.

Volwassen malvawantsen bereiken een lengte van ongeveer 8 mm. Zijn kleur varieert sterk met zwart, wit en rood. Ze leven van de plantensappen van met name de kleinbladige linde. Voor de volksgezondheid is deze wants niet gevaarlijk en schadelijke effecten voor bomen lijken hooguit zeer beperkt. Met het warmer wordende klimaat zal dit insect zich ongetwijfeld nog verder verspreiden. Voor vogels is het in ieder geval een nieuwe voedselbron. Zij zien een aantrekkelijke uitbreiding van hun menu.

Cookie-instellingen