Zieke kastanjebomen Laan van Wateringseveld

24-09-2019

Bewoners maken zich ongerust over de slechte conditie van de kastanjebomen aan de Laan van Wateringseveld. Hier staan 475 kastanjebomen, waarvan 251 inmiddels al vervangen zijn. Veel andere bomen zijn helaas ook getroffen door de kastanjebloedingsziekte. Hoe nu verder?

Wij vroegen het aan onze boomdeskundige Paul Boeters. Paul: ,,Toen de Laan van Wateringseveld zo’n 20 jaar geleden werd aangelegd, wilden we er een imposante bomenlaan van maken met 600 kastanjes. De aanplant werd in fasen uitgevoerd, samen met de oplevering van de woonblokken. In 2005 waren er 475 kastanjebomen geplant, maar werd duidelijk dat het niet verstandig meer was om nog meer kastanjebomen te planten. De bloedingsziekte kreeg namelijk al snel vat op deze bomen. Daarom zijn in het laatste deel van de laan, Hoge Veld, linden geplant.”

Niet maar één boomsoort

In de afgelopen jaren zijn  251 kastanjes die niet veilig genoeg of zelfs al dood waren, gekapt en vervangen door andere boomsoorten. Ook voor de resterende ruim 220 kastanjebomen geldt dat als er één dood gaat hij wordt gekapt en vervangen. Paul: ,,Om herhaling te voorkomen en om het risico voor eventuele nieuwe boomziekten te spreiden, hebben we ervoor gekozen om niet maar één boomsoort terug te planten op de plek van de kastanjes. We hebben de laan in zes stukken opgedeeld en ieder deel krijgt zijn eigen boomsoort: elzen, platanen, iepen, moeraseiken, esdoorns en linden.”

Meer over de kastanjebloedingsziekte

De kastanjebloedingsziekte is sinds 2004 bekend en heeft ervoor gezorgd dat in heel Nederland al tienduizenden kastanjebomen zijn gekapt. Uit onderzoek blijkt dat de ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Er zijn al veel proeven uitgevoerd, maar er is helaas nog geen goede oplossing gevonden. Ieder jaar worden de Haagse kastanjebomen onderzocht en daaruit blijkt dat bijna 70% in meer of mindere mate is aangetast. Van de oorspronkelijk 4.500 Haagse kastanjebomen zijn er inmiddels 1.400 gekapt. Bij ernstig aangetaste bomen wordt het hout broos en breken takken snel af, uiteindelijk gaat de boom dood. Paul: ,,Met name jonge kastanjebomen zijn erg vatbaar voor de ziekte, zij takelen ook sneller af. Daarom is het niet verstandig om nieuwe kastanjebomen te planten en kiezen we bij vervanging voor andere boomsoorten. En we blijven natuurlijk onderzoek doen naar de kastanjebloedingsziekte, dankzij het OOGSTfonds dat onlangs is gestart zijn hier ook goede mogelijkheden voor.”

Ruimte om te groeien

Met ons nieuwe beleid voor straatbomen gaan we meer investeren in bomen die ruimte krijgen om goed te groeien. De bijdrage die ze daarmee leveren aan een gezonde en leefbare stad staat centraal. Daarnaast willen we meer verschillende soorten bomen planten. Zo zorgen we voor minder ziekten en plagen en helpen we ook de insecten en vogels een handje. We gaan graag met jou in gesprek over het nieuwe beleid voor de bomen in de stad. Meld je aan voor een van de wandelingen langs Haagse bomen of kom op zondag 13 oktober naar het #Goed Bezig DH Festival.

Cookie-instellingen