Hoe zit dat met ….De droogte in Den Haag?

04-06-2020

Stortbuien en droge, warme periodes wisselen elkaar steeds vaker af. Overal in het land hoor je zorgen over de gevolgen van de klimaatveranderingen die steeds zichtbaarder worden. Met name over de toenemende droogte. Hoe zit dat eigenlijk in Den Haag?

Wij vroegen het aan onze beleidsmedewerker Groen, Paul Boeters en aan onze adviseur Grondwater Arthur Hagen.

Paul: ,,Het is lastig om de situatie in Den Haag één op één te vergelijken met andere delen van het land. Onze stad is gebouwd op zand- én veengrond, daardoor is de grondwaterstand verspreid over de stad ook verschillend. Door deze mix aan bodemsoorten en grondwaterstanden zijn de gevolgen van droogte en wateroverlast ook heel divers en is er meer maatwerk nodig.”

,,We monitoren de situatie continu en nemen maatregelen als dat nodig is”

De gevolgen van droogte én extreme regenval worden dagelijks door heel veel collega’s bestudeerd. Handmatig, met satellietdata en met automatische meetapparatuur. Arthur: ,,In 2015 zijn we als één van de eerste gemeenten in Nederland begonnen met een stresstest. Zo monitoren we de situatie continu en kunnen we direct maatregelen nemen als dat nodig is.”

Op dit moment is de toenemende droogte duidelijk zichtbaar in het Haagse groen: dorre grasvelden, gele bermen en bomen en struiken laten eerder hun blad vallen. Toch leidt dit gelukkig in verreweg de meeste gevallen nog niet tot grote of blijvende schade.

,,We beginnen deze zomer met een goed gevulde buffer”

Arthur: ,,We weten zeker dat onze bomen en struiken nog water genoeg hebben. En dat komt omdat we afgelopen winter een zeer natte periode hebben gehad. Hierdoor waren de grondwaterstanden halverwege maart vrijwel overal hoger dan aan het eind van een gemiddelde winter. Zo beginnen we deze zomer met een goed gevulde buffer. En dat is mooi meegenomen.”

Dit neemt niet weg dat er wel noodzakelijke maatregelen nodig zijn om goed in te spelen op de klimaatveranderingen. Hier is de gemeente dan ook volop mee bezig. Paul: ,,We kiezen nu meer voor bomen en planten die beter bestand zijn tegen de veranderende weersomstandigheden, hier doen we samen met de Universiteit van Wageningen onderzoek naar. Ook komt er meer groen in de openbare ruimte en vragen we bewoners en bedrijven om zoveel mogelijk hun tuinen en daken te vergroenen.”

Extra 150 liter voor jonge bomen en planten

Daarnaast is er extra aandacht voor de jonge bomen in de stad, die hebben het zwaar tijdens de droge, warme periodes. Paul: ,,Bomen die afgelopen winter zijn geplant hebben nog een te beperkt wortelstelsel om voldoende vocht op te nemen. Bij de meeste bomen duurt het ongeveer een jaar voordat ze goed bij het bodemvocht komen. Deze jonge bomen krijgen in het eerste jaar dan ook minimaal tien keer een extra slok van 150 liter. Dit geldt ook voor recent aangeplante planten en struiken.”

De bloembakken en perkplanten in de stad zijn volledig afhankelijk van regenwater, hun wortels reiken niet tot het grondwater. Paul: ,,Als er een lange, droge periode aanbreekt, krijgen ze extra water met de waterslang. Voor het watergeven maken we vrijwel uitsluitend gebruik van water uit de grachten in plaats van leidingwater. Het Rosarium in het Westbroekpark heeft een ondergronds irrigatiesysteem, zo kunnen we de kwetsbare rozen, vaste planten en gazons goed beschermen tegen de droogte.”  

Jonge bomen krijgen extra water

,,Let goed op in de parken en duingebieden”

Hoewel het Haagse Groen er op dit moment wel droog uitziet, valt het onder de grond gelukkig nog mee.
Paul: ,,De droogte is met name goed te zien aan veel gazons en de gele grasbermen. Deze dorre toestand herstelt weer snel na de eerste flinke regenbui. Maar let wel goed op in de parken en duingebieden, hier is het echt droog en kan bij zonnig weer een sigarettenpeuk of een barbecue vervelende gevolgen hebben, waar ook het grondwater geen oplossing voor heeft.”

Keerzijde

Een mooie keerzijde van de medaille, is dat de natuur bijzonder veerkrachtig is. Paul: ,,De droogte biedt voor de natuur ook kansen. Zo zijn in de stad nu diverse bermen kruidenrijker geworden als gevolg van de lange, droge periodes.”

Meer weten?
Wil je meer weten over het werk van onze groenbeheerders? Kijk dan eens naar de andere verhalen in onze rubriek Groen Werk.
Meer informatie over onze bomen en het groen vind je op de website van de gemeente Den Haag.

Lees ook:

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen